lördag 19 december 2015

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)


Detta var en intressant känsla. The Empire Strikes Back har jag alltid hållit som den starkaste av de tre gamla Star Wars-filmerna. Men nu vet jag inte längre. När jag nu såg om filmen för femtioelfte gången kände jag igen varenda scen som om de vore baksidan av min hand, och även om det i sig är ett faktum som måste vägas in i betyget så kan jag inte undgå att konstatera att jag zoonade ut lite under filmen. Den kändes inte lika fräsch längre helt enkelt. Har jag kanske försett mig på denna film?


Annars fortsätter de i denna film med rätta att fokusera på de tre huvudpersonerna Luke, Leia och Han Solo. Och däri ligger de äldre filmernas styrka i mina ögon. I denna film framträder Han Solo lite mer och han är en riktigt trevlig filmhjälte. Vi får också en fördjupad relation mellan honom och Leia. De är för gulliga när de gnabbas och dansar som katten kring het gröt. Get a room, already!

Luke är dock sagans centralfigur och det är i denna film han åker till The Dagobah System för att söka upp Yoda. Denna sekvensen är delvis rolig, delvis dramatisk men framför allt viktig för sagans handling. Men jag har alltid tyckt att tempot dras ner under den sekvensen för mycket. Är det inte lite som när Michael åker till Florida i The Godfather, part 2? Att tempot sackar och det känns som en parallell historia...


Denna gång fascinerades jag av hur stollig och knasig Yoda framställs. Med de nya, vedervärdiga, filmerna färskt i minnet (the horror!) blir kontrasten med avseende på Yoda som karaktär stor. Här verkar han närmast senil när han slår på R2-D2 med sin stav. Eller är allt ett skådespeleri för att lura Luke? Men generellt sett är filmen nästan fri från farsartad humor. Scenerna med Yoda är ett exempel då de går över gränsen. Även några scener mot slutet med 3PO blir lite väl fåniga. Mestadels är 3PO nästan lika underhållande som han var i Episode 4, men jag tror nog att man börjar märka redan här att den tilltänkta publiken är tonåringar och yngre.


Höjdpunkterna i denna film är dock inte på den barnsliga humorn utan mörkret och triangeldramat mellan Darth Vader, Luke och The Emperor. Darth Vader är en fantastisk filmskurk och han får mer utrymme i denna film än förra filmen. Filmen har en klassisk "big reveal" som måste kommit som en överraskning första gången jag såg filmen. Det är en upplevelse jag inte kommer ihåg. Såg jag filmen på bio eller på vhs? Oklart. Men scenerna med Darth Vader är i alla fall fortfarande denna films styrka.
Darth Vader: Impressive. Most impressive.


Harrison Ford står ut bland skådespelarna men jag gillar Carrie Fishers jobb också. Mark Hamill har jag alltid haft lite svårt för. Ser han inte lite stel ut mest hela tiden? Regin släppte Lucas ifrån sig och jag kan bara ge mitt bifall. Precis som med Lucas andra storvinst Raiders of the lost ark blir det bäst när Lucas står för story men andra skriver manus och regi (Spielberg i det fallet).

Detta är fortfarande en stark film men den lever en hel del på sina nostalgipoäng. Jag blir helt enkelt inte lika hänförd av sagans mäktighet längre. Betyget blir därför något lägre än vad jag kom ihåg den som men den traktar fortfarande ett högt betyg.

Jag ger Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back fyra dåliga odds av fem möjliga.

Betyg: 4/5


6 kommentarer:

 1. Finns mycket att hämta från denna andra del i trilogin. Trots allt en bra bit från den första filmen i mitt tycke. Lite mer ojämn vill jag påstå att denna är, men när den är bra är den mycket bra.

  Mina tankar om Star Wars: The Empire Strikes Back.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som vi har liknande syn på femman. Jag har alltid hållit den som bäst men den har något svagare partier som drar ner, helt klart.

   Radera
 2. I mina ögon snäppet bättre än episod 4. Håller med om scenerna med Yoda. Det blev lite segt där ett tag.

  https://jojjenito.wordpress.com/2015/12/07/the-empire-strikes-back-1980/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken som är bäst beror säkert på "dagsformen". Just vid denna omtitt kände jag starkare för episode 4. Kan ha varit för att jag inte sett mig trött på den lika mycket som denna... :-)

   Radera
 3. Gillar början på Hoth skarpt troligen de bästa i hela serien - sedan tappar filmen fart ganska rejält och hämtar upp sig först mot slutet. Yoda har jag aldrig gillat - trist figur som pratar konstigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var ung tyckte jag länge att scenerna från Hoth var det bästa jag sett... Alla filmer, alla kategorier. Så tänkte jag då.

   Personligen har jag inte svårt med Yoda här i femman och sexan. Men han passar bäst som en kuriosa- och bifigur. Lucas borde ha stryk för ep 1-3, bland annat för att han gjorde Yoda till något slags Hulken (bildligt)...

   Radera