onsdag 23 april 2014

Eyes Wide Shut (1999)Alice Harford: If you men only knew...

En av de största blinda fläckarna i min filmiska biografi var till nu Kubrick's Eyes wide shut. Den var given att ses inför 1999-listan. Herregudars, hur ska man klara av att ta in en film som denna? Filmen har så mycket symbolik och på ytan obegripliga detaljer att min hjärna kokar över likt den obevakade risgrynsgröten.Jag tror att det är helt omöjligt att veta vad jag tycker om filmen efter endast en enda sittning med den. Den var snygg som fasen i blu-ray och på skivan finns en hel del extramaterial som jag inte sett än. Däri kanske en del av all information i filmen avkodas. Jag hade i alla fall en massa frågor i huvudet efter jag sett klart filmen. En film som skapar dessa känslor och gör så att nyfikenheten väcks tycker jag allt som oftast mycket om. Men en film som Mulholland drive som gav liknande huvudbry slog mig hårt i magen också, och inte bara i huvudet. David Lynch's filmer går in i mig lättare, Kubrick's är så kliniska och kalla att det tar mig ett bra tag att smälta dem.


Men låt mig då dryfta några av de mer ytliga uppenbara sakerna med filmen. Jag tycker att Nicole gjorde det bra, men jag har aldrig varit ett stort fan av henne. Hon är kall som få tycker jag. Tom är däremot en av de få riktiga stora stjärnorna vi har. Han brukar aldrig vara dålig och det är han sannerligen inte här heller. Men ändock var det något som skavde i hans framförande. Han var inte helt klockren helt enkelt. Jag vet inte vad som var fel, det var kanske det att han inte sprang som en galning i någon scen i denna film. Encroyable!


Sydney Pollack var en ljuspunkt i filmen. Fasen, han är alltid superstabil i allt han gör! Jag skrattade gott åt Alan Cummings gayiga nattportier, och trodde inte mina ögon när svenska Marie Richardson dök upp i en liten biroll. Nej, det visste jag inte om.Jag måste fortsätta att bearbeta denna film. Och endera dagen ser jag kanske om den. Det finns så många detaljer jag skulle vilja suga i mig under en andra titt. Eller så bryter jag ihop och googlar efter svar... Min första fråga är om Alice varit på festerna som en gäst? Eller till och med en av glädjeflickorna? Fans det något där? Jag misstänker att inga exakta svar ges, men jag är nyfiken på hur filmens fans har tolkat den...


Det finns i alla fall något fantasieggande och kittlande med hemliga sekter bestående av mäktiga personer som sysslar med sexorgier, eller hur? Och även om jag inte förstår filmen satt jag fascinerad och oftast med hakan tappad ner mot bröstet. En mäktig film om än höjd i dunklet. Den måste givetvis få ett bra, ett högt betyg. Men är den en personlig favorit? Nej inte än, den måste göra sin hemläxa först. Seså film, börja behandla dig i min hjärna nu!


Jag ger Eyes wide shut fyra orgier av fem möjliga.

Betyg: 4/5
14 kommentarer:

 1. Den här gick inte alls hem hos mig, prettodravel. Bland annat störde jag mig på den "vågade" orgien som kändes mer sekelskifte 18-1900 än 19-2000. Fast lite intressant att du hade lyckats missa frk Richardson, vill minnas att det pratades en hel del om henne när filmen kom. Fast ändå inte lika mycket som Mickes heroiska insats i Hobbit förstås... Var vi mer blasé för 15 år sedan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, prettodravel. Jo, det kan jag förstå att man kan tycka. Var du besviken på orgien också?
   Tycker nog att det finns en hel del i myllan i denna film. Mycket att fundera på. Jag gillar sådana ibland.
   Jag kanske hörde att Marie R var med i filmen när det begav sig, men då jag inte såg den var det inget jag la på minnet.

   Radera
  2. Ja, jag får nog bekänna mig origiebesviken. Med tanke på allt snack hade jag förväntat mig något mycket "värre", mer extremt eller hur man nu ska uttrycka det.

   Radera
  3. Just det ja, jag har ett svagt minne om snackisen att det var vågade scener. Jag har dock för mig att det snackades mest om att Nicöle var naken.

   Jag tycker nog att "festen" levererade! :-)

   Radera
  4. Orgien blev nog bara ytterligare ett exempel på att jag inte tyckte att det funkade att försöka spela upp en "turn of the century"-historia från 18-1900 rakt av i ett 19-2000-sammanhang.

   Radera
  5. Konstigt att du stör dig så på det eventuellt anakronistiska. Jag tycker nog orgien med masker och allt passar utmärkt i nutiden.

   Radera
 2. Bra poäng där att Kubricks filmer bara ger huvudbry men utan magslag (som är fallet med Lynch). De är kalla och kliniska. Just därför tyckte jag Kidman passade bra i rollen.

  http://jojjenito.wordpress.com/2011/03/03/eyes-wide-shut/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma betyg! Och bra poäng tillbaka till dig angående Tom Cruise's handrörelser. Jag tycker också att filmen är snygg, det är en del av att den är mäktig deluze. ;-)

   Radera
 3. Inte min favorit av Kubrick, men så gjorde han också få dåliga filmer ;)

  Tror jag sett den två gånger och har inget emot att se den igen. Men en fyra är det inte än så länge. Snarare en stark trea som har potential att bli ett högre betyg snarare än ett svagare i framtiden.

  Mina tankar om Eyes Wide Shut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du koll på budskapen som ligger under ytan? Vad tror du om alice, har hon varit med på orgierna utan sin mans vetskap?

   Radera
 4. Icke sett men Herr K är jag kallsinnig inför - av de jag sett (över hälften) är det endast The Shing som jag gillar. Alldeles för "kallsinnig" för min smak - det var kanske därför han passade så bra som skräckregissör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att du också skriver under på att hans filmer är "kallsinniga". Jag känner mig kluven till hans filmer då jag oftast reagerar bättre på "varmblodiga" filmer, men samtidigt är hans filmer rika och "mustiga" så jag blir lockad av dem...

   Radera
 5. Minns inte att det var så mycket kulörta lyktor i granarna. Eller att det var granar alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om inte det finns någon djup symbolik i alla dessa julgranar med kulörta lampor. Det är ju ändå Kubrick! :-)

   Radera