söndag 12 oktober 2014

L'enlèvement de Michel Houellebecq (2014)Kidnappningen av Michel Houellebecq är en fransk dramakomedi som jag närmast kan beskriva som absurde cinema. Den visar vad som kunde ha hänt om författaren Michel Houellebecq kidnappats. En tänk om-film av och med den tanige, lille farbrorn.

Michel spelar sig själv, känd men åldrande och kedjerökande författare i Paris. Han är cynisk och ganska livstrött som det verkar. Filmen inleds med en dokumentär känsla där vi får följa Michel under några vanliga och tämligen tråkiga dagar. Sedan tar filmen fart då han helt sonika blir kidnappad av tre snubbar och förd ut på vischan. Resten av filmen är mer som en traditionell dramakomedi. Michel lär känna sina kidnappare och värdparet. De bor alla i en av killarnas föräldrars hus ute på landet.


Filmen är lika delar torr och lite tråkig och lika delar hysteriskt rolig. Den bygger på en händelse som beskriv så här på wikipedia:

The film was inspired by a rumour which occurred while Houllebecq was promoting his novel The Map and the Territory. For some time, he appeared to give no signs of life, which made newspapers in France speculate that he had been kidnapped. In reality he only had some trouble with his Internet connection.


Michel engagerar sina kidnappare i filosofiska debatter, de lär mer om varandras innersta och utvecklas till en ganska härlig grupp som spenderar några veckor på landet. En av kidnapparna lär Michel MMA fighting. En annan ger Michel en stund med en prostituerad tjej som födelsedagspresent. Tonen i filmen absurd mest hela tiden. Michel uttrycker till exempel oro i början över att kidnapparna inte bär masker. Han konstaterar torrt att det brukar vara ett dåligt tecken, men en av kidnapparna föreslår att Michel kan ju låtsas att de hade masker på sig. Haha.


Ok, kan jag rekommendera denna film? Jo men visst, den är ganska rolig på sina ställen. Den växer under hela dess speltid. Inledningen är klart svagast så det finns risk att folk hemma i stugorna som råkar testa denna stänger av för tidigt. På visningen ner i Malmö var det ganska välbesökt och folk satt och skrattade högt i raderna. Men det lustiga var att vi alla skrattade på olika ställen. Absurd humor slår igenom på olika sätt hos olika åskådare.


Jag gillade denna lite skaviga och udda komedi. Jag ger Kidnappningen av Michel Houellebecq tre cigarettändare av fem möjliga.

Betyg: 3/5

     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar