måndag 25 juli 2011

Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban (2004)


Expecto Patronum!

Den tredje filmen i serien är en av de starkaste. Alfonso Cuaron tog över regisserandet och därmed fick filmen ett helt annat utseende och en mer vuxen känsla. Filmen spelas upp som ett mysterium. Vem är Sirius Black och varför vill han döda Harry Potter?

När jag nu såg om filmen la jag märke till alla små lustiga detaljer filmen innehåller, till exempel i de små överbryggande scenerna mellan årstiderna som delar in filmen i kapitel. De har ändrat på designen av hela slottet och dess omgivningar, ett grepp som jag välkomnar. I de två första filmerna är Hogwarts mer ett "Disney-likt" sagoslott. I denna den tredje filmen introduceras en mörkare värld för oss åskådare.

"Harry Potter and the prisoner of Azkaban" introducerar Gary Oldman's Sirius Black, Emma Thompson's Professor Trewalney, David Thewils' Professor Lupin och de hemska Dementors. De nya karaktärerna lyfter filmen till höga höjder. Emma Thompson är underbar som den förvirrade läraren i vidskeplighet. Gary Oldman är suverän som Sirius Black, även om han ges väldigt lite screen time i denna film.

Den kontinuerliga fajten Harry har mot dementorerna är bra. Jag har egentligen inte så mycket att kritisera i denna film. Det som stör mest finns i boken också, men det ska inte spoilas här om någon mot förmodan inte har sett filmen.

Jag gillar denna film skarpt, och jag ger filmen fyra klockor av fem möjliga.

Betyg: 4/5


Hermione: Here we come.


3 kommentarer:

  1. Jag har inte läst de svenska HP, översätts "Divination" verkligen med vidskeplighet? Betyder det inte mer typ förutsägelser? Men jag håller med om att Emma blev en bra sibylla ;)

    SvaraRadera
  2. Sofia: hehe, hmm, jag har inte heller läst dem på svenska. Gjorde en egen översättning... :-D

    SvaraRadera
  3. Ah, då är jag med på tåget igen :D

    SvaraRadera