måndag 22 mars 2021

Veckan låt

Den tionde artisten som råkade få plats på min topp 10 just nu är svenska Sophie Zelmani. Hon är en enigmatisk och skygg singer songwriter som trots scenskräcken dyker upp på en konsertscen nära dig allt som oftast. Hon slog igenom med debutalbummet "Sophie Zelmani" från 1995. Låten "I'll remember you" användes i avsnittet "Angel" i första säsongen av Buffy.  

Hon skriver all sin musik själv och samarbetar musikaliskt med gitarristen och låtarrangören Lars Halapi som också är den musikaliska ledaren för hennes band. Det är soft musik vi pratar om här. En del låtar är lite ösigare men de flesta är introverta och fragila.

Jag kommer inte ihåg hur jag upptäckte henne, men det var i och med hennes andra album "Precious burden" från 1998 i alla fall. Och jag har lyssnat på hennes musik kopiöst mycket sedan dess! Perfekt musik för natten eller långa road trips bland annat. 

Sophie är blyg men hon spelar ofta live och jag har sett henne minst sju gånger. Det är inte helt ovanligt att hon och Lars kommer ut och pratar med publiken och signerar album efter showerna. Senast var tillsammans med David nere i Norrköping våren 2019, före apokalypsen. Det var då Sophie lånade min mobiltelefon för att läsa texten på en av hennes mer obskyra låtar som någon i publiken hade önskat sig... Happier times.

Jag väljer en låt från "Precious burden" och en av de första som satt sig i hjärnan på mig, den ack så sköna "So long". 

6 kommentarer:

 1. Helt ok tror tom att jag har ett par låtar av henne någonstans bland alla bland-mixar jag har på Spotify. Nästa vecka kör jag mitt race med tio i topp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser fram emot din tio i topp! Kommer alla i en enda post eller drar du ut på det i tio veckor? :)

   Radera
 2. Schysst låt. Jag har inte lyssnat jättemycket på Zelmani. Däremot har jag en anekdot om min kompis som ville spela in musik med henne och åkte ut till hennes hus på landet och knackade på.

  Och så gör jag återigen kopplingen till mina 90-talsfavoriter Mazzy Star. Sångerskan där, Hope Sandoval, är också väldigt blyg, och har en fantastisk röst.

  https://youtu.be/avv2IIdDnnk (största känsloutspelet är höjda ögonbryn när hon spelar munspel)
  https://youtu.be/nrgtUUG_rp8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det jag känner igen den anekdoten. Kul.

   Ahh, Mazzy Star är ju bra! Jag trodde det skulle vara hippety-hopp igen! :-D

   Första påminner om Sophie Zelmani. Aha, nu ser jag att "hon" är ett band. Lite träligt, hade varit skönare om hon varit en tjej på piren i Santa Monica...

   I den andra fann hon sin inre Neil...
   https://www.youtube.com/watch?v=MIAiPQ2Ge50

   Radera
 3. Zelmani hamnar för min del i samma kategori som tex Melody Gardot och Norah Jones, dvs "musik att lyssna på när man jobbar innnan 08.00 och det ska vara lite soft" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon passar som bäst när man vill ha softish musik. Före kl 8 låter utmärkt. Jag har en spellista i min iTunes med hennes absolut bästa låtar bara, 45 stycken. Perfekt att köra shuffle på mitt i natten... :)

   Radera