Ojoj, himla kul att MCU har startat med tv-serier. Det jag gillar mest med WandaVision är hur MCU har använt tv-serieformatet för att bygga en brygga till Phase 4. De har också använt serien för att bredda sitt universum. Nu har vi fått en origin story för Scarlet Witch men också att häxor nu har en etablerad plats vid bordet i MCU.
Så, ja, jag är en av dem som verkligen gillade serien. Den har uppenbarligen tagits emot på olika sätt av den galna hop av fans som suttit ner och tittat på serien.
Jag har alltid gillat Wanda och Elizabeth Olsen så jag gick in till serien med positiv grundkänsla. Jag menar, hur kan jag inte älska Wanda, hon är det närmaste en Aes Sedai jag har sett på film eller tv... Än så länge.
Och detta är trots att hon alltid varit butter och allt annat än en glad gamäng. Wanda har helt enkelt varit deprimerad om man ska prata i klartext. Det är naturligt på grund av allt hon upplevt under sin barndom, uppväxt och inte minst vad som hände i Age of Ultron.
Vid sidan av Wanda fick vi se mycket av Vision. Jag tycker att Paul Bettany växte under serien och mot slutet gillade jag hans insats som Vision mycket.
Jag tyckte showen var modig som drog ut på grejen de gjorde i de inledande avsnitten. Före vi kom ut utanför hexagonen fattade jag inte vad som hände riktigt. Däremot tyckte jag att det var spännande och spekulationerna om var showen skulle ta vägen spirade. Jag gillade deras balls att dra ut på det i tre hela avsnitt. Coolt. Förväntningarna var stora på vad allt detta kunde leda till. Mer om hur förväntningarna uppfylldes nedan.
Jag gillade att showen gjorde hommage till gamla sit coms från 50-talet och framåt. Det gjordes med finess. Det intressanta var att de första avsnitten var mer mystiska än roliga. Showen blev inte lustig förrän Darcy och Jimmy Woo äntrade scenen. Efter lite funderande kom jag på att det måste varit per design. Varför var inte de tre första avsnitten speciellt roliga? Som vi får se i avsnitt 8 "Previously on" ser vi att Wandas pappa köpte piratkopierade tv-serier när hon var ung. Det är samma serier som WandaVision gjorde hommage till. Anledningen att dessa humorserier inte var roliga i WandaVision måste ju vara på grund av att det var Wanda som skapade WandaVision och att hon inte är en muntergök direkt. Hennes minnen från serierna färgades nog mer av hennes barndom med stråk av sorg och nostalgi än av humor. Men senare när serien tar oss utanför hexagonen får vi se en del av den vanliga mixen av humor och allvar som MCU är känd för.
Som fan av MCU välkomnade jag de karaktärer från filmerna som vi fick besök av här. Darcy Lewis i Kat Dennings skepnad från Thor-filmerna. Dennings är jättekul. Sen har vi Jimmy Woo spelad av Randall Park, från Ant Man-filmerna. Till sist Monica Rambeau som spelades av Teyonah Parris. Henne har vi mött som liten flicka i Captain Marvel.
Att Wandas bror kom tillbaka och att han spelades av "den andre" Quicksilver, Evan Peters, var helt crazy. I slutet skohornade showen in en förklaring om hur det hängde ihop, men jag ser det mest som ett practical joke mot publiken. Meta så det förslår.
Seriens big bad? Det saknades va? För Agatha Harkness var knappast hin håle... Det känns som att hon var opportunistisk och mest en annoyanace för Wanda. Och SWORD-chefen Taylor Hayward var inte heller mer än en annoyance.
Personligen hade jag gärna sett att Emma Caufield hade haft en större roll. Det känns som att hon skulle kunnat spela en demon på ett extremt bra sätt! Med tanke på hur lite hon var med känns hon endast som ett elakt villospår från showen. Varför ens ha med henne om hon inte fick göra mer?
Slutet av serien var en mixad bag. Jag fann sista avsnittet lite underwhelming först. Enligt the internets skulle det varit längre med en större kamp om den farliga boken The Darkhold. Monica Rambeau, Ralph Bohner, tvillingarna, Darcy och Jimmy Woo skulle tydligen försökt hindra Agatha Harkness få tag på boken, men misslyckats. Detta content övergavs på grund av reserestriktioner under pandemin då Kat Dennings inte kunde ansluta till inspelningen samt ont om tid för post production. Mycket trist.
Dessutom skulle Benedict Cumberbatch ha gjort en cameo, en mycket väntad länk till den kommande Doctor Strange-filmen, men han var fast i Nya Zeeland och kunde heller inte ansluta. Ännu mer trist.
Vad sista avsnittet däremot hade mycket av var känslor. Scenerna när Wanda insett sitt vansinne och tog farväl till tvillingarna och sedan Vision var totalt hjärtskärande.
Summa summarum så gillade jag verkligen att de var så kreativa med formatet. Nu har mina förväntningar inför kommande serier inom MCU stigit rejält. Enligt Kevin Feige kommer de variera formaten på tv-serierna allt eftersom. Någon serie kommer vara som en lång MCU-film uppdelad i kapitel, någon kommer vara som WandaVision som bara kunde berättats i tv-serieformatet. Jag hoppas nu att den kommande The Falcon and The Winter Soldier tar fasta på det som gjorde filmen så kul, avancerad action och en svettig och nervpirrande känsla av 70-talets konspirationsteorithrillers...
