onsdag 4 mars 2020

Jay and Silent Bob Reboot (2019)


"Jay and Silent Bob reboot" är en överraskande film på många sätt. Jag blev i alla fall överraskad flera gånger. Det första var hur sliten Jay ser ut nu för tiden. Är han en fullfjättrad a-lagare nu för tiden eller? Det andra var hur mycket hjärta och familjefokus filmen har. Visst, de vanliga skämten under bältet som Kevin Smith är känd för finns där såklart, men filmen fokuserar lite mer på smartare humor och en stor portion varm sentimentalitet.

Det stora skämtet i filmen är hur dåligt det är att Hollywood gör en massa re-makes, sequels och reboots istället för arbeta med nya berättelser, och så är denna film också en reboot. Metahumor.

Men ganska snart fokuserar filmen på relationen mellan en dotter och en frånvarande far. Det är fint och det känns som att Kevin Smith förtvivlat försöker kommunicera med Jason Mewes om misstag som han inte vill att hans gamle vän ska göra. Dottern i fråga spelas av Kevin Smiths dotter Harley Quinn Smith. Hon var med som ettåring i de första filmen 18 år sedan. Denna gång är också Jason Mewes dotter i riktiga livet är också med på ett hörn, Logan Mewes. Hoppas att hon får ett bra liv.

Som vanligt med Kevin Smiths filmer som utspelar sig i detta universa får vi återbesöka en uppsjö av skådespelare som deltagit i tidigare filmer; Ben Affleck, Brian O'Halloran, Shannon Elizabeth, Justin Long, Matt Damon, Jason Lee och Joey Lauren Adams bland många många andra.

Scenen med Ben Affleck var mycket fin. Ben Affleck är en bra gubbe. Numera lite rund om kinderna.

Det roligaste, för mig, var att se hur Kevin Smith kastar Star Wars under bussen och välkomnar MCU istället. Det är flera lustiga referenser till den älskade filmserien och den bästa Chris Hemsworth är otroligt rolig i hans korta inhopp (cameor?).

Sätter bra betyg på denna för den är så snäll och go.

Betyg: 4/5
Val Kilmer?Mor och dotter?

6 kommentarer:

 1. "hur sliten Jay ser ut nu för tiden" 😭
  Kan rekommendera de första 8-9 avsnitten av podden "Jay & Silent Bob Get Old". Där får man en förklaring till hans lite slitna utseende. Väldigt hjärtskärande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset Johan. Fast jag vet inte hur högt ett gäng hjärtskärande poddavsnitt kommer stå på min att-lyssna-på-lista... ;-)

   Det var kul att se filmerna ihop. Jag undrar hur mycket trivseln runt titten dopade betyget egentligen! :-D

   Radera
  2. Jag såg den utan Johan och tyckte ännu mer om den. Just sayin'.

   Skämt åsido är det kul att den föll i god jord. Det var ju en sådan där film jag smugglade in på min topplista just för att sprida den.

   Radera
  3. Det var bra gjort av dig, du offrade din top 10 för filmen! Hade nog ändå sett den till slut, men nu blev den uppjackad på att-se-listan. :)

   Svårt att veta men jag är tämligen säker på att den tydligt positiva ambience jag kände i rummet adderade till upplevelsen. :-)

   Radera
 2. Spännande! Med seal of approval från både dig och Carl känns detta som en ganska gjuten titt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det skulle vara trevligt att få se din reaktion på filmen! Mycket nöje med titten, hoppas humorn funkar för dig. :-)

   Radera