fredag 18 december 2015

Star Wars (1977)Hörrni, nu när jag har tragglat mig igenom den "nya" trilogin, hoppas jag verkligen att de gamla klassiska filmerna levererar...
Star Wars också kallad "Star Wars: Episode IV A new hope" nu för tiden är bästa sortens äventyrsmatiné. Jag blir så glad där jag sitter nedsjunken i fåtöljen att jag börjar dirigera med fötterna i luften till eftertexterna och tillhörande musik. Detta är en underbar film. Jag måste erkänna att jag fick rysningar när inledningsmusiken dånade igång och när jag såg det stora skeppet komma glidande över huvudet på mig. Det är något speciellt med denna film...

Även om jag känner nostalgin kan jag också se varför filmen fungerar så bra. Miljöerna är bra "målade", historien är klassisk och rättfram. Tempot i filmen är långsamt där det behövs (titta bara på inledningen av denna film - ljuvligt långsamt tempo). Tid ges åt att presentera och utveckla huvudpersonerna. Dialogen är underhållande och humoristisk där 3PO allt som oftast är riktigt fyndig. Den går inte heller över gränsen till fånig i mina ögon, den farsartade humorn är obefintlig i den gamla originalversionen.


A new hope är en historia om de tre indviderna, Leia, Luke och Han Solo. Eller fyra om man räknar med C-3PO. Om Han Solo kan kalla Jabba the hut för "a human being" kan jag kalla 3PO för en individ. Allt annat än våra huvudpersoner är på något lustigt sätt i kulisserna, i fonden. Det är våra hjältars resa, deras vedermödor och motgångar vi får se. Politiken mellan det onda Galactic Empire och The Rebels är bara en kontext. Lustiga aliens och figurer som i denna film lyckligtvis till stor del pratar andra språk än engelska syns också som kuriosa i ett antal scener, speciellt på Tantooine. Till och med filmens jedi, Obi-Wan Kenobi är en "supporting role", om än viktig sådan.

Filmens skurk är Darth Vader och som sådan är han suverän. Är detta en av topp fem bästa filmskurkarna genom tiderna så säg? Och som många bra skurkar, inte minst de bästa Bondskurkarna, är han med väldigt lite. En del av tjusningen med Darth Vader i denna film är att en mystik byggs upp runt honom. Hur stark är han egentligen? Lord Vader: "The force is strong with this one!"


George Lucas hade en vision när han gjorde denna film och jag kommer alltid hylla honom för hans vision och världen han byggde. Men redan i slutet av 90-talet hade Lucas förmörkats av den onde och han började ändra på sina filmer. I denna film syns det bland annat i rymdhamnen Mos Eisley. När Luke, Obi-Wan och de två droiderna anländer till staden har Lucas adderat några scener. Vid sidan av nyhetens obehag slår det mig genast att de adderade scenerna representerar det som Lucas gjorde så dåligt med den "nya" trilogin. Det är fåniga aliens och "dratta på ändan"-humor. I scenen jag tänker på ramlar en ryttare av ett stort elefantliknande djur. Helt meningslöst tillägg till filmen.

En annan sak Lucas lagt in är mer förlåtligt då han adderat en scen mellan Jabb the Hut och han Solo vid Millenium Falcon. Jag har för mig att Lucas ville haft med den från första början men att något med trickfilmningen inte funkade och det gick inte. Scenen adderar i och för sig inget extra om Han Solo eller Jabba, men scenen är väl ok.


Den tredje ändringen som jag vill nämna är den klassiska "Han shot first"-scenen. Självklart tycker jag att scenen från 1977-versionen av filmen är den bästa. Han Solo är en pragmatiker och han ser om sitt hus först och främst. Gör det honom till en sämre protagonist? Nej knappast, men tydligen var detta ett känsligt ämne för Lucas om man betänker hur han har micklat med den scenen fram och tillbaka. Den scenen har dessutom Joss Whedon säkert blinkat till lite i en motsvarande scen i Sernity när Mal sitter ner med Mingo and Fanty och diskuterar att Mal dumpat en last när han blev bordad av The Alliance...

Det finns scener, som den när Luke, Leia och Han Solo dansar ut ur bilden i slutscenerna som om de vore tagna ur Singin' in the rain, som är lite fåniga, men de tillåts passera genom min av nostalgi förlåtande lins.

