torsdag 17 december 2015

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)


Ok, jag trodde att denna film skulle vara lite mer solid. Men ack icke. På pappret händer en massa superdramatiska saker med karaktärerna i denna film, men trots det känns filmen helt meningslöst och ointressant. Karaktärerna i filmen är lika djupa eller intressanta som de Legofigurer de skapats för all sälja. 

Än en gång förblir jag totalt oengagerad över vad karaktärerna i filmen gör eller utsätts för. Det är så trist.Anakin är fortfarande groteskt dålig som karaktär. Både manus och skådespeleri från Hayden Christensen är minst lika dåligt som i förra filmen. När jag skriver att jag finner Anakin lika dålig och irriterande som Jar Jar Binks i The Phantom Menace förstår ni säkert hur illa jag tycker om honom. Det pratas om Anakin som om han vore en god karaktär, men det är bara på pappret. Lucas misslyckas totalt visa honom som positiv någon enda gång och då blir inte övergången till den mörka sidan speciellt dramatisk, eller ens intressant.

Problemet med Episode 1-3 är att Lucas verkar vara mer orienterad mot storpolitiken och institutionerna (The Republic, The Senate, The Trade Federation, The Jedi order, The Clone army och The Battle Droid army) än någon enskild karaktär i filmen. Allt för lite tid ges åt en riktigt story-arc för våra hjältar. De är statiska och grunt "målade". Jag har en vag känsla när jag ser dessa filmer (Ep 1-3) att karaktärerna agerar efter vad som behövs för historien Lucas fokar på, inte efter hur karaktärerna skulle agerat om de var "fullödiga levande" karaktärer. Detta är mest tydligt med Anakin... Och eftersom hela denna film handlar om honom och inget annat blir det problematiskt för mig.


Scenerna när Anakin blir övertalad av Palpatine att komma över till den mörka sidan är otroligt dåligt underbyggda. Hur snabbt går Anakin från att han vill ställa Palpatine inför rätta till att han helt sällars sig till den mörka sidan? Det handlar om 10 sekunder eller något sådant. Och i nästa scen åker han iväg för att mörda ett antal små barn! Detta efter mer än 10 års jedi-träning under Obi-Wan Kenobi. Du har failat Obi-Wan må jag säga. Denna otroligt stora svängning i grundläggande värderingar och motiv hanteras med en eller två repliker i filmen. Nej, Lucas har helt struntat i att hantera den potentiellt spännande förvandlingen hos Anakin. Och det är ju precis detta som denna film handlar om. Visst får vi se en massa jedis mördas av the clone army, och det borde blivit mer känslosamma scener. Men i skuggan av berättelsen av Anakin förbleknar de potentiellt bra sakerna i denna film fort.

Jag kan inte undgå att jämföra Revenge of the Sith med Joss Whedons sci-fi Serenity från samma år som till motsats till denna film helt fokuserar på karaktärsutvecklingen hos några väl utvalda huvudpersoner framför en fond av storpolitiska händelser.

Jag har gett mig attans på att lyfta fram vad jag gillar med filmerna, även de dåliga. Denna gång får jag verkligen anstränga mig för att hitta något av intresse. Scenerna med Palpatine ganska bra över lag. Jag gillar dem framför allt när Anakin inte är med. 

Är inte slutet bra då? Jovars, de sista tio minuterna är något bättre. Men när slutet barmhärtigt nog anländer har jag redan funderat på vad jag ska ha till middag imorgon flera gånger om så det är "too little, too late" för mig...


Vad som inte är lika bra är Yoda som en slags actionfigur, även om han säkert sålde bra som sådan. I de gamla filmerna såg jag honom som en vis gammal Jedi som agerade lite i utkanten av historien om Luke, och där passade han bra. Nu blir han någon slags huvudroll, och som slagskämpe till och med och det funkar inte alls. Det blir bara fånigt när han studsar omkring som en gummiboll frenetiskt viftande med sitt lasersvärd. Han är inte speciellt bra gjord i cgi'n och jag köper inte det de säljer. Nej tack, ingen "action figure" av Yoda för mig tack.

Jag ger Star Wars: Episode 3 - Revenge of the Sith" en fånig ödla av fem möjliga.

Betyg: 1/5

Obligatorisk hemläxa för er alla som håller med mig, OCH för ni som inte håller med mig... NOOOOOOOOOOO.

