söndag 17 juli 2011

Close Encounters Of The Third Kind (1977)


I just want to know that it's really happening.

Jag hade tänkt gå och se J J Abrams och Steven Speilbergs nya "Super 8" i början av sommaren, men det blev inte av före semestern. Men som en förberedelse inför denna ickehändelse hade jag redan några dagar tidigare plockat fram en av Spielbergs gamla klassikers som undflytt mig tills nu, "Close encounters of the third kind". "Super 8" ska ju både betala homage och blinka friskt mot såväl denna klassiker som andra, tex. "E.T."

Jag börjar bli van att gamla klassikers, filmer som rönt oerhörd framgång när de var nya, inte påverkar mig så mycket alltid. Så inför denna tittning hade jag ganska lågt ställda förväntningar. Och de blev med nöd och näppe uppfyllda.

Filmen är indelad i tre akter. Inledningen är filmens bästa. När rymdskeppen (jovisst kära ospoilade läsare denna film handlar om aliens...) dyker upp för första gången och Roy Neary (Richard Dreyfuss) jagar ljusen med sin pick-up truck fångas jag lite av filmens magi. Filmens mittendel då Nearys fru och omgivning inte tror på honom tyckte jag däremot var både långtråkig och tämligen ointressant. Senare mot slutet av filmen tog det sig lite igen, magin återkom. Scenerna vid Devils Tower var spectaculaire. Det blev än lite mer intressant eftersom jag kände igen mig. Jag och Lany kom förbi där på vår resa till Yellowstone.

Skådespeleriet i filmen var väl ganska bra, men inte ens Richard Dreyfuss i rollen som den besatte Neary stack ut så speciellt mycket. Jag kan absolut förstå att filmen måste varit otroligt fräsch och spännande på 70-talet, då människan just promenerat på månen, filosofisk science fiction redan hade firat triumfer och Star Wars banade ny väg inom filmbranschen.

Jag hade kanske höjt denna film till skyarna om jag sett den tidigare i mitt liv, men nu gav den tyvärr mig inte så mycket rysningar. Filmen är dock en av byggstenarna i modern sci-fi-film, och jag tycker nog att alla som är intresserade av genren borde ta och se den.

Jag ger "Close encounters of the third kind" tre ufon av fem möjliga.

Betyg: 3/55 kommentarer:

 1. Har undvikit att se om denna film då jag älskade den då det begav sig. Idag är chansen stor att jag skulle bli oerhört besviken. jag lever på minnet :)

  SvaraRadera
 2. Så trevligt att det inte bara var jag som tyckte att denna "klassiker" var sådär. Fast jag hängde mest upp mig på slutet och var ännu tjurigare med betyget.

  http://bilderord.wordpress.com/2011/04/16/close-encounters-of-the-third-kind-1977/

  SvaraRadera
 3. filmitch: jag vet precis vad du menar, det kommer en revy inom kort där just det hände mig.

  SvaraRadera
 4. Sofia: jag gav den betyget trea, men det var ett gränsfall. Jag tänkte att filmen ändå har influerat en hel genre. Den bör ses av oss som gillar sci-fi.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker den är jättecharmig. När Dreyfuss ger sig ut med sin maniska blick vet man att något märkligt är på.gång. Finalen må vara lite daterad, men jag tycker ändå den.känns mäktig. Fyra utomjordingar från mig.

  SvaraRadera