måndag 21 december 2015

Filmserier: The Star Wars Saga - Sammanfattning

 

Ok, may the force be with you. Som uppladdning inför The Force Awakens såg jag om de sex första episoderna och inte mycket var som jag kom ihåg det. Jag fann den nya trilogin (episodes 1-3) mycket sämre än vad jag kom ihåg den. Och det trots att jag trodde filmerna var svaga redan innan jag såg om den. Personligen tror jag att George Lucas hade för många ja-sägare runt sig. Någon borde tittat över hans idéer innan de gjorde den nya trilogin. Nu är det kanske enklare sagt än gjort men jag tycker att med några enkla grepp hade filmerna kunnat blivit mycket bättre. Första filmen borde handlat om Anakin som ung vuxen. Jo då. Hans uppväxt hade med lätthet kunnat täckas in via några få tillbakablickar. The Phantom Menace kan tas bort som egen film. Låt mig spekulera fritt om hur Episode 1-3 skulle kunnat göras...


Först och främst ska Ep 1-3 leda in till Ep 4 som får anses som en fast förankringspunkt när the prequels skulle skapas. Som andra begränsning är att man kanske vill avsluta trean med att Darth Vader får på sig sin kostym och mask för första gången. 

Rent generellt skulle alla tre vara mindre jönsiga. De behöver inte vara blodiga och barnförbjudna på riktigt men jag skulle velat haft ett större allvar, mer stakes och mer konsekvens av hemska saker. Jag vill inte ha filmerna som reklamfordon för leksaksförsäljning i alla fall.

Jag skulle inte haft med C-3PO och R2-D2 alls om de inte gick att få med dem på ett bättre sätt. Nu känns det bara som fan service.

Till sist skulle 1-3 fokusera på kampen mellan the Jedi order och The Sith lords på ett tydligare sätt. Och Jedis skulle vara bättre krigare, dvs de skulle inte alla bli så lätt dödade som de blev nu i trean.

The Emperors manipulerande för att få diktatorisk makt skulle vara kvar men i bakgrunden. Genom små glimtar och informationsfragment kan man berätta samma historia som nu gavs utan att behöva fokusera på den. Det har gjort med framgång i filmer som de gamla Star Wars, Blade runner, Serenity och många fler.

Det viktigaste skulle vara att prequel trilogin skulle handla om karaktärerna Anakin, Obi-Wan, Padmé och några fler, inte om institutioner och storpolitik (som ändå finns med men i bakgrunden).

I första filmen skulle Anakin vara en ung vuxen. Hans barndom skulle på sin höjd kunna presenteras genom några få flash backs. Anakin kan vara en stigande stjärna inom the Jedi Order och de skulle jaga mörkrets makter, the Sith Lords. Ettan skulle visa Anakin som en lovande om än karriärlysten ung Jedi Knight. Anakin, Obi-Wan och de övriga skulle vinna ett slag, men kriget skulle ej vara över.

Andra filmen skulle behandla hur Anakin förförs av makten. Han vill ha mer och mer makt, allt för det goda. Vad han inte vet är att The Emperor ligger bakom denna fälla. Anakin skulle börja ifrågasätta The Jedi Order. Mörkret skulle öka då filmen slutar med ett slag eller händelse där Anakin har en del i att flera Jedis blir dödade. Anakins del i det hela kunde med fördel vara öppet. Var han god eller ond? Svaret skulle vara "med tvekan god", men hans till synes goda beslut slutade i katastrof. Denna sak skulle vara en nyckel till Anakins fall i trean.

I tredje filmen skulle Anakin och Padmé få sina tvillingar. Den goda sidan skulle dock föra Padmé i (tillfällig) säkerhet då det blir mer och mer tydligt att Anakin är på gränsen. Tvillingarna separeras. Padmé tar hand om Leia. Anakin blir mörkare i sinnet på grund av sina felval i andra filmen och den kritik han får utstå. När Obi-Wan och de övriga försöker rätta till Anakin stöter de bara bort honom än mer. Han blir starkare och mörkare och till slut förleds han av The Emperor att byta sida. Och han tar det avgörande steget och förråder sina gamla vänner. I denna process går de återstående Jedis åt, alla utom Yoda och Kenobi. Låt säga att the Order försökte rädda Anakin ur The Emperors klor, men misslyckas. Yoda går sönder inuti och väljer att bli eremit (och blir stollig på köpet). Padmé dödas (av The Emperor). Kenobi arrangerar så att tvillingarna skyddas. Anakin skadad av fajterna, får sin dräkt och mask. Noooooooooooo.

Nåväl, man kan drömma, men nu är det som de är...


De gamla klassiska filmerna gav också nya intryck vid denna omtitt. A New Hope var ännu starkare än jag kom ihåg den medan The Empire Strikes Back var något svagare. Endast The Return of the Jedi var som jag mindes den. Som trilogi är dock den fortfarande stark.

Men även solen har sina fläckar som lustigkurrarna på Honest Trailers gör klart, se tex deras behandling av toppfilmen Star Wars.

Ok, en topplista då, trots att ni redan kan lista ut den. Väl?

1. Star Wars: Episode IV - A New Hope
2. Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
3. Star Wars: Episode VI - The Return of the Jedi
4. Star Wars: Episode II - The Attack of the Clones
5. Star Wars: Episode III - The Revenge of the Sith
6. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace


En kul länk, The Star Wars ring theory, som diskuterar symmetrier mellan 3-4, 2-5 och 1-6.4 kommentarer:

 1. Finfin genomgång men jagblir lite konfunderad över fenomenet Star wars om man kollar in medelbetyget på alla sex filmerna blir det 2,7 och de flesta verkar avsky första tre delarna. Med tanke på att hälften av filmerna anses misslyckade har inte serien fått oförtjänt stor uppmärksamhet? Kanske är det som så att den egentligen har sin storhet i en film som kom 1977 och smart reklam och leksaksförsäljning gjort att serien lever vidare inte kvalitén på övriga filmer?
  Nåväl detta kan man orda om men att det är ett fenomen kan nog alla vara överens om.
  Jag kan tillägga att jag sett alla filmerna på bio när de fick premiär och det var nog bara den första som jag varit riktigt förtjust i när jag såg filmerna första gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fenomenet kommer helt klart från den första filmen samt dess två efterföljare. När jag växte upp var Star Wars "da shit". Men den nya trilogin slog sönder mycket av det värde som byggts upp hos riktiga fans. Visst, de sålde kanske en massa leksaker men det är inte definitionen av en respekterad serie.

   Nu har Disney startat resan mot att återupprätta franchisen till nya höjder igen. Kommer den någonsin bli lika aktad som den första trilogin? Knappast, det är nya tider och mer brus, svårt att slå sig igenom helt enkelt.

   Radera
 2. Kul genomgång och fina idéer. Det skulle vara filmer som i alla fall jag gärna skulle se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag bockar. Vem vet, det kanske bor en oförlöst "script doctor" i mig! ;-)

   Radera