onsdag 5 oktober 2016

Top 10 films of 1983




Låt mig drömma mig tillbaka till Ädelstensvägen i Ulveket i utkanterna av Skövde. Det är tidigt åttiotal. Filmintresset börjar pirra, utvecklas, spira i tonåringen som är Jag. Kompisarna och jag började gå på bio och vi valde gärna filmer med 15-årsgräns, bara för att vi kunde. Det dröjde fortfarande några år innan vi började konsumera stora mängder film på biograferna. Under 1981-1983 var det några enstaka filmer som sågs; Mad Max, Flykten från New York, E.T och några till.

Dessutom dröjde det ett tag tills mina föräldrar köpte en vhs-spelare (toppmatad!) så det mesta av film från tidigt 80-tal sågs i efterhand på mer eller mindre utslitna vhs-kassetter. När jag letar på internet efter filmer jag sett är det rejält skralt för åren 1980-1982 och bara lite bättre för 1983. Det är från och med 1984 och framåt som jag sett ganska många filmer. Och med urvalet lite skralare blir listorna självklart lite mer volatila. Jag tror inte att alla mina filmer nedan skulle hålla för en omtitt idag.

Hur gick jag då till väga när jag satte ihop denna lista? Jag har inte sett om alla kandidater till topplistan så en uppdaterad lista som beskriver dagens filmsmak blir det inte. Istället måste jag kalla detta en nostalgilista, eller partiellt en nostalgilista. De flesta på listan har varit stora favoriter någon gång, även om de flesta fallit i glömska under åren. De jag sett mer nyligen känns säkrare på listan.


Topp-10 för filmåret 1983



10. Octopussy (John Glen)


Okey, detta är en av de svagare Bondfilmerna, javisst, men Bond är alltid Bond, och även om helheten inte är jättebra finns alltid många roliga saker att ta med sig. Jag älskade bland annat skurken Kamal Khan. Tennisliraren Vijay Singh är dock bara för fånig. Kom på plats 21 av 23 när jag rankade Bondfilmerna i mitt projekt.





9. Le dernier combat (Luc Besson)


Enda filmen som jag såg för första gången efter jag flyttat från Skövde. Denna arty-farty film och tillika debutfilm från Luc Besson är helt utan dialog. I en postapokalyptiskt värld har människan förlorat talfömågan och nästan alla kvinnor är försvunna. Handlar om två män som slåss över en inlåst kvinna. Jean Reno med flera. Såg filmen tillsammans med Hidman på Slottsbiografen i Uppsala cirka 1988.




8. Gorky Park (Michael Apted)


Kommer inte ihåg speciellt mycket av filmen. Den typisk John Le Carré-story fast inte skriven av honom. William Hurt var dock något av en favorit under 80-talet, delvis på grund av denna film. Jag gillade den då, har ingen aning om hur den skulle vara idag.



7. Trading places (John Landis)


En favorit från min ungdom som jag tror skulle kunna råka illa ut om jag såg om den nu. Men den har Dan Akroyd, Jamie Lee Curtis och de där två äldre herrarna som slog ett vad om en dollar. Plus Eddie Murphy och hans "sköna" skratt (kräks i munnen). Det är fascinerande hur humor förändras över tiden och hur vissa filmer har ett "bäst före"-datum. Det kanske gäller denna film, vad vet jag...




6. National Lampoon's Vacation (Harold Ramis)


Vill gärna premiera komedier på dessa listor då de ofta är mer underhållande och mer omtittningsbara än filmer från de flesta andra genrer. Denna är dock ganska ojämn och en av de svagare i Vacation-serien, den från 2016 inräknad. Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Anthony Michael Hall, Randy Quaid med flera underhåller ändå på en hög nivå.




5. WarGames (John Badham)


Ytterligare en film som jag verkligen gillade när jag växte upp. Ytterst oklart hur den skulle stå sig idag. Något av ett nostalgipick. Tänk vad unga de såg ut Matthew Broderick och Ally Sheedy. Blev själv lite överraskad när jag insåg att det är John Badham som regisserat. Denna film kom före favoriter som Stakeut (Spanarna) och The hard way (Ett tufft jobb).




