måndag 7 maj 2012

The Prestige (2006)


He said it was like going home.

Christopher Nolan är en sjuhelsikes historieberättare! The Prestige kom ut samma år som Neil Burger's The Illusionist. Båda filmerna handlar om trollkarlar och båda utspelas i historisk tid mot slutet av 1800-talet. Det är svårt att inte jämföra filmerna, de är nästa som tvåäggstvillingar, så lika men ändå så olika.

The Prestige är starkare på alla punkter känns det som. Den har Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, Scarlett Johansson och David Bowie mot Edward Norton, Jessica Biel, Paul Giamatti och Rufus Sewell. Både skådespelare och karaktärerna de spelar är starkare och mer sprakande i The Prestige, med bred marginal.

Magin är också starkare i The Prestige. The Illusionist är mer en illusion av magi, så att säga. Historien i The Prestige är en rejäl historia. Ingen borde bli besviken. Den har drama, svärta, fantasi och magi. Konkurrenten är så mycket taffligare, ett simpelt kammarspel och kostymdrama.

Det finns dock några punkter som bör tas upp då det gäller The Prestige. Man skulle kunna säga att filmens twistar är filmens mål. Publiken skulle kunna känna sig manipulerad av Nolan, om trixandet fram och tillbaka, vem är ond, vem är god, vem vinner, vem förlorar, blir själva idén med filmen. Jag håller inte med, men jag tycker att han kom farligt nära. Jag accepterar filmen för vad den är och ser historien som riktigt underhållande.

Den andra punkten är filmens första hälft. Jag fann mig lätt uttråkad under första delen av filmen. Jag satt och jämförde den med The Illusionist och irriterade mig på Christian Bale som är en torrboll och störig typ (han verkar vara ett as i verklighten). Under filmens andra och starkare del blev jag mer och mer engagerad, och filmens avslutande kvart var filmmagi i mina ögon. Jag var lyckligtvis helt ospoilad och filmens sista scen var lika maffig och chockerande som Nolan hade tänkt sig. Scenen var inte chockerande för att jag blev överraskad av vad som avslöjades, det såg jag komma en kort tid tidigare, utan för vad som sades i dialogen och Hugh Jackmans briljanta skådespeleri då hans karaktär insåg vad han gjort.

Jag känner mig kluven. Detta är en bra film, Nolan levererar, men den är klart svagare än hans Batman-filmer och Inception.

Jag vill ändå premiera ambitionerna Nolan har och jag ger The Prestige fyra Tesla-maskiner av fem möjliga.

Betyg: 4/5Mina revyer av The Illusionist respektive Inception.

9 kommentarer:

 1. Kunde inte hålla med mer när det gäller förhållandet mellan Prestige och Illusionist. De gjorde ett misstag i marknadsföringen av den senare filmen när de försökte få den att bli mer mystisk än vad den egentligen var.

  Ett av de sällsynta tillfällen när adaptionen är bättre än förlagan, Nolan lyckas skapa en imponerande mustighet.

  Däremot vet jag inte om jag skulle hålla med om att den här skulle vara mindre stark än Nolans andra produktioner. Tycker nog att den står sig mot iaf Inception och Batman Begins. Tyvärr tyckte jag att slutet kunde ha levererat bättre, trots frånvaro av spoilers (såg den på bio innan buzzen).

  SvaraRadera
 2. Sofia: Adaption? Du och dina böcker! :-) Share!

  Så, för att sammanfatta, du gillar filmen mer än jag, men du var besviken på slutet, som jag tyckte var filmens starkaste del. Nåt sånt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du slår huvudet på spiken! Ska kolla upp boken till på lördag, kommer inte ihåg tillräckligt mycket av den känner jag.

   Radera
 3. Var ett tag sen jag såg denna och minns egentligen inte så mycket vilket aldrig är ett speciellt bra tecken, hehe. Minns dock att jag tyckte att den var ganska tråkig och jobbig dock.

  SvaraRadera
 4. Svart Noir: Aj då, att en film snabbt faller i glömska är verkligen inte ett bra tecken. Jag vet inte hur det blir för mig, men jag kanske får äta upp att jag lät betyget falla över till fyran (istf trea).

  Tråkig, jo lite i första halvan, men sedan var den både spännande och intressant.

  SvaraRadera
 5. Jag är också kluven till filmen. Det är ett förbaskat bra hantverk. Men jag känner mig varken berörd av den eller intresserad av karaktärerna.

  SvaraRadera
 6. Jag anser nog att detta är Nolans bästa film, japp den slår både Batmat o Inception men här snackar vi målfoto jämförelser. Det den vinner på är storyn och att jag har ett visst intresse för Tesla och magiker/illusionister.

  SvaraRadera
 7. David: Jag förstår vad du menar. Jag gav den en fyra men den har bleknat litet...

  SvaraRadera
 8. filmitch: Jag håller Batman-filmerna (speciellt den andra) som Nolans bästa arbete. Hantverket har han alltid koll på, men jag gillade storyn i Inception mer än i The prestige. Men då var jag helt okunnig om Tesla före filmen också! Tesla verkar varit en rackarns renässans-människa!

  SvaraRadera