fredag 5 oktober 2012

Grosse Pointe Blank (1997)


Martin: I am a professional killer.

Förra helgen var Erik och Markus från Har du inte sett den? på besök för lite grillning på terassen och efterföljande film i biosalong nr 1. Det är alltså podradio-digniteterna som blev nominerade i flera av kategorierna i Svenska Podradiopriset 2012. Efter grillning i den blöta och mörka svenska höstnatten intogs burgarna inomhus. Egenhändigt grillade burgare som rullats längs trådarna och skurits tvärs dem samma serverades med pommes och all värdens tillbehör från knaperstekt bacon, tomat och sallad till senap, ketchup och andra krämer. Markus drack många öl.

Efter magarna fått sitt var det dags för filmtajm. Vi stod alla tre ivriga framför bokhyllorna med filmer och känslan av deja vu från videobutiken med kompisarna i Skövde på 80-talet blev smärtsamt tydlig. Markus ville se Aliens, men jag hittade till slut en film som gästerna i alla fall inte hade sett. Det var en film som jag gärna såg om då det är en av mina favoritfilmer med favoritskådisen John Cusack - filmen med det besynnerliga namnet Grosse Pointe Blank.

Om jag bara får lite tid att fundera kommer jag oftast ihåg var och ungefär när jag såg de flesta av mina favoritfilmer, men jag kan för mitt liv inte komma ihåg var eller när jag såg denna film första gången. Det kan ha varit den store Frans som introducerade mig för den. När vi började titta på filmen insåg jag snart att jag faktiskt inte ens sett inledningen av filmen! Mycket komiskt på något sätt. Inte för er kanske men för mig. Jag trodde jag sett hela.

Nåväl. Efter filmen frågade jag de ärade gästerna om vad de tyckte och det verkade som båda var mycket nöjda. Det var befriande att höra för mig som värd. Sen frågade jag vilken genre den tillhör. Jag har alltid sett den som en actionkomedi, i samma grupp som Snuten i Hollywood-filmerna och kanske till och med Dödligt vapen-filmerna. Men killarna var benhårda på att detta var en komedi. Så då säger vi det.


John Cusack spelar Martin Blank en professionell lönnmördare som åker tillbaka till hemstaden Grosse Pointe för tioårsjubileum för hans avgångsklass från high school. Samtidigt är han jagad av både en försmådd tidigare uppdragsgivare, och en konkurrent. Väl hemma i Grosse Pointe har han tänkt sig att utföra ett mord på sidan av, men först och främst ska han träffa sin gamla flickvän som han övergav samma dag som de skulle gått på prom night tillsammans. Martin Blank har det lite jobbigt, han sover dåligt och hans psykolog är livrädd för honom efter att han berättat vilket jobb han har.


Inledningen av filmen är faktiskt lite ojämn. Martin Blanks sekreterare spelas (över) av hans syster Joan Cusack. Blanks påstridige och senare mordlystne kollega spela, ibland över, av Dan Aykroyd. Han är kul att se i filmen, men i inledningen har han en scen som inte funkar alls. Däremot är scenerna mellan Blank och psykologen spelad av Alan Arkin mycket roliga.

Filmen tar verkligen fart då Blank anländer Grosse Pointe och flickvännen Debi kommer med i handlingen. Debi spelas av den helt underbara Minnie Driver. Hon är en äkta Manic Pixie Dream Girl i denna film och jag blir kär. Hon är bara härlig. Scenen när hon springer in i sitt flickrum och kastar sig i sängen är... ljuvlig.


Andra halvan av filmen är fylld av underbara birollskaraktärer som spelas en massa kända skådespelare som Hank Azaria (scuba diver instructor), Jenna Elfman (Dharma), Carlos Jacott (känd från Firefly, Buffy och Angel) och framför allt Jeremy Piven. Tala om att stjäla alla scener han är med i. Piven som är stjärnan i Entourage visar redan här var skåpet ska stå. Där!


Grosse Pointe Blank är en given favorit om man gillar John Cusack. Han spelar ungefär samma roll som han oftast gör. Han spelar den där smarte killen som ändå är lite på glid och inte hamnat rätt i livet. En sökare, en betraktande outsider som ser på sin omgivning med ett leende på läpparna som antyder att han vet något vi andra inte vet. Den har en skön stämning och den har mycket humor. När vi dessutom får en underbar motspelerska och flera sköna birollskaraktärer är vi hemma.

Jag ger Grosse Pointe Blank det enda betyg den kan få, nämligen fyra omöjliga kontrakt av fem möjliga.

 Betyg: 4/5

6 kommentarer:

 1. Jag håller helhjärtat med, men skulle vilja lägga rekommendationen på Minnie Driver-bogen istället. Dvs "given favorit om man gillar Minnie Driver" ;) Däremot funderar jag på om hon kanske är lite för vanlig för att kvalificera som en MPDG? Exemplen som tas upp i Wikipedia-artikeln är ju de flesta mer quirky till sina karaktärer. Men visst är hon en fena på att lyfta sina manliga motspelare (här, Good Will Hunting) utan att själv bli en anonym panelhöna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du också gillar den. GWH ligger på omtittlistan.

   Jag har en ganska fri tolkning av MPDG, med betoning på DG.

   Radera
 2. Var ett bra tag sedan jag såg den sist men minns att jag gillade filmen. Det var nog denna eller möjligtvis Grifters som gjorde att jag fick upp ögonen för Cusac. Trevlig grillkväll verkar de ha varit. Tur att ni inte förstörde kvällen med Bill Paxton ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en mycket lyckad kväll... Och du har uppenbarligen inte läst mitt nästa inlägg än... ;-)
   Håll utkik de närmsta dagarna!

   Radera
 3. Superb film. Jag tycker inte systern spelar over - hon ar bara rolig i min mening - men jag tycker ju sallan de gor det. Om jag minns ratt fran mitt absurda projekt haromaret gjorde Piven och Cusack ett antal filmer tillsammans pa attiotalet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa, den är superskön. De kanske gjorde några filmer på 80-talet, jag är inte helt insatt. Det är ju du som är experten här, inte minst efter ditt absurda projekt! :-)

   Radera