Humorn i filmen är faktiskt mycket bättre än vad jag mindes den och det mesta står C-3PO för. Han är som en mild brittisk gentleman. Han har en skur av roliga repliker. Roliga, inte för att de är sarkastiska eller "snappy", utan för att han genuint är en försiktig och ängslig figur. C-3PO: "We're doomed."


Sen gillar jag givetvis Han Solo också. I denna film kommer han med först en bra bit in handlingen och det funkar perfekt. Vi får se mer av honom i femman och sexan så vi behöver inte lämna trilogin törstiga. Hans personkemi med Leia är på plats från första början. Jag gillar deras banter. Han Solo: "Your Worshipfulness." Hehe...

Vad jag gillar mest med filmen? Well, children, what is there not to like?

Jag lämnar er med en fråga. Döpte Lucas verkligen den tjocke stridspiloten hos rebellerna till "Porkins" av alla namn?

Jag tvekade en kort sekund på betyget, men insåg att det bara fanns ett betyg för mig just i denna stund. Låt det bära eller brista. Man får hänge sig ibland... Jag ger Star Wars fem arbetare på dödsstjärnan av fem möjliga.

Betyg: 5/5
12 kommentarer:

 1. Wow! En superfemma!
  Well, jag kan inte annat än höja på gubbkepsen och nog hålla med (nästan)! Givetvis ser man ju på denna ur en rätt mycket insmetad nostalgilins...men lets face it...den utklassar ju alla de andra rullarna (nästan) med sin berättarglädje. Och betänk...den kom...1977!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och god helg till min herre åter.

   Tja, när man finner sig själv sittandes och vifta med fötterna som en annan dirigent till the end credits, då är det bara att inse att man sett något bra... :-)

   Radera
 2. Där kom den, femman, härligt! Jag funderade också en hel del på de här tillagda scenerna från Mos Eisly. Alltså, det är ju en sak att Lucas 1977 var lite tjurig över att inte blev så häftigt som hade historien i sin skalle. Men när det sedan ändå hann gå så pass många år innan han kunde "förbättra" filmen är det märkligt att han inte kunde se att de där extra grejorna inte behövdes. Vad publiken inte kunde se saknade den ju inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, härligt är rätt benämning.

   Lucas påvisar total okänsla för vad som funkar och inte funkar när han går in och ändrat i de gamla filmerna. Mycket trist.

   Ibland ser man att filmmakare gör absurda val när de försöker sig på remakes (ett exempel är Ett perfekt mord), men här handlar det om att gå in och dutta i redan färdiga filmer. Ajaj. Usch usch.

   Radera
  2. Ser nu att jag måste ge stort kudos till att du lyckade dechiffrera min extremt kryptiska andra mening. Där funkade tydligen fingrarna inte riktigt lika fort som skallen...

   Radera
  3. Tack, men det var inga problem att förstå vad du menade. :-)

   Radera
 3. Ah yes, kan bara hålla med. Den första är fortfarande bäst. Min favorit när jag var liten och det är den fortfarande - med råge. Finns så många härliga scener, det är riktigt snyggt, musiken, karaktärerna - ja den har faktiskt det mesta.

  Även från min sida är det en femma till Star Wars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA, den seglade upp till förstaplatsen för mig. Har annars alltid hållit femma som bäst. Hoppas över och kollar.

   Radera
 4. En helt ok äventyrsmatiné. Gillar en hel del men C-3P0 förstör ganska mycket tyvärr.

  https://jojjenito.wordpress.com/2015/12/03/star-wars-1977/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Whaaaaat. 3PO, inte bra?? Oj då.

   Skämt åsido ser jag honom som en bra och rolig egen individ i denna film. Jag håller dock med om att han blir reducerad till en ren "comic relief" i femman och sexan. Tyvärr, men det är den resan serien tog... Det jönsiga började redan där visa sitt fula tryne.

   Radera
 5. Helt ok lite småseg i sina stunder och en del skådisar är väl sisådär men som sagt helt ok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm. Kan köpa kritiken mot vissa skådisar men det brydde jag mig inte om så mycket då deras filmkaraktärer ändå är starka, men småseg? Oh no, my friend. ;-)

   Radera