måndag 28 april 2014

Lykke Li, Berns, Stockholm (2014)Lykke Li, Berns salonger, Stockholm, torsdagen den 24:e april 2014


Detta var femte gången jag såg Lykke Li. Denna gång som alltid med allra bäste Lars-Ola. Vi brukar ju gå på konsert ihop. Som vanligt gick vi mot showen med något oklara förväntningar. Lykke släpper ju sitt tredje album "I never learn" nu i dagarna och releasekonserter som denna kan vara vanskligt. Artisten vill såklart spela alla nya låtar medan publiken vill höra de gamla favoriterna.

När Lykke till slut äntrade scenen kände jag direkt att detta kunde bli hur bra som helst. Hon gled in genom rökmaskinernas dimmor. Helt klädd i svart och med blött långt rakt hår som tagen ur en japansk skräckfilm. Hon har stil tjejen. Hon är så häftig, så cool, så het. Otrolig persona helt enkelt.


Efter konserten seglade vi ut som på små moln och på väg mot pendeltågen undrade vi om detta var den bästa konserten av de fem? Jag håller nog första konserten, den på Popagande i augusti 2009 som bäst fortfarande. Dels var det ett så sanslöst ös då, dels spelade de Complaint department. Sanslöst ös? Javisst, det lustiga med Lykke's konserter är att många av låtarna som är långsamma på skivan blir ösiga och makalöst tunga i liveversioner. Bandet svänger bra, men det är framför allt de massiva trumpartierna som är så otroligt bra. Allra bäst brukar det bli när Lykke tar två trumpinnar och bankar allt hon orkar på pukorna tillsammans med den förträfflige batteristen Lars Skoglund.


Den andra konserten som kan konkurrera var releasekonserten inför andra skivan som gick av stapeln på den lilla, lilla Kägelbanan senhösten 2010. Då stod vi så nära att vi kunde ta på henne. Vi stod så nära att varje fall jag tyckte att det blev lite obehagligt, som om jag inkräktade på hennes privata sfär.


Årets konsert var i alla fall i klass med de två. Detta trots att hon kom in drygt en timme efter utsatt tid. Och trots att hon spelade en massa lugna nya låtar under första halvan av showen. Låtar som jag redan börja lyssna in mig på, men som vid första lyssningen där på konserten inte satt i mitt huvud än (såklart). Men just som jag började känna en viss tristess kom ett parti med äldre låtar, framför allt från förra skivan "Wounded rhymes", som var magiskt bra. Trummorna var helt sanslösa. Det var livemusik i sin essens. Låtarna blommade ut till sin full prakt i de versioner vi fick oss till livs. Låtar som inte alls är "tunga" på skivan fick en tyngd som jag knappt orkade bära. Bästa låtarna var; Little bit, I follow rivers, Rich kids blues, Youth knows no pain och Get some... Fan, Lykke Li, släpp genast en liveskiva med be bästa versionerna. Jag vill höra låtarna i sina rätta kostymer. De bleknar och glider undan. Give.


Jag har slagit samman låtlistan från konserten i torsdags med en Henkes best of. De 18 inledande bitarna är setlistan från showen. Till de har jag adderat elva lite äldre låtar som är bra. Mycket nöje med lyssningen. Ha de!


Spotifylistan finner du här.

Setlist, Berns salonger, Stockholm, 2014-04-24 (låtar 1-18),
Henkes Best of Lykke Li (låtar 19-29):
1. I never learn
2. Love out of lust
3. Just like a dream
4. No rest for the wicked
5. Jerome
6. Hanging high
7. Never gonna love again
8. Little bit
9. Gunshot
10. Love me like I'm not made of stone
11. Sleeping alone
12. I follow rivers
13. Rich kids blues
14. Heart of steel
15. Youth knows no pain
16. Get some
17. Du är den ende
18. Silent my song

19. Complaint compartment
20. Breaking it up
21. I'm good, I'm gone
22. Dance, dance, dance
23. Tonight
24. Sadness is a blessing
25. I know places
26. Breaking it up (Familjen remix)
27. Until we bleed
28. Everybody but me
29. Window blues

2 kommentarer:

  1. Jag måste erkänna att jag i så fall tyckte mer om Zelmani. Lykke blev lite för repetitiv. Men en får tacka för "Du är den ende" som jag lite vagt mindes från vår föredömliga filmspanarfilm men som nu gick rakt in i hjärtat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahh, man kan gilla Sophie med än Lykke. Det är coolt. Fint att du gillade den gamla Lill Lindfors-låten.Själv gillar jag mest hennes live-versioner av The Knife's Silent shout...

      Radera