tisdag 22 maj 2012

A Life In Music - 1994


Det finns få ögonblick från 1994 som slår os-finalen i hockey mellan Sverige och Kanada generellt, och Foppas straffar mer specifikt. Det är synd att hans karriär slogs kort av skador.Jag började lyssna på Johnny Cash under 90-talet ungefär när hans skivserie "American recordings" började komma ut. Hans sångröst är fantastisk! Jag har börjat gilla "outlaw country" på gamla dagar och jag tycker att Johnny Cash's melankoli passar in med mina övriga melankoliska favoriter som Bowie, Neil, Cure, Pinkan osv. Första skivan i serien heter rätt och slätt: American Recordings, låten Redemption.Neil hade några mycket produktiva och kvalitativa år i början av 90-talet. 1994 kom den senaste skivan som var riktigt, riktigt bra. Sen dess har han släppt ojämna studioplattor, men en hel del bra live-skivor samt den majestätiska The Archives volume 1. Men 94 kom Neils svar på Kurt Cobains självmord Sleeps with angels. Jag väljer en lång låt, skivans "center piece"... Change your mind.Pink Floyd senaste (sista?) studioalbum: The division bell. Pink Floyd utan Roger Waters är ett annat djur och jag tycker att Dave, Nick och Rick inte fick till det helt med deras första egna Floyd-platta A momentary lapse of reason. Ryktet säger att det ska komma en ommixad version av den skivan. En mix som inte andas så mycket 80-tal utan mer Floyds patenterade tidlöshet. The division bell är i alla fall en mycket bättre skiva. Jag väljer skivans första låt, en instrumental och ljuvlig låt. Det går rysningar genom kroppen av Davids gitarr vid 3:48. Otrolig musiker, otrolig musik: Cluster one. Är de instrumentala låtarna värda att tas med på en lista som denna? Jag vet inte.Grunge-eran går redan här mot en populärisering och det blir mer och mer radioskval av det hele. Soundgarden gjorde den komerisella Superunknown som kändes lite tråkigare än deras tidigare alster. Men det är fortfarande en bra skiva och Chris Cornell sjunger ju som alla vet väldigt bra. Jag väljer en av de mest lättlyssnade Fell on black days.
Bonuslåtar:

En annan bra låt för förfesten, eller efterfesten. En låt som ofta letar sig in på partyblandningar jag gör. The Offspring Self esteem.

En av årets största låtar, eller hur? Låten släpptes på någon obskyr vinylsingel 1993 för att Beck inte trodde att den kunde bli något. Men sen släpptes den på cd tidigt 1994 och blev en jättehit. Jag gillar den i alla fall, Beck Loser.

Madonna släppte ett ganska trist album Bedtime stories, men den innehåller en otroligt bra låt så den får vara med här. Human nature.

Årets video här.

Nästa år blir det 1995 och då ska vi få möta en underbar, UNDERBAR, ung tjej från Homer, Alaska. Till det får vi träffa en mogen dam och en kedjad flicka. Plus mycket mer. Ha de! 

7 kommentarer:

 1. Se där Beastie Boys dyker upp :) Mkt rolig video och bra låt från deras bästa skiva.
  Cash upptäckte jag långt senare men det var samma skivsvit som fick mig fast American recordings, tror det var 4:an eller femman som verkligen darrar av dödsångest.
  Sista/senaste PF har jag bara hört brottstycken av men det låter helt ok.
  Offspring har jag aldrig fastnat för låter i mina öron för pubertalt.
  Ser som vanligt fram mot din fortsättning. Min final kommer vilken dag som helst. Hann inte med i helgen då livet kom emellan.

  SvaraRadera
 2. filmitch: jag har faktiskt inte lyssnat så mycket på Beastie Boys, men den videon är en favorit. Låten brukar också dyka upp på partymixar.

  Såklart du gillar Cash!

  Ah, livet. Detta otyg! ;-)
  Min final kommer inte vilken dag som helst! Men det är väl mindre än tjugo år kvar nu i alla fall. Det kommer gå snabbare mot slutet då jag inte varit lika aktiv samlare/lyssnare på senare år... :-)

  SvaraRadera
 3. Här var det blandad konfekt måste jag säga. Gillar Cash bra mycket mer än Neil, även om jag inte lyssnar särskilt mycket på honom. Redemption var väldigt trevlig, den hade jag inte hört förut.

  Sedan var det tyvärr inte så värst mycket som hittade hem 1994. Både Offspring och Beck är välbekanta men inga favoriter och BB gör roligare videos än bra musik.

  En snabb Wikipedia-sökning gav mig en gissning på vem vi kommer att möta 1995, ska bli spännande att se om jag hade rätt...

  SvaraRadera
 4. Sofia: Jo det kan bli en och annan Cash det närmaste deciennet.

  Ja, vem kan det vara? Vi får se om du gissat rätt senare i veckan som kommer. Men hon är en juvel i min skivsamling i alla fall!

  SvaraRadera
 5. En av de basta plattorna alla kategorier kom detta ar, har den mest kanda laten: http://www.youtube.com/watch?v=CFztJ9uKkbc

  SvaraRadera