tisdag 25 april 2023

Gertrud (1964)

 

Jag var sugen att se denna då jag hört gott om Dreyers film Ordet. Dessutom såg jag hans stumfilm Le Passion de Jeanne d'Arc i mitt Decennierprojket. Och även om filmen inte blev en favoritfilm fullt ut hade den sannerligen en egen stil och den var minnesvärd.

Nu har jag så sett hans sista film, Gertrud, och den var också minnesvärd, men tyvärr av helt fel orsaker. Sällan har jag stött på en så tråkig film. Detta är filmad teater trots att det inte är filmad teaterscen. Vi har allt som oftast en statisk kamera som registrerar långa dialogdrivna scener. Detta hade kunnat varit bra om vi haft karismatiska skådespelare och en bra dialog men vi får intet av detta.

Dreyer har dessutom inte använt sig av någon av alla de möjligheter som ges av film som unikt media. Filmen är dödstråkig helt enkelt. Den hyllas för hans långa tagningar som det verkar, men för mig blir det tvärtom. Den är sämre på grund av dess tagningar.

I huvudrollen ser vi Nina Pens Rode som Gertrud och jag vet inte vad hon eller regissören tänkte sig med denna tolkning. Hon ser ut att spela rollen som i sömnen. Hon är stel i hela kroppen, rör sig som i slow motion och ser sällan de andra karaktärerna i ögonen. Det ser snarare ut som att karaktären är blind när hon konstant stirrar ner i golvet. Det blir extra svagt när hennes karaktär oavbrutet pratar om att kärleken är det enda som är viktigt i hennes liv. Men vi åskådare ser henne aldrig brinna för denna kärlek. Hon verkar avstängd. Besynnerligt!

Jag får en känsla av att Gertrud förväxlar förälskelse med kärlek, eller kanske lycka med kärlek. Hon väljer bort ett mer lyckligt liv för en kärlek som hon aldrig visar oss att hon är kapabel att känna. Med tanke på manus hade jag väntat mig en film där kärleken visats på duken och inte endast pratats om. Dreyer kanske hade någon slug tanke om avsaknaden av någon som helst hetta eller personkemi mellan "de älskande", men i så fall går det förbi mig fullständigt.

Nej, detta var bland det sämsta jag sett på mycket, mycket länge. Jag blir förvånad och lite förvirrad att filmen begåvats med en Criterion Collection-utgåva. Besynnerligt!

Betyg: 1/5

Lyssna på när Henke och Måns pratat om filmen i Shinypoddens Filmskolan, finns där poddar finns eller här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar