lördag 9 juli 2011

Léon (1994)I'll think we'll be ok here, Leon.

Jag hade inte sett "Leon" sedan premiären 1994 när jag satt mig ner häromveckan. Jag hade hittat "Leon -  Special Edition" inkluderandes "Director's cut" på blu-ray. Discen innehåller en 20 minuter längre version av filmen. Jag är kluven inför alternativa versioner av filmer. Hur är det, vad tycker ni? Brukar de alternativa versionerna vara bättre än bioversionerna? Filmer där så är fallet är "The abyss" där hela filmen får en helt annan innebörd i den förlängda versionen, "Alien 3" där den viktiga andra vändpunkten klippts bort i den slaktade bioversionen, samt i viss mån "Almost famous" där jag gillar båda versionerna lika mycket. Men det finns helt klart fler fall där de alternativa versionerna inte tillför utan snarare drar ner en film. Exempel är "Aliens", "Blade runner", "Apocalypse now" och "Leon".

Jag tyckte alltså att director's cut av "Leon" inte var lika bra som bioversionen. Varför? De extra tjugo minutrarna gör att filmen blir lite seg. De flesta nya scener är i mittenpartiet. Dels får vi se Mathilda delta i ett antal uppdrag, dvs mord. Detta gör att scenerna i polishuset i slutet av filmen inte blir lika bra. Den andra stora skillnaden är tråden om Mathildas försök att få Leon i säng och hennes ivriga uppvaktande. Relationen mellan den 12-åriga Mathilda och Leon blir minst sagt lite annorlunda i den långa versionen. Inte till det bättre. Vad tycker ni, mina kära läsare? Diskutera vilt.

Trots detta är "Leon" en otroligt bra film, och Luc Besson är en fantastisk filmskapare. Det är synd att han verkar ha slutat att regissera. "Leon" lever på skådespeleriet av de tre huvudkaraktärerna. Jean Reno är bra i rollen som Leon. Jag kom inte ihåg honom som så världsfrånvänd som han faktiskt är i filmen, Reno spelar ju rollen som om Leon vore autistisk.

Det är kul att se en ung Natalie Portman i rollen som Mathilda. Hon ser så ung ut. Hon var så ung! Ändå känner man igen manér och ansiktsuttryck från hennes senare verk. Vissa saker fanns där från början. Leendet.

Men filmen ägs av Gary Oldman. Han krossar alla med denna rolltolkning. Jag kom ihåg honom som den obehagligen polisen, men gudars vilken fröjd det var att återse honom i denna film. Han är en av vår generations bästa skådespelare.

Jag blev faktiskt lite lätt besviken nu när jag såg om "Leon". Jag kom ihåg den som en given femma, men den halkade ner ett snäpp till gruppen filmer "mycket, mycket bra men snäppet under magnifik".

Jag ger "Leon" fyra fina krukväxter av fem möjliga.

Betyg: 4/5

9 kommentarer:

 1. Håller med om att den är bra, men inte top notch. En skön mix av en enkel men engagerande historia och bra skådisar även om Oldman blir lite för mycket i vissa avseenden tycker nog jag...

  SvaraRadera
 2. Oldman spelar över som fan, men jag njuter i fulla drag av hans "over the top" elaka Stansfield. Jag antar att jag lika gärna skulle kunnat störa mig på honom, men jag gillar det... Jag gillar för övrig Oldman i allt han gör så det är kanske inte så himla konstigt. :-)

  SvaraRadera
 3. Jag har också svårt att se Gary Oldman som dålig i nåt han gör. Han är en såndär skådespelarkameleont som med små medel kan göra om sig och passa in i allt. I allt! Världsklass på honom tycker jag - och på filmen! :)

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Tar i hand över Oldman!

  SvaraRadera
 5. En av Bessons bättre filmer. Intressant med dir cut,Alien 3 är andra versionen avsevärt bättre, Aliens och terminator 2 gör vare sig till eller ifrån tycker jag. Abyss blev jag lite nyfiken på. Apocalypse där beror det nog lite på mitt humör det är ingen enkel film att ta till sig men jag gillar den i båda versionerna.

  SvaraRadera
 6. filmitch: The Abyss är värd att se den långa.

  Aliens är en av mina favoriter alla kategorier. Jag kluven till den långa dock. Scenen med de automatiska kanonerna är grymt fet och förklarar varför de kommer i taket senare, men scenen när man ser Newts föräldrar åka ut till det störtade skeppet är värdo. Den scenen förtar spänningen när the marines anländer till planeten. Det är bättre när man som åskådare sett intet inför deras ankomst. Rimligt?

  SvaraRadera
 7. definitivt rimligt :)

  SvaraRadera
 8. Jag kan egentligen inte ge något rationellt skäl till varför men jag ser gärna bioversionerna. Director's Cut känns liksom fuskigt... Fast jag kan som sagt inte riktigt förklara varför :D

  SvaraRadera