lördag 15 juni 2019

Manhunter (1986)


Manhunter är en tidig Michael Mann-film från en tid då han prövade sig fram och testade saker. Han hade varit inblandad i tv-serien Miami Vice som producent men hade såvitt jag förstår inte regisserat något från den serien. I Manhunter ser vi en del av hans mest kända handgrepp, scener utan dialog till suggestiv musik, scener vid lyxiga hus vid havet, scener filmade helt i blått och ett utnyttjande av popmusik för att sätta stämning.

Speciellt det sista kom han att förbättra senare. Här i Manhunter använder han sig av låtar med sång på ett horribelt sätt. Under flera sekvenser i slutet tas jag helt ur stämningen av åttiotalslåtar med sång. Det är trist för vissa delar av filmen är bra och stämningsfull.

Som thriller funkar detta hyfsat bra, grundstoryn är spännande. Tyvärr är jag inte helt övertygad av skådespeleriet överlag. William Petersen i rollen som Will Graham är direkt svag med både osäkerhet och allt för mycket överspel. Brian Cox som Hannibal Lector känns helt fel, men det beror mest på att Anthony Hopkins äger den rollen. Ett större problem är att jag fann Tom Noonan som Dollarhyde helt ointressant. När varken huvudpolisen eller huvudskurken är kul att se blir helheten lidande.

Det känns som sagt som att detta är en övningsprojekt för Mann. Han kom att bli mycket bättre under senare del av karriären.

Betyg: 2/5
10 kommentarer:

 1. Makalöst tråkig film jag försökt att kämpa mig igenom två gånger. Ett sömnpiller av Guds nåde. Däremot är filmen ganska så snygg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inga problem att ta mig igenom den, men det var ingen höjdare... :)

   Radera
 2. Olyckligt att du inte ser hur bra filmen är, men så är det ibland ;) Tror också man måste uppskatta hans stil, 80-talet och allt vad det innebär. Tycker filmen är otroligt stämningsfull, snygg och med bra användning av musiken. Det mesta klickar för egen del och känner mig alltid upprymd när jag tänker på filmen och ser om den.

  Tycker även alla sköter sig bra. Har aldrig varit ett fan av William Petersen, men här funkar han. Tom Noonan tycker jag är klart bra och underhållande i sin roll. Håller dock med om att Brian Cox inte kan mäta sig med Anthony Hopkins, men han får inte heller något vidare utrymme som Hopkins fick.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2008/08/manhunter.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ibland har man personliga favoriter som inte alla andra inser hur bra de är. Det är bara gratulera! :-D

   Radera
 3. När jag tänker tillbaka på vad jag tyckte om både Manhunter och andra Mann-filmer undrar jag om karln egentligen är en så himla bra personregissör? Sedan dras ju iofs Manhunter med andra problem också. Kanske inte lika uttråkad som Filmitch men banne mig inte långt ifrån ;) Tyckte det var synd att Robert Blake inte passade in i Manns vision.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, han kanske är bättre på stämning, det kan vara så. Robert Blake?

   Radera
  2. My bad -- William Blake menar jag förstås

   Radera
  3. Oj mysteriet blev ännu djupare... :-D

   Radera
 4. Den här tyckte jag däremot mycket om när jag såg den på Cinemateket för länge sen (innan bloggen och t.o.m. innan jag började skriva recensioner överhuvudtaget).

  Undrar också vad Sofia syfter på med Robert Blake. Blake är ju underbar som Mystery Man i Lost Highway. Skulle han ha spelat Lecter eller vaddå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gillade den när du var ung och oförstående kanske? ;-)

   Jag tror att vi aldrig kommer få reda på vad hon menade med Robert Blake. Kommer förbli ett av livets olösta mysterier...

   Radera