12 kommentarer:

 1. Det ENDA som filmen lyckas med (tycker jag dårå) är att ganska snyggt knyta ihop bandet med den gamla trilogin...men det sker ju först egentligen i slutscenerna när filmjäveln är slut.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Lite bra där i slutet. Första gången jag såg filmen tyckte jag mer om den. Men nu blir jag bara trött på eländet. Icke godkänt, Lucas, säger jag!

   Radera
 2. Fast jag tänker att det skulle ha kunnat bli hur häftigt som helst med Yoda som kick-ass-jediriddare efter att man vant sig vid honom som en en trött gammal gubbe. Du har helt rätt i att det inte blev så men potentialen i idén tycker jag nog fanns där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo kanske det. Det är så mycket som kunde gjorts bättre. Jag kommer fundera på några av mina egna idéer om vad som kunde gjorts bättre i min sammanfattning över serien.

   Missa för all del inte Honest Trailer-länken nederst i min revy!

   Radera
 3. Jag tror anledningen till att jag är mer förlåtande till episod 1-3 kan vara att jag inte har samma nostalgiska koppling till de gamla filmerna. För mig är de gamla filmerna inte några mästerverk. Bäst är episod 5 med 3,5/5 i betyg. Så för mig blir fallet liksom inte lika högt. Episod 1-3 är som en helhet sämre än originalfilmerna men totalt värdelösa är de inte i mina ögon.

  Håller med om Yoda. Inte roligt när han studsar och snurrar runt som en hoppjerka.

  Palpatine är behållningen förutom när han börjar svinga sitt svärd och skrika. Sen tyckte jag hans smink (efter förvandlingen) inte var speciellt bra.

  En annan detalj med Palpatine är att jag (innan ep 1-3 kom) alltid fått intrycket att han tillhörde en annan ras, inte att han blev skadad och vanställd på det sätt han blir i Revenge of the Sith.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt nog kom din kommentar samtidigt som jag kommenterade din recension på samma film...

   Jo, jag gillar de gamla filmerna, men även där fann jag mig lite överraskad efter genomtitten... Jag lägger ut dem de närmaste tre dagarna som du vet.

   Jag håller ju med om din analys ovan och i din text, men jag drar mer drastiska slutsatser av dem rent betygsmässigt.

   Anakin och Padmé är så trista att jag dör. Och om jag inte finner dem det minsta intressanta är inte denna film för mig.

   Personligen har jag alltid sett The Emperor som en människa. Men visst kunde han kanske varit någon annan sort, de föll mig aldrig in bara.

   Missa inte min länk längst ner i revyn. Klockren analys och mycket underhållande...

   Radera
 4. Spretig film. Senast jag såg den kändes det som att Christensen, Portman och McGregor läste manus innantill utan att förstå ett ord. Men Anakins fall tycker jag är bra, och känns relevant i dagens SD-samhälle. Det är ju fascinerande att de här filmerna kom ut runt 9/11.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tappade du mig igen. Kopplingen till SD-samhället? Att gå över till "the dark side", eller något än mer specifikt?

   Manusläsandet där är spot on...

   Radera
  2. Darth Sidious är väl egentligen en djävulsfigur, men fungerar lika bra som en Hitler-figur. Han ger uppmärksamhet åt frustrerade unga män som vill att världen skall vara enklare än den är och får dem att misstänkliggöra motiven hos de som ifrågasätter honom. Genom att inte krångla med en massa analys och empati uppstår handlingskraft vilket framställs som gott i sig och det tilltalar de frustrerade och omogna som gärna vill agera på känslor istället för tankar.

   Radera
  3. Ahhh. Impressive, most impressive. Riktigt aktuell film alltså! Jackar genast upp betyget till 4/5... Nej, jag ljög. :-)

   Radera
 5. Ja än en film jag förträngt kommer inte ihåg något av substans - bådar inte gott för en omtitt - frågan är om jag orkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min rekommendation är att undvika trean även om vissa säger att den är den minst svaga av den nya trilogin (vilket är fel, tvåan är snäppet mindre dålig). Men framför allt sänker den känslorna för hela serien och det är av ondo. Skit i denna, se inte om den! Help me Obi-wan Kenobi, you're our only hope!

   Radera