måndag 8 mars 2021

Veckans låt

Ska inte hålla er på halster längre. Såklart att husguden Neil Young är med på min lista över tio favoritartister. "Veckans låt" kommer inte i rankad ordning! Skulle Neilan vara nummer åtta? LOL.

Det känns som att jag upptäckte Neil via supergruppen Crosby, Stills, Nash & Young. Det kan ha varit Buffalo Springfields låt "For what it's worth" som jag upptäckte först. Det är Stephen Stills som skrivit låten för gruppen som både han och Neil Young var medlemmar i. Kort därefter köpte jag liveplattan "4 way street" med CSN&Y och där hade vi låten med stort L... "Cowgirl in the sand". Neil Young ensam på scenen med en gitarr. Done deal, a lifelong love created on the spot.

Efter att både Neil och Stills lämnat Buffalo Springfield klumpade Stills ihop sig med Graham Nash från The Hollies och David Crosby från The Byrds och bildade Crosby, Stills & Nash. Ibland spelade Neil Young med dem. Lustigt nog gillade jag Stills och Nash mest av de fyra inledningsvis. Idag lyssnar jag nästan bara på Neil och David Crosby av de fyra. Livet...

Vilken låt spelar man på första "Veckans låt"? Någon av de mest kända låtarna som "Heart of gold, "Like a hurricane" eller "Rockin' in the free world"? Nej, för vanliga, spelade nästan till uttråkning...

Någon av den enigmatiska trion med låttexter som fansen har analyserat och diskuterat i decennier, "Cowgirl in the sand", "Powderfinger" eller "Thrasher"? Nej, de kräver nog en egen "Veckans låt".

Nej istället väljer jag en låt från det nyligen släppta livealbumet "Way down in the rust bucket". Inspelad med kompbandet Crazy Horse på en liten bar i Santa Cruz, CA, den trettonde november 1990. Konserten var länge en av dyrgriparna bland bootlegs. Konserten var en "one off", en uppvärmningsshow inför den stora turnén 1991.

Jag väljer "Country home", inte för att den kommer omvända speciellt många icke-fans utan bara för att jag var sugen på att lyssna på den denna morgon. Den har en så skön text. Detta är Neil, dreamer of pictures.


Country home (Neil Young)

I don't like to go down to the flats
'Cause I can't park on a hill
Instead getting a rolling start
I have to pay the bill

I guess I need that city life
It sure has lots of style
But pretty soon it wears me out
And I have to think to smile

I'm thankful for my country home
It gives me peace of mind
Somewhere I can walk alone
And leave myself behind


6 kommentarer:

  1. Vi har alla våra favoriter och den gode Neil hör inte till mina. Däremot gillar covers på hans låtar t.ex Like a Hurricane med Roxy Music och He got game (For what it's worth) så något får jag väl tacka Neil för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det förstås, alla kan inte tycka lika. Kan rekommendera hans texter även om musiken inte alltid faller i smaken. "Dreamer of pictures" som hans författarskap brukar beskrivas lite poetiskt. Han svarar aldrig på vad texterna betyder så fansen får spekulera och tolka fritt. Ibland är det dock tydligt (han brinner för miljön och Moder Jord), men ibland är det personligt och innerligt svårt att förstå... Jag kommer med all säkerhet få ur mig andra sorters musik från Neilan också framgent, inte minst softare och mer countryinfluerat.

      Radera
  2. Neil! Som jag har väntat! ;) Men blev lite besviken, måste jag erkänna... Tänkte att jag skulle få höra den gamla dängan "Country roads" innan jag såg att det ju inte alls var det låten gällde :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Neilan!! <3

      Aj då, besviken... Inte najs. Men "Country roads" är inte Neils. Kan det vara John Denvers låt du tänker på? Jag tror inte att jag hört Neil göra cover på den, men vem vet vad framtida "Veckans låt" kan ha i sitt sköte... ;-)

      Radera
  3. Helt ok låt. Vet att Neil är duktig på gitarr. Jag har ingen större koll på Neil. Min största koppling till honom är nog att du har honom som husgud. :)

    SvaraRadera