onsdag 19 april 2023

The Hitch-Hiker (1953)


The Hitch-hiker är en film noir enligt kategoriseringen, men vad är en film-noir egentligen? Något med stämningen? Något med filmvinklarna?

Enligt Encyclopedia Britannica skriver följande om film noir: (French: “dark film”) style of filmmaking characterized by such elements as cynical heroes, stark lighting effects, frequent use of flashbacks, intricate plots, and an underlying existentialist philosophy. The genre was prevalent mostly in American crime dramas of the post-World War II era.

The Hitch-hiker handlar om en seriemördare som får lift av två män på semester. Den ondskefulle dominerar de två männen med sin pistol och genom att vara aggressiv och våldsam. Männen i bilen är passiva och väna av naturen och har ingen chans. Färden går på småvägar genom sydvästra USA ner genom Mexiko för att undfly de jagande poliserna.

Filmen är spännande ett tag men sedan blir det utdraget. Skurken är lite kul att se inledningsvis men även hans manér blir repetitivt. Trots en kort löptid på 70 minuter känns det som att filmen trampar vatten, ja, den känns utdragen trots sin korta speltid.

Filmen bjuder helt klart på några aspekter som gör en film noir. Vi får stark lightning effects som speciellt används för att dölja eller framhäva mördarens ansikte då han sitter i baksätet på bilen. Däremot har vi ingen cynisk hjälte, några flashbacks eller en intrikat handling. Man kan argumentera för att filmen stödjer en underliggande existentiell filosofi, om huruvida de olyckliga skulle kämpa emot eller ej. Filmen besvarar dock inte den frågan...

När intresset för vad som händer i filmen försvinner vandrar tankarna till Rutger Hauer som The Hitcher i thrillern från 1986. Jag undrar om den funkar än idag…? Den är långt från en direkt remake av denna, men de påminner lite om varandra ändå.

Betyg: 2/5

Lyssna på när Måns, Carl och Henke snackar om filmen i Shinypodden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar