måndag 9 mars 2020

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)


Råkade se om Wonder woman från 2017 häromdan, nej ingen re-revy på bloggen men ändå. Den är fortfarande en riktigt skön film och jag blev än en gång fascinerad av Gal Gadot i huvudrollen som Diana Prince. Men titten gjorde mig medveten om att jag skippat två filmer där Wonder woman är med inklusive den första filmen med henne. Redan 2016, året före hon fick en egen "origin story" var hon med i DCEU "Batman v Superman: Dawn of Justice". Och under 2017 kom både "Wonder woman" och lite senare "Justice League" ut. Jag har nu släckt dessa två vita fläckar på min filmiska karta.

"Batman v Superman" har fått riktigt risiga betyg av flera filmkompisar så jag var inställd på något risigt. Men jag ville se hur Diana introducerades helt enkelt. efter lite surfande på internets oändliga hav fann jag snart ut att de rekommenderades att se "the ultimate edition director's cut" som loggar in på 183 minuter där bioversionen endast är futtiga 151 minuter.

Det visade sig vara ett klokt beslut tror jag för jag gillade filmen en hel del! Visst mina förväntningar var så låga de kunde vara och jag gillar sällan känslan i DC-filmer. Men jag gillade denna. Crazy. Tydligen ska bioversionen vara så svårt klippt att den är obegriplig. Dessutom tror jag att folks tör sig på the big bad Lex Luthor i Jesse Eisenbergs skepnad. Han var neutral för mig, inte den sämsta big bad jag sett, inte den bästa, han var medel.

Men jag gillade allt med Gal Gadot, hon levererade verkligen.

Jag gillade Ben Affleck väldigt mycket, överraskande mycket. Han är den bästa Batman jag sett. Klart bättre än äcklet Christian Bale och figurerna som spelade Batman på 60- och 80/90-talen var alla usla. Jag köpte Ben Afflecks mörker i rollen, det kändes som den mest riktiga presentationen av vad Batman antagligen ska vara (från comics). Men vad vet jag, är sannerligen ingen expert. Däremot hade han ibland på sig sunkig "kostym". Var det någon slags Iron Man-ripoff där ett tag?

Sen gillade jag den andra filmen i filmen också, den om Clark Kent, Amy Adams och stålmannens mamma. Det var kul att se Geralt of Rivia som en nördig journalist.

Det negativa var framför allt det usla monstret Snyder var tvungen att ha med i slutet. Monstret var så uselt att det var på "The Incredible Hulk"-nivå (monstret i MCU film nummer 2), och då är det riktigt illa. Slutfajten var tråkig och en waste of time. dessutom var det tröttsamt att än en gång få se Bruce Waynes föräldrar bli dödade. Hur många gånger kan man visa samma scen? Är den siffran nära oändligheten?

Nej, jag hade istället velat se mer när Diana Prince och Bruce Wayne gnabbas över hårddiskar på eleganta cocktailparties. De scenerna påminde lite om vissa scener med Anne Hathaway i "The Dark knight rises". Generellt sett gillade jag scener där olika karaktärer bara konverserade och det var det gott om i den tre timmar långa versionen. Jag har inte sett den slaktade versionen men jag tror att det står klart att den långa är mer solid som film.

Summa summarum är att jag hade en ganska kul liten stund med filmen, fram till slutet vill säga. Jag fick några riktigt trevliga scener med Gal Gadot och det räckte långt.

Betyg: 3/5

8 kommentarer:

 1. Kul och samtidigt lite överraskande att den gick hem så pass bra hos dig. Själv tyckte jag det var Broodfest 2016.

  https://jojjenito.com/2019/01/16/batman-v-superman-dawn-of-justice-2016/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket överraskande. Det var Gadot och Affleck som gjorde det. Plus att Cavill är helt ok också. Samt Amy Adams, alltid en favvis.

   Hoppar över och kollar in din text igen.

   Radera
 2. Jag var en av de som faktiskt inte hatade denna, men det kanske också hade att göra med att jag verkligen hatade Man of Steel :) Håller med dig om Gal, inte lika mycket om Ben. Tycker nog fortfarande att Bale är den bästa Batman. Förutom monstret var det cokså lite synd att filmen förföll till en sådan nödläsning när det gällde att få de bägga manliga superhjältarna att äntligen samarbeta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, de låga förväntningarnas lag gällde dig också alltså!

   Hehe, jag har redan glömt. Hur de manliga kom att samarbeta? Det var säkert något klokt... :-)

   Radera
  2. OBS! Spoiler!

   De kom på att de båda hade en morsa som hette Martha. Worst resolution ever

   Radera
  3. Ouch. Den är tough... :-D

   Radera
 3. Gal är bästa och håller med dig om Afflek - bästa Batman - ever! Har dock väldigt svårt för Snyders registil med överdrivet mycket slowmotion och mörk o murrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är Affleck bra här. Överraskande och kul. DCEU är mörkt på det fel sättet, för stiff.

   Radera