Betyg: 4/5
Visst var det Anya där från Buffy (Emma Caufield som Agathas mamma, väl?). Tyvärr funkar inte häx-vinkeln så bra för mig. Det magiska funkar i Doctor Strange men inte här. När Agatha visade sig vara häxa försvann mitt intresse.
SvaraRaderaJag blev ändå mycket underhållen av serien. Tyvärr var avslutningen, för mig, i det närmaste katastrofalt dålig. Men det kanske förklaras lite av det som du är inne på i slutet (pandemin etc). 3/5 skulle betyget bli.
Här är mina spontana Twitter-tankar:
"Haha, jaha, då har jag, hastigt och lustigt, tittat igenom fem avsnitt av WandaVision på en kväll. Man kan ha otrevligare kvällar. Nu tränger sig verkligheten på."
"Ouch. Avsnitt 8 var ju urtrist. Hur tänkte man här? Klart sämsta avsnittet under säsongen och hela serien gjorde tvärstopp och mitt intresse sjönk till noll. Svintråkigt avsnitt, helt enkelt. Bara en massa ointressant exposition."
"Hmm, jag blev rejält besviken på de två sista avsnitten av WandaVision. Näst sista avsnittet var det mest en massa, i mina ögon, onödig exposition. I det sista avsnittet blev det den gamla vanliga MCU-synden med långa slutfajter med flygande cgi-varelser som kastar energiklot."
"De två sista avsnittet var med andra ord seriens sämsta. Vad hände t ex med Monica Rambeau, agent Woo och Darcy? De försvann ju i princip ur handlingen bara för att göra korta cameos i sista avsnittet. Nåväl, jag gillade i alla fall resten av WandaVision."
Ja visst var det Emma Caufiled som spelade allas vår egna favoritdemon Anya.
RaderaHär spelade hon Dottie, kvinnan som styrde och ställde i Westview (avsnitt 2). Agathas mamma Evanora Harkness spelades av Kate Forbes (avsnitt 8).
Jäkligt trist när man inte gillar slutet av en serie. Personligen gillade jag de två sista avsnitten också en hel del. Inte perfekt men tillräckligt i alla fall.
Åttan hade ju en massa flash backs från Wandas uppväxt och annat. Helt klart intressant. Sista avsnittet hade både bra och dåligt. Det faktum att de inte fick till det som var tänkt förklarar vissa av skavankerna i alla fall.
Haha, var det därför Kat Dennings karaktär bara dunstade helt plötsligt. Till och med karaktärerna i serien undrade vart hon tog vägen xD.
SvaraRaderaAtt ha med Emma Caulfield kanske också var ett litet practical joke. Man hade ju velat att hon var en demon som var rädd för Agathas kanin. Planen var nog att kaninen skulle ha en större roll också tror jag.
Håller med Jojje om att de var lite väl mycket exposition i näst sista avsnittet. De var inte fel på expositionen i sig; men ett helt avsnitt? De kunde spritt ut det lite :P.
Däremot gillade jag sista avsnittet mycket. Gillade att vision vs vision-fajten slutade i ett intellektuellt samtal xD. Och hela scenen när hon var tvungen att säga hejdå till sin familj. Lite som det gamla paret i Titanic som bara ligger och väntar på att dö 😭
i Slashfilmcasts recension (med Joanna Robinson) så berättade Joanna att tanken var att de tre första avsnitten planerades att releasas samtidigt. Det hade nog gjort mig lite mer pepp i början. Det var pga Covid som de hade svårt att hinna färdigställa serien så för att vinna tid releasades de i samma takt som resten av serien.
Jag hoppas på Buddy cop Bad Boys-stil för winter soldier och falcon. Men efter att ha sett första avsnittet känns det nästan som en barnvänlig The Boys med lite superhjältevardagsbänk :P
Ja!! Hur Vision-fajten hanterades var en av sista avsnittets styrkor. Vi pratade ju om det också, men jag glömde ta med den finessen i min text. Mycket uppfriskande jämfört med de vanliga bombastiska fajterna som man lätt blir uttråkad av. En AI med minnen, historia och känslor slåss mot en likadan AI fast med "factory settings". En ny variant på AI problematiken... :)
RaderaKul att den vita Vision fick alla färgglade Visions minnen nedladdade. Gillar ju när Paul Bettany spelar Vision.
Ok, så de hade tänkt ha de tre första avsnitten ihop? Kul, synd att de inte fick till det heller...
Fint att de har någon som blev supernöjd i alla fall.
SvaraRaderaÄven jag instämmer med Jojje om störtdykningen efter en stabil uppbyggnad i sju avsnitt, men instämmer också med Johan att det var väldigt uppfriskande med Visions internfajts upplösning. Jag var annars nära att ge upp när all den kreativa skapelsen i de tidiga avsnitten mynnade ut i klassisk MCU-orgie i halvkassa ljusshower. Jag håller helt med om att det synd att de inte kunde få in Cumberbatch på slutet. Det hade nog kunnat styra upp en hel del.
4/5 på första tre avsnitten, 3/5 på nästa tre och 2/5 på de sista tre. Bättre än förväntat, men inte så jag känner mig särskilt sugen på kommande serier.
Ja jag var nöjd! :-D
RaderaMen som jag försökte ge sken av i min text var det mycket på grund av att de gjorde något annorlunda, lekte med formatet samt byggde en brygga mellan fas 3 och 4.
Men mycket i avsnitten var i sig bra också. Jag håller dock med om att serien var starkare i början och svagare mot slutet (känner igen mig i ditt sluttande plan), men som sagt den övergripande känslan fick ta överhanden hos mig.