fredag 6 maj 2016

Captain America: Civil War (2016)Nej, jag bryter ihop direkt och inser att jag inte vill skriva denna revy spoilerfritt. Jag varnar därmed alla som inte sett filmen än att jag kommer tvingas till ett flertal spoilers nedan. Läses på egen risk.

SPOILERS BELOW. BEWARE!
Så, nu känns det bättre. Jag var extra noggrann att varna om spoilers eftersom jag hade hållit mig själv helt spoilerfri och denna gång betalade det sig flerfalt. Jag fick glädjen att bli överraskad över hur många karaktärer som var med i denna film. Den känns mer som en ny Avengers-film än "bara" en Captain America-film. Och jag älskade just detta och för mig blev det lite som på julafton. Karaktär efter karaktär dök upp och jag satt och kvittrade inombords över det. Hade jag varit spoilad om detta hade jag kanske inte gillat filmen alls lika mycket!

Men nu älskar jag denna film! Den var ju bad ass. BAD ASS. Fan vad bra det blev! Och jag som tappat feelingen runt Marvels filmer. Tillbaka med råge!

Vem vinner i en fajt mellan Iron Man och Captain America? Bad ass och mind boggling bara att fundera på. Vi får ju faktiskt svar på denna fråga. Åtminstone första ronden. Filmen innehåller en faslig mängd med snabbt klippta actionscener. Jag blir i vanliga fall bara trött i huvudet av dem men fajten mellan Iron Man och Captain America var riktigt spännande till skillnad hur jag normalt sett ser denna typ av scener. Anledningen till att jag gillade den så mycket var för att jag inte hade en aning om hur scenen skulle sluta. Vem skulle vinna? Haha, jag kunde aldrig tro att en film från Marvel's Cinematic Universe skulle kunna hålla mig i en sådan spänning.Vem hejjar jag på mellan Iron Man och Captain America? Ja, men jag har alltid älskat Iron Man i Robert Downey Jr's skepnad. Däremot har jag, precis som Joss uppenbarligen, alltid sett Captain America som torr och trist. Men döm om min förvåning när jag fann mig hejja på den gode kaptenen i denna film. Givetvis är det för att filmen är skriven så, det fattar jag också. Men jag blir ändå imponerad av manus då jag byter mina sympatier från den sarkastiske företagsledaren till den plikttrogne soldaten, trots att Cap som karaktär inte ändrats nämnvärt. Folket bakom Marvels Cinematic Universe har en sådan bra koll på sina karaktärer och sin historia att de lyckats behålla både Iron Man och Cap's karaktärer och ändå skruvar till historien som de gjort i denna film.

Till skillnad från en film där de goda slåss mot de onda slåss ju nu de goda mot de goda. Och jag kan hålla med och sympatisera med båda gängens synvinklar. Men jag höll (såklart) på Cap och hans grupp av vigilanter. Den senaste filmen om läderlappen och stålmannen verkade så tråkig att jag inte ens sett den och såvitt jag hört var den filmen inte speciellt lyckad avseende manuset. Jag tycker man lyckats suveränt med denna film, Civil War.

Ok, så denna film var en grymt stor positiv överraskning. Jag hade inte fattat att det var en ny Avengers-film jag skulle få se! Detta var nästan lika bra som The Avengers och klart bättre än Age of Ultron, som var kul men hade en för grumlig fiende. Denna films bad guy var inte heller speciellt kul att se. Kommer inte ens ihåg vad han hette. Jag är trött på alla referenser till Slovakien eller vad det där landet i östra Europa nu kallas i denna filmserie. Tråkigt! Gå vidare!Relationen mellan The Winter Soldier och Cap är däremot helt klart bra. Kör på bara. Men som sammanfattning älskade jag hela högen av Avengers. Lyckades de får det till att bli sex mot sex? Bad ass. Men hur kunde Black widow hamna på "fel" sida? Annars var ju de flesta av de coola på den ena sidan. Nästan. Om jag hade gissat hade Iron Man och Cap bytt plats. Iron Man är ju den som går mot strömmen och är individualistisk. Cap är den som kör "by the book". Ja, jag återvänder till hur kul det är att de lyckats utföra detta totala "mind fuck" på mig.

Men var filmen rolig då? Japp, såklart. Är det något bröderna Russo kan så är det det där som kallas underhållande och roligt. Jag älskade cameo av Jim Rash. La du märke till den? Som helhet flög de 150 minuterna fram och jag tittade inte på klockan en enda gång. Och det är större än vad du kanske inser, då mitt filmtittarliv nu för tiden nästan reducerats till att se filmer med ena ögat på klockan var och varannan minut...

Ant-Man passade bättre som krydda än huvudrätt. Spider-Man var en annan krydda som gick ner med lätthet och då har jag aldrig varit speciellt förtjust i någon av de tidigare serierna.

Filmens bästa scen? Måste ändå varit när Cap "högg" med skölden mot Tonys ansikte som skyddade sig med armarna. Cap lurade sin vän och högg honom i bröstet. Givet att jag har fått för mig att Robert Downey Jr inte vill spela in fler filmer som Iron Man trodde jag faktiskt att Tony skulle dö och om han gjort det hade filmen fått en femma utan tvekan.


Detta var den trettonde filmen i MCU. Jag orkar inte skriva ihop en distinkt 1-13 lista (!!). För det krävs nog en omtitt på alla filmerna, en Filmserier vid horisonten tror jag bestämt! Men jag kan gruppera dem i tre grupper i alla fall (tagit ur minnet och på ren magkänsla):

Svaga (4): The Incredible Hulk, Captain America: The First Avenger, Thor: The Dark world, Ant-Man

Stabila och underhållande (5): Iron Man 2, Thor, Iron Man 3, Guardians of the Galaxy, Avengers: Age of Ultron

Jättebra (4): Iron Man, Marvel's The Avengers, Captain America: The Winter Soldier, Captain America: Civil War

Damn, vad sugen jag blir på att se om första Captain American-filmen nu! Och nya säsongen av Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. (som kommer ses när den är klar).


Jag håller Captain America: Civil War som topp tre, nä topp två till och med från MCU. Japp, så får det bli.

Betyg: 4+/5

Jag såg filmen med min gode vän Johan och trots att han drogs med en svårartad förkylning och det efterföljande restaurangbesöket blev inställt hade vi en riktigt trevlig bioupplevelse. Johan har en säregen förmåga att se till att biobesöken med honom blir lyckade! Men vad tyckte han om denna Avengers-film? Blev han blown away eller söker han efter renheten?
Jojjenitos revy


8 kommentarer:

 1. Kanske inte riktigt lika lyrisk men den placerar sig klart i övre halvan av MCU produktionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå, över halvan! Ja men det är ju inte dåligt ändå. Topp-6 alltså? :-)

   Radera
 2. Oj, vad kul att Steve fick plats i Henkes gillahörna :) Och härligt att du blev så nöjd med den senaste Avengers-filmen ;) Själv hade jag dock svårt att känna att minutrarna flög förbi...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch då, det låter hemskt. Jag letade förgäves efter recension på din blogg men fann intet. Så himla dåligt var den förhoppningsvis inte? Du kommer väl lägga ut en text vad det lider? :)

   Radera
 3. Helt klart en film i toppen på listan från MCU! Mycket bra film (som dock blev delvis förstörd av idioter i biosalongen).

  Däremot satt jag och höll på Järnmannen. Helt klart.
  Steve är för tråååkigt! (även om detta var karaktärens bästa prestation hittills).

  Och visst blev det avgjort vem som skulle vinna i en fight mellan de två. Ínte helt oväntat Ironman.


  I övrigt håller jag med om att Antman fungerade bra som krydda. Jag gillade också den nya Spiderman (speciellt som entusiastisk nybörjare som fick vara med och leka med de stora pojkarna.


  Nice som f-n. Nu väntar vi bara på Infinity War!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det du och jag som gillar den skarpt!

   Trist med störmoment i salongen. Detta eviga gissel. Vill höra mer om det någon gång.

   Waaat, höll du på Iron Man? Ok, det kändes som att de gjort filmen så att det var omöjligt att välja den sidan. Hehe. Ska bli kul att se om filmen när det väl blir dags.

   Japp, det är väl dags att börja hypa upp sig inför Infinity war nu även om det dröjer två år tills första kommer.

   Radera
 4. Kul att du gillade så pass mycket som du gjorde. Jag hade gärna velat ha den känslan själv men så blev det inte riktigt.

  Vi är överens om vilken som är filmens bästa scen!

  Jag har alltid gilla CapAm mer än Iron Man. Har aldrig varit förtjust i den snabbpratande Mr Stark. Gillar den mer stele Steve. Sån är jag. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var förvånande men välkommet att det blev en så lyckad filmupplevelse. Trots varma och kladdiga säten! :)

   Iron Man mot Captain America verkar vara den stora vattendelaren bland fansen. Jag har alltid varit på Iron Man's lag tidigare. Kul att de träffat denna "sweet spot" i och med denna film.

   Radera