måndag 22 oktober 2012

Transformers (2007)Optimus Prime: It's you and me, Megatron.

Detta är en film jag sett förr, men jag kom nästan inte ihåg något från filmen förutom Megan Fox i jeanskjol böjd över bilen. Det var något i den posen som fångade mitt intresse...

Nåväl, jag köpte filmen på blu-ray eftersom den var hyllad som en riktigt bra utgåva och jag hittade den dessutom billigt på Amazon. Jag kan konstatera att bilden och ljudet var sagolikt bra. Som blu-ray utgåva uppfyllde den alla mina förväntningar.

Men filmen då? Först och främst, vilken genre är detta? Michael Bay och producent Steven Spielberg verkar ju inte ha någon respekt alls för karaktärerna, åskådarna eller genren (vilken den än är). Action, familjefilm, sci-fi, äventyr, komedi? Det måste vara en komedi! Bevisen är den Jar Jar Binks-liknande mini decepticon-en. Eller John Turturros clownaktiga karaktär. Men som komedi är inte filmen speciellt lyckad. Den är ju inte så speciellt rolig.

Den första tredjedelen av filmen är riktigt bra. Scenerna med militärerna i öknen är mäktiga och ljudet är enormt. Tänk om de gjort en lite mer allvarlig film som dessutom varit barnförbjuden? Även scenerna när vi introduceras till Sam och hans gula bil var bra, de hade en känsla av Spielberg-anda över sig. Men när filmen tuffar på blir det bara fånigare och fånigare. Jag antar att detta är en familjefilm vars enda existensberättigande är att sälja ännu fler leksaker åt företaget.

Jag brukar tänka att jag inte gillar Shia La Boeuf. Det skrev jag väl bland annat om när jag skrev min revy på den starka filmen Lawless? Det måste komma från hans valpiga och töntiga figur i denna film samt den där Indiana Jones 4-filmen som ingen verkar vilja vetas av längre. Jag tycker att han är absurt felcastad i Transformers. Om Sam ska vara en handlingskraftig nörd (som manus verkar antyda) så borde de castat en nördig typ. Ska han vara en ung actionhjälte, typ en ung Indy, borde de castat en som kan fylla de skorna så att säga.

Den andra huvudrollen spelas av Megan Fox som är het. 'Nuf said.

Filmen är svag som komedi, men den har några riktigt roliga scener och det är dem med Sams förvirrade föräldrar. Där tangerar filmen American pie-humorn helt plötsligt, lite "out if the blue" sådär.

Måste nämna några ord om bilscenerna. Det är ju ändå bilar, de där trasformers. Jag gillade scenerna när de var bilar, men så fort de ställde sig upp blev det mindre kul. Och alla scener när Transformers-arna slogs var trista.

Till sist måste jag kommentera att leksakerna må vara hur genialiska som helst, men är det säkert att det var en bra idé att göra film av dem? Men jag antar att filmerna satt avtryck i populärkulturen. Den bästa wide receivern i NFL, Calvin Johnson har ju fått smeknamnet Megatron.

Oj, vilket betyg då? Grym bild, underbart ljud, hjärndöd action, en gnutta humor, jeanskjolen. Japp. Jag ger Transformers tre AllSparks av fem möjliga.

Betyg: 3/5 

8 kommentarer:

 1. Jag har sagt det förr och jag säger det igen och denna gången hoppar jag jämfota under tiden: DET HÄR ÄR ETT MÄSTERVERK, EN ODISKUTABEL OCH SOLKLAR FULLPOÄNGARE!DET BLIR INTE BÄTTRE ÄN SÅHÄR.

  (Sån tur jag har att det är Caps lock-dagen idag, annars kanske du trott att jag typ skrek)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ren och skär underhållning. JAG HÅLLER MED! jag håller med (viskandes)

   Radera
 2. Är det här en sådan där film där man egentligen blir rätt underhållen (utifrån betyget som inte är superdåligt) men kan bara komma på saker som man inte gillar med den? Jag skulle nämligen sannolikt ge exakt samma betyg och skriva exakt samma typ av text med undantag för lite mindre tjurighet över Shia och lite mer över Megan ;)

  De "komiska" elemeneten är mest pinsamma som så ofta i den här typen av film, men Decepticons har i alla fall coola namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia, coola namn. Indeed. Detaljerna är otydliga, filmen är redan i ett töcken, men jag är ganska säker på att där fanns en snabb båt i vattnet som exploderade...

   Radera
 3. Sällar mig till kompisklubben!
  Filmen bjuckar på en stunds banal, ytlig och lite skrikig humor. Men visst hade jag nöje av detta. Dessvärre blev uppförsbacken brantare och brantare i takt med uppföljarna...

  Ger mig fan på att de värker fram en till snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Banal och ytlig humor är inte fel lite då och då. Kul med underhållning som inte ber om ursäkt för sig.

   Kompisklubben! :-)

   Radera
  2. @Steffo: En fyra är redan på G, men kommer att innehålla nya gubbar så Hasbro kan bättra på räkenskaperna

   Radera