tisdag 1 maj 2012

Mission: Impossible - Ghost Protocol (2012)


Mission accomplished!

Eller?

Ryktet föregick Mission: Impossible - Ghost protocol. Det skulle vara en sjuhelsikes till action-dängare. Jag gillar actionfilm. Den behöver inte ha djup eller ens vara trovärdig för att jag ska kunna gilla den. Vad den behöver är bra karaktärer och en bra story. Jag gillar Tom Crusie och Jeremy Renner är en nyare favorit. Dessutom har Brad Bird från Studio Pixar regisserat. Jag var pumpad inför filmen.

Jag gillar actionfilm.

Mission: Impossible - Ghost protocol försöker vara som en Bondfilm. De har scener från Moskva och Röda Torget (jag har varit där), från Dubai (där har jag också varit) och Indien (inte än). Men filmen har inte samma charm som då Bond glider in och ut ur världens storstäder.  Mission: Impossible - Ghost protocol försöker vara som Bourne-filmerna med häftiga närstridsscener och realistiska stunts, men även där står den sig slätt mot det mer potenta originalet, detta blir tyvärr en blek kopia.

Jag gillar actionfilm.

Filmer som denna lever och dör med sina karaktärer. Jag tänker obevekligen på den ökända filmbloggardebatten om "Hot or Not". Paula Patton i rollen som Jane Carter må vara bildligt vacker men då hon har en tristare personlighet än Bianca i Lars and the real girl kan jag med lätthet säga att hon är "Not" i denna film. Det var länge sedan jag såg en så blek skådespelerska och karaktär. När Patton ska spela sörjande över en stupad älskade så tror jag henne inte för en sekund.

Cruise och Renner då? Är de "Hot or Not"? Nej, tyvärr "Not". Tompa kom inte till sin rätta här. Trots att han sprang med pendlande armar och huggande händer i Kreml, på Röda Torget och i Dubai. Han sprang och sprang, men kom han fram? Även Jeremy Renner var bortkastad talang. Hans lurige analytiker kunde varit så mycket coolare. Jag tänker på Gena Davis i The long kiss goodnight. Där kan vi tala om en skådespelerska som är "Hot" (fast hon är inte bildskön...). Eller Matt Damon i Bourne, också "Hot".

Jag gillar actionfilm.

Nu låter det som att jag bara gnäller över denna film. Jo, men så blir det när man har fått höga förväntningar på en film. Men för att ställa allt till rätta måste jag tillstå att Mission: Impossible - Ghost protocol är underhållande och en schysste ride. Flera av actionscenerna var häftig och favoriten var nog actionscenerna i Indien med Renner och Pegg. Men till slut är det ännu en "tretton på dussinet"-actiondängare. Kan detta vara Tompas sista MI-film? Det kanske är dags för honom att lägga ansiktsmaskerna på hyllan? Jag vet inte. Men jag vet följande...

Jag gillar bra actionfilm.

Mission: Impossible - Ghost protocol var bra underhållning för stunden men ändå ganska underväldigande så jag ger filmen två starka magneter av fem möjliga.

Betyg: 2/5

19 kommentarer:

 1. Förstår helt och hållet var du menar. Det lossnade aldrig riktigt och farten blev därefter. Bra liknelser med Bond och Bourne.

  SvaraRadera
 2. Adde: ok, skönt att höra. Jag hade nästan väntat mig en proteststorm... :-)

  SvaraRadera
 3. Jag gillar actionfilm.
  Jag gillar också actionfilm.
  Jag gillar bra actionfilm.
  Jag gillar Mission Impossible 4 som TUSAN!

  Jag undrar vad du hade tyckt om filmen om du sett den först, innan du läst andras recensioner och hyllningar?

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Den var ösig, men utan bra karaktärer som jag kan heja på, känna för, ogilla eller vad som helst, blir det oftast middle-of-the-road-betyget dvs 2:a

  Men kul att du gillade den!

  SvaraRadera
 5. Jag var ännu taskigare mot den här filmen... ;)

  http://thepicturesthatgotsmall.blog.com/2012/05/01/mission-impossible-ghost-protocol/

  SvaraRadera
 6. Svart Noir: välkommen! Jo, du var tydligt än mer vresig mot filmen än vad jag var. LOL

  SvaraRadera
 7. Hoppsan, där ser man. När tom Jessica hade hajpat den här trodde jag att den var ett riktigt säkert kort.

  SvaraRadera
 8. Och jag håller med Henke! Jag såg den ganska tidigt, men det hjälpte inte. Tyckte den var helt ok fram tills de åker till Indien, där tog det stopp. Det blev för mycket helt enkelt och jag ville bara att den skulle ta slut. En del bra actionscener, absolut, men som du nämner når den varken upp till Bond- eller Bourne-klass.

  Originalet M:I gillar jag, tvåan är dålig, och trean den är bättre än denna. Denna är underhållande på sina håll, men funkar inte fullt ut. Så här skrev jag om Mission: Impossible - Ghost Protocol.

  SvaraRadera
 9. Sofia: finns det någonsin säkra kort? Det är som den berömda chokladboxen, ibland får man nougat och ibland marsipan (en är äcklig).

  Undrar vilken film genom historien som varit det mest säkra kortet?

  SvaraRadera
 10. Movies-Noir: Jag tyckte att filmen var jämngod rakt igenom. Scenerna från Indien var ganska bra, likaså de från Moskva. I och med att klättringen på Burj Khalifa var lite mindre häftigt än vad jag väntat mig blev kanske scenerna i Dubai filmens svagaste...

  SvaraRadera
 11. Gillade filmen skarpt. Fart och fläkt och Cruse fick springa ;) En o annan hisnande scen samt en homage till Monsters INC. Det räcker långt. Men förväntningar kan ibland sänka de bästa filmer.

  SvaraRadera
 12. filmitch: Homage till Monster's Inc??? Vafalls. Jag missade helt. Berätta.

  SvaraRadera
 13. I slutfighten när de hoppar mellan bilarna påminner väldigt mycket om dörrfighten i finalen på Monsters INC.

  SvaraRadera
 14. Marsipan är gott och M:I - Ghost Protocol gav jag en helt vanlig trea, och då såg jag den ändå i en IMAX-teater i Kanada.

  SvaraRadera
 15. Imponerande med dessa svenska fysikprofessorer som kan ge varldens storsta narstridsexperter sadana problem i yster tvekamp.

  Den overgripande handlingen, forutom slutet som sannerligen var bondlikt, var tillrackligt trogen tv-serien for mig, i alla fall vad jag minns; tjugo ar sen jag senast sag ett avsnitt men jag var nagot av ett fan sa jag sag fram emot denna.

  Larorikt: Hur man bryter sig in i olika typer av serverrum i frammande lander jorden runt.

  Kasst:
  - Birollerna; den rodlatte ar kass och passar inte in. Pa gransen att gora filmen osebar for mig men jag hade betalt for den.
  - Den skamtsamma tonen, inte roligt bara storande.
  - Alla dessa kanslor och personliga hamndmotiv, lojligt!
  - Det ar tydligt att de hade lag budget for manus och skadespelare men om de inte hade rad att hyra henne som spelade hans hustru for mer an en scen kunde de ha hittat pa nagon battre forklaring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rödlätt? Jag antar att du menar brittiske Simon Pegg. Jag tyckte han var lite smålustig i filmen. Och den skämtsamma tonen var det som räddade det lilla som gick att rädda. Jag var också förvånad att de inte hade med Ethans fru mer. Det är väl Michelle Mo.... Som spelar henne. Intelligent och med humor.

   Radera
  2. Ja han; jag har svart for honom tyvarr. Normalt see gillar jag ocksa skamtsam ton i aktionsfilmer men inte just i mission impossible. Det ska vara smarta losningar pa olosliga problem, masker och illusioner, inte mycket vald och ingen humor och pa slutet ska de fly i skapbil efter lyckat uppdrag.

   Radera
  3. Du vill hyra den gamla tv-serien låter det som... ;-)

   Radera