4. Flashdance (Adrian Lyne)


En film som jag blev så betuttad i att det överraskade mig själv. En klassisk underdog-story i bästa Hollywoodstil med en ljuvlig Jennifer Beals i huvudrollen. Nostalgi och bra soundtrack motiverar listplaceringen. Plus att det är en av få filmer jag sett på bio med min kompis Sverker. Han prioriterar inte film i vanliga fall...




3. Scarface (Brian De Palma)


En film jag och vännerna såg och pratade mycket om när vi växte. Scenen med motorsågen!! Egentligen gillade jag aldrig filmen speciellt mycket. Tror jag saknade karaktärer att sympatisera med. Men den innehåller ändock flera ikoniska scener. Och den har en stabil plats i filmhistorien. Kanske årets film om man tittar i backspegeln. "Say hello to my little friend"...




2. Star Wars: Epsiode VI - Return of the jedi (Richard Marquand)


Har legat etta på alla eventuella 1983-listor tills nyligen då jag så om den gamla trilogin. Det är fortfarande Star Wars men jag har numera lite svårt för scenerna med nallebjörnarna. Första halvtimmen är dock en klassiker och scenerna mellan Luke, Darth Vader och The Emperor är riktigt bra.




1. Risky business (Paul Brickman)


En fantastiskt härlig film som växer varje gång jag ser den. Skön stämning och suverän filmmusik från Tangerine Dream. Tom Cruises genombrottsfilm i mina ögon. Bästa scenen är ändå slutscenen.




Självklart har jag några bubblare också. Det är mestadels filmer som jag knappt kommer ihåg alls mer än att jag någon gång i tiden har gillat dem. De måste ses om för att de ska kunna vara med på en topp 10. Jag tycker att man åtminstone ska komma ihåg något från filmerna på listan.


  • G - som i gemenskap : Staffan Hildebrands klassiker med Magnus Uggla, Nichlas Wahlgren och flera. Den svåraste filmen att lämna utanför topp 10...
  • The man with two brains - Steve Martin och Kathleen Turner i komedi om... Sa jag att Steve Martin var en av mina manliga favoriter när jag växte upp? Sa jag att Kathleen Turner var en av mina kvinnliga favoriter när jag växte upp?
  • Zelig - Woodys lilla film om en mänsklig kameleont 
  • Cujo - skrämmande, spännande och kittlande om rabiessmittad hund
  • Rumble fish - Coppola och en massa kända skådisar när de var som yngst
  • High road to China - Tom Selleck och någon böna i skön actionkomedi lik Romancing the stone



Idag bloggar flera av filmspanarna om sina favoritfilmer från 1983. Gå gärna in och läs vad de hittat på! Jag har också gissat på en Topp-10-film per bloggare. Bara på skoj...
Fiffi - Twilight zone: The movie?
Movies-Noir - The right stuff?
Filmitch - Scarface?
Rörliga bilder och tryckta ord - The meaning of life?
Jojjenito - Class?
Filmmedia - Merry Christmas Mr. Lawrence?
Absurd Cinema - Videorome?
Flmr - National Lampoon's Vacation?
Filmfrommen - The big chill? Från Criterion Collection!

24 kommentarer:

  1. Scarface? Scarface! Egentligen inte en så dålig gissning då jag gillar gangsterfilmer men den usle DePalma och tjattrande Pacino gör sitt för att denna film absolut inte kan bli aktuell.
    https://filmitch.wordpress.com/2012/07/29/scarface-1983-usa/
    Men vi har trots allt två överlapp. Enda filmen jag inte sett på din lista är Bessons debut. Gorky Park borde jag se om har bara sett den den det begav sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad eländigt. Jag bollade Scarface och The right stuff för dig och M-Noir. Hade jag bara bytt dem mellan er hade jag fått rätt hos båda då han har med båda filmerna! Trodde du kanske gillade nedmonteringen av den amerikanska drömmen! :-)

      Javisst, var inte Gorky Park bra så säg. Jag har också bara sett den då och den enda gången...

