måndag 17 oktober 2011

Humpday (2009)


...you don't have to have a hard-on to bungee jump.

Snart är det dags för Stockholms Filmfestival igen. Det är härligt. En av anledningarna till att festivalen är så bra är undersektionen "American Independent". Jänkarna gör film i Hollywood, ibland bra, ibland kommersiell och dålig. Men det finns en stor produktion av oberoende filmskapande i det stora landet i väster också. Och ofta är filmer ur indie-rörelsen både nydanande och fantastiska. Dialog, skådespeleri och inte minst ämnesval kan vara lysande.

Jag har nu kollat in "Humday" en film som jag missade under festivalen 2009 på grund av krockar i schemat. Mina förväntningar var höga eftersom Adam från Filmspotting pratat lyriskt om filmen och faktiskt rankade den som näst bästa film från 2009. Filmen handlar om Ben (Mark Duplass), Anna (Alycia Delmore) och Andrew (Joshua Leonard). Ben och Anna är relativt nygifta 30-åringar som bor i en vanlig villaförort utanför Seattle. Kaos utbryter när Bens strulige kompis från college Andrew dyker upp och hälsar på. Bens och Andrews respektive livsval ställs på sin spets och under en rejäl fylla på en fest bland hippies och konstnärer med läggning antar killarna en "dare" om att producera en artistisk porrfilm med två straighta killar som har sex med varandra. Filmen ska sedan skickas in till den årliga amatörporrfilmsfestivalen "Hump Fest". Tokigheter och missförstånd uppstår.

Jag vet inte vad jag väntat mig. Filmen har i princip bara improviserad dialog, och jag håller helt med Adam om att det är en imponerande dialog och att scenerna känns helt naturliga. Men det innebär också att detta är en komedi som är lika rolig som obehaglig. Speciellt under vissa scener mellan Ben och Anna kröp det myror under huden på mig. Det är inte det att jag inte fattar filmen. Andrew är frustrerad över ett liv där han kallar sig "konstnär", men att han likväl aldrig avslutat ett enda "projekt". Ben är på väg in i det inrutade livet med fru, kommande barn och villa med vita staket. Han får panik och vad kan då vara bättre än att hyra ett hotellrum och sätta på sin gamla college-polare?

"Humpday" gick på festivalen 2009, ett år då jag och Josquen såg indie-filmen "Beeswax" istället. Jag håller nog "Beeswax" många resor bättre, så vi gjorde rätt val den gången. "Humpday" föll mig inte på läppen just nu i alla fall.

Jag ger "Humpday" två konstiga festivaler av fem möjliga.

Betyg: 2/5


PS, till sist en liten konstig detalj. I hela filmen har Joshua Leonards Andrew ett helskägg (se nedan), men på filmplanschen har han musche och rakstubb. Perculiar!


3 kommentarer:

 1. Vad blir det för intressanta filmer på denna festival ? Hittat några gömda pärlor tro ? ;)

  SvaraRadera
 2. Ja, här var den! Jag hade för mig att jag hade sett den här figurera på din blogg och visst hade jag rätt.

  Det här är ju inte någon storfilm som många skrivit om, så jag tänkte jag måste kolla vad du nu tyckte.

  Det visade sig att vi tyckte helt olika, och så kan det ju vara ibland, inte minst när det gäller humor. Jag tyckte att det här var fruktansvärt roligt och satt och skrattade högt för mig själv när jag såg den, vilket verkligen inte hör till vanligheterna. Det finns absolut ett botten av ångest och allvar i den, vilket ger den en dimension till och gör den så mycket bättre.
  Jag tycker ofta olika mot Adam, t ex när det gällde We Need to Talk about Kevin. Men när det gäller den här är jag helt med på noterna. En riktig liten pärla. Jag hoppas jag får chansen att se regissörens nästa film, som visst är på ingång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan sympatisera med ambitionerna, men den blev inte en liten pärla för mig tyvärr. Genren "mumblecore" är dock intressant. Sök gärna upp "Beeswax", den tyckte jag jättemycket om.

   Radera