onsdag 24 oktober 2012

Transformers: Revenge Of The Fallen (2009)Simmons: I'm directly below... the enemy's scrotum.

Av bara farten såg jag den andra Transformers-filmen också. Jag köpte båda på blu-ray vid samma tillfälle. Denna gång får vi se ännu mera explosioner. Det är "snabba båtar i vattnet som exploderar" mest hela tiden. Men tvåan är inte riktigt lika bra som ettan. Den kan inte matcha den spännande inledningen i första filmen. Och även om Sams föräldrar är lite småroligt hispiga (och knarkade) i denna film så är det lite upprepning över det hela.

Däremot hämtade sig John Turturros karaktär Simmonds rejält. I första filmen skulle han var en seriös agent som bara var fånig, vilket inte funkade för mig, men i denna film har hans karaktär utvecklats till en konspirationsteoretiker och då funkar hans crazy guy-persona helt perfekt.

Hela avslutningsscenen, som håller på en så där en halvtimme, är en enda lång stridsscen. Så jag som önskade mig mera av soldaterna från första filmen fick mitt lystmäte, men tyvärr är stridsscenen rörig och ospännande.

Jag hade lite svårt att placera första filmen i lämplig genre. Det var kanske en komedi kom jag fram till. Denna film känns mer lättplacerad - familjeäventyret. Detta är som en modern men andefattigare Indiana Jones-film. Mycket av Spielbergs hantverk skiner igenom, college-miljön, Egypten, pyramiderna, den våta sliskiga sentimentaliteten.

En liten (?) detalj som jag ändå måste nämna är det att Megan Fox för andra gången av två introduceras i en något komprometterande ställning. Hon hade intagit en orimlig arbetsställning för måleri på bensintanken på en hoj. Posen fungerade dock och fångade mitt intresse...

Kameravinkeln och unga fröken Megans jeansshorts fick mig att börja fundera på vem denna film vänder sig till? Barnen (vars leksakerna är på film), tonårspojkar (alla explosioner) eller är det barnens pappor (Megan Fox)? Man kan ju undra varför Michael Bay gör de där scenerna, är det bara gubbslem, eller humor, eller båda? Eller är jag själv svaret på min egen fråga? Suck, jag vet inte, man är ju inte mer än en människa.

Transformers: Revenge of the fallen är vid första anblicken lika potent som sin föregångare, det är skamlös och obönhörlig underhållning, men det är något som fattas för att den helt ska uppsluka mig. Jag hade sannerligen inte långtråkigt, men det var lite väl tunt. Jag ger den två matrixer av fem möjliga.

Betyg: 2/5

10 kommentarer:

 1. Du fortsätter att förvåna, du... Denna tvåa sög decepticongenitalier i min bok. Framförallt på grund av det du påpekar, det är bara mer av samma och det inte ens särskilt väl sammansatt. Tveksammma stereotyper bland transformers. Blä, helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå, Sofia? Är min tvåa för högt? Hehe. Du är hård, små marginaler för misstag. Jag trodde inte ens att du sett filmerna, efter din kommentar på ettan...

   Men du, explosioner! Maskingevär som smattrar och soldater som springer i motljus. Coolt!

   Radera
  2. Absolut coolt som en treminuterstrailer. Blir lite segt när det görs för femte gången och håller på i evinnerliga tider.

   Angående ettan: en trea för mig är klart godkänd och det är vad jag skulle sätta på den. Försökte nog bara säga att det var den typen av film som man egentligen inte är missnöjd med men där det ändå av någon anledning är lättare att förklara vad man inte gillade med den.

   Radera
  3. Du vet att jag inte kollar på trailers så den där treminutersgrejjen skulle jag aldrig se.

   Så, jag tolkar det som att du sett Transformers men inte satt betyg på dem förrän nu? Varför? För dåliga, eller? Har du sett alla tre? Jag kommer snart "tvingas" se trean. "The lure of a trilogy" sätter nog in...

   Radera
  4. Jag har sett alla tre, men bara skrivit om trean. Hade därmed inte spenderat särskilt mycket tankar på vilket betyg jag ev skulle gett ettan och tvåan.

   http://bilderord.wordpress.com/2012/05/11/transformers-3-dark-of-the-moon-2011/

   Radera
 2. Jag tyckte forsta filmen var ok men Henke denna uppfoljare fortjanar inte oavsett personlig smak pa nagon skala en tvaa och formodligen inte ens en etta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL. Frans är hård mot de hårda...

   Radera
 3. Första filmen är helt ok men resten....
  Gjorde misstaget att se tvåan på bio och trean stängde jag av efter ca 30 min.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL. Vi får se om jag står ut längre än 30 minuter då...

   Radera