      Radera
  2. Intressant... Många bra filmer. Själv tycker jag nog att Octopussy tillhör de svagare Bond och Never Say... de starkare. Bessons har jag helt glömt bort, måste se om den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant tanke. Eftersom Never say never inte är en "riktig" Bond funderade jag inte ens på den för min topplista, den blev omedvetet men ändå automatiskt diskvalificerad... Orimligt! Jag vet.

      Men du, har du sett Merry Christmas mr Lawrence? Var min gissning helt galen? :-)

      Radera
  3. Intressant det där med hur man minns filmer och hur väl de funkar i nutid. Jag såg om ett gäng filmer från detta år till mitt 80-talstema och jag kan ju säga att anledningen till att Ombytta roller, Gorkiparken och Wargames inte hamnade på min lista var just det...

    G såg jag också om och den sjönk från en femma till en fyra för mig men som tidsmarkör och frossa i filmnostalgi funkade den alldeles utmärkt.

    Bra tvåa. Rätt film på rätt plats. Men Twilight Zone: The movie? Hahaha, ja, det kanske är "jag"? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju inte sett Twilight Zone: The movie och jag gissade fel på film för dig från alla de som jag uppfattat galna filmer från detta år; Videorome, The dead zone och Twilight Zone. Damn, skulle satsat på The dead zone istället. Uppenbarligen!!

      Jo, jag är helt med på att om jag såg om alla filmer på min lista inklusive bubblare skulle den nog få skrivas om rejält... Nu får listan stå som en nostalgidrypande baseline som kan uppdateras i framtiden då filmer ses om.

      Radera
  4. Klart Monty Python hamnar på listan -- bra gissat! Så Cujo men inte The Dead Zone minsann, det var lite överraskande. Kanske Gorkijparken skulle hålla ändå, mitt minne är att Apted brukar göra rätt habila filmer. Men Fiffi verkar ju vittna annorlunda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag några rätt filmtips fick jag till i alla fall! :-)

      Cujo gillade jag. Läste boken först, till och med, och tyckte filmen var duglig.

      Kanske får slå till med en kalla kriget-kväll och se om Gorkijparken och No way out... De känns som att de skulle funka ihop.

      Radera
  5. 10. Octopussy må inte vara någon av de bästa Bond-filmerna, men inte heller någon av de svagaste i mitt tycke. Runt mitten skulle jag vilja säga. Kul att se den på din lista!

    9. Luc Besson har gjort några riktigt bra filmer, men denna minns jag som ganska trist (lite/ingen dialog bl.a.).

    8. Håller fint, sett den några gånger och den håller en intresserad ändå fram till eftertexterna.

    7. Bra då, bra idag. Klassisk komedi som jag aldrig blir trött på.

    6. Denna komedi är dock svagare i mina ögon. Har sina stunder, men inte lika bra som uppföljarna i trilogin.

    5. Ja, en film man växte upp med, men den håller fortfarande - mysig.

    4. Musiken av Giorgio Moroder är klart bättre än filmen. Men som jag brukar säga, en film med bra musik kan aldrig vara usel ;)

    3. Finns så mycket att älska med denna (i mitt tycke). Så många härliga karaktärer att gilla, miljöerna, musiken, modet, kvinnorna. Den prickar verkligen rätt i det mesta. En riktig favorit.

    2. Svagast i trilogin, men funkade bättre än väntat vid senaste omtitten. Gör en del saker bättre än tvåan, men överlag svagare pga nallebjörnarna.

    1. Oj, wow, den hade jag inte räknat med att se som etta. Men visst är den skön. Åter har vi grymt bra musik (favoriterna Tangerine Dream) som höjer och gör mycket för filmen.


    Tack för tipset av High Road to China! Av någon anledning har jag missat den när jag letat efter 80-tals filmer med Tom Selleck. Känns som något att se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var så god. Kul att kunna tipsa om någon film på åttiotalet till dig. Det känns som att du sett det mesta av det bästa redan! Har dock inte sett High road to China på väldigt länge så vet inte hur den står sig. Fast Tompa är ju alltid Tompa.

      Kul att du nämner musiken för den är verkligen viktig för både Flashdance och Risky business. In the air tonight används nästan bättre i Risky business än i Miami Vice till och med! :-D

      Jag förstår att du verkligen gillar Scarface. För mig var det den svåraste filmen att placera... Plats 9 eller 3? Kändes helt slumpmässigt. Jag valde den högre placeringen dock på grund av att den gjorde så starkt intryck på mig när jag växte upp...

      Radera
  6. Kul att du nämner Rumble Fish som bubblare. Din etta har jag inte sett. Scarface, rackarns vad många citat det finns att plocka från den rullen.

    Fin pälsmössa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst är han gullig i mössan??

      Hmm, undrar om Risky business skulle funka för dig som då skulle se den för första gången vid vuxen ålder? Ahhh. Jo, jag tror att den skulle funka. Är inte tidstypisk fånig humor då den är en dramakomedi med mer fokus på drama. ett schysste persongalleri och en skön stämning. Skulle kunna funka! :-)

      Radera
    2. Förresten. Class? Jag har inte ens hört talas om den. Vad är det för film?

      Radera
    3. En film som jag vill se! Vad sägs om line uppen: Rob Lowe, Andrew McCarthy, Alan Ruck, John Cusack och John Kapelos! :-D

      Radera
  7. Flashdance-Henke!!

    Noterar 5 överlapp.Det är vi nöjda med(?)
    Och Tompas rulle som nr 1. Vågar man verkligen se om den nu...? (har icke sett den på säkert 20-25 år) ;-)

    Bra prediction; hos Steffo finns det alltid plats för Chevy!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Chevy Chase for the win!

      Har sett om Risky business på senare dar... Håller. Fast och stadig.

      Radera
  8. Vad kul att Highroad to China bubblade hos dig, dock lite synd att den inte fick en plats, för den är verkligen bra och övertygar mig bara mer att Selleck hade varit en fantastisk Indiana Jones!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo den var uppe och vände på listan flera gånger. Det är så svårt med dessa nostalgilistor. Man vill ju ha med de filmer man tror står sig någorlunda bra än idag, och det var nog den parametern som fällde High road to China. Står den sig säger du? Bra i så fall... :-)

      Radera
  9. Snålt med en tiondeplats för Octopussy. Jag håller helt med om att Kamal Khan är en enastående skurk och det är en väldigt frejdig actionfilm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, nja nu ska vi inte bli ivägburna. Bond-filmerna har en hög lägstanivå map underhållningsvärde, ofta just för sina skurkar, men denna är verkligen en av de svagare i serien.

      Vad tycker du om den andra (bastard)Bondfilmen från året, Never say never again?

      Radera
    2. Jag såg 4k-restaurerade versionen av Octopussy härom året och den var fantastisk. Det är några fåniga detaljer som drar ned helhetsintrycket, men jag bortser hellre från dem än från allt det som är bra. Men visst skulle man vilja veta mer om Octopussy själv? Hon fick sitt smeknamn av sin far, vilket inte känns helt hälsosamt.

      Never Say Never Again är väl kul, men det känns också att det inte är Broccoli-stämning. Främst roligt att man kan jämföra den med Thunderball och få två rätt olika upplevelser av samma historia.

      Radera
    3. Jag tror att Bond-filmerna kan trenda uppåt eller nedåt efter varje titt. När jag körde mitt Bond-projekt föll den mig inte på läppen, men den skulle säkerligen kunna komma i annan dager vid (ytterligare) en omtitt. 4k-versionen låter maffig! :-D

      Radera
  10. Ettan, med slutscen crème de la crème. Dock inte för alla...

    SvaraRadera