onsdag 12 april 2023

Dance, Girl, Dance (1940)


En romantisk komedi som varken är speciellt romantisk eller rolig. Vi får följa två tjejer som lever för dansen. När deras dansgrupp förlorar sin inkomst sätts deras dansambitioner under akut press. Judy (Maureen O'Hara) vill dansa klassisk balett medan kompisen Bubbles (Lucille Ball) hellre tar välavlönat jobb som burelskdansare. 

Sedan blandas en rik man med sin fru in. De ska skiljas eller gifta sig, oklar vilket. Förvecklingar som inte engagerade.

Filmen behållning var ändå att se Lucille Ball som ung. Hennes har jag endast sett i senare roller när hon varit äldre. Här hade hon hade en stor portion charm och en karisma och hon är filmens stjärna. Maureen O’Hara var bara trist i sin roll som en ”fin flicka”.

Filmen är regisserad av Dorothy Arzner, som verkar ha varit ganska ensam som kvinna i en mansdominerad bransch. Om det var anledningen till att filmen valdes för kursen vet jag inte men den var tyvärr inte speciellt bra.

Betyg: 1+/5

Lyssna på Shinypodden där Henke, Måns och Carl snackar om filmen, finns där poddar finns, eller här.


4 kommentarer:

 1. En händelse som ser ut som en tanke. Dorothy Arzner var förebilden för den kvinnliga regissören i Babylon. Ruth Adler hette hon där, och spelades av Olivia Hamilton (fru Chazelle för övrigt). Det var hon som "upptäckte" Margot Robbie bl a i den där "gråta på kommando"-sekvensen + inspelningen med ljud som gick fel, och gick fel, och gick fel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, intressant! Damn, hur tusan hittade du den lilla trivian? Kul och tack. :-)

   Radera
 2. Jag lyssnade på ett avsnitt av Filmspotting (tror jag det var... ja, det måste ha varit det) där man snackade om Babylon. Det här var nån gång i höstas innan jag hade sett filmen. De hade en gäst med som var expert på gamla stumfilmsstjärnor och hon pratade om vilka rollfigurerna representerade. Sen efter att jag sett filmen blev jag nyfiken och googlade och stötte på den här artikeln. https://theconversation.com/the-nightmarish-underside-of-the-dream-factory-how-babylon-captures-hollywood-in-the-1920s-198406

  Och nu kände jag igen namnet Dorothy Arzner när det dök upp i din text!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, okey! Tack för länken till artikeln, den var riktigt intressant att läsa för mig som gillade Babylon så mycket. :-)

   Radera