torsdag 14 november 2013

Wrong Cops (2013)
Efter den lite misslyckade inledningen med en surprise-film som flera av oss redan sett startade filmfestivalen "på riktigt" med andra filmen vi skulle se den första kvällen. Det var jag, Fiffi, Johan och Erik som slog oss ner för att se Quentin Dupieux's senaste film, galna film. Förra året såg vi hans Wrong om en man som letade efter sin försvunna hund. Jag blev inte så överväldigad av den filmen, men min kompis Fiffi som tidigare sett Rubber från samme Dupieux var mycket nöjd. Kunde det vara så att man behöver se en film av galenpannan Dupeux för att komma in i hans filmiska stil? Mycket möjligt för under årets film hade jag mycket roligare, mycket roligare.


Wrong cops utspelas under en dag i en generisk amerikansk stad i varmt klimat. Låt säga Reno, Nevada. Ett gäng bisarra poliser försöker göra sig av med en kropp till en man som en av dem råkat skjuta. Eric Wareheim är otroligt rolig. Det är den store skäggiga typen som var med i den vattendelande och hos vissa festivalbesökare upprörande The comedy från förra året. Här spelar han Renato, en polis som åker omkring och trakasserar intet ont anande kvinnor. Han vill bara titta på deras bröst. Rimligt.

Show me your boobs!
Mark Burnham som spelar tuffe polisen Duke är också mycket rolig. Han är urtypen av en dirty cop. Säljer knark instoppat i döda djur på sidan, råkar skjuta sin granne när denne vattnar sin trädgård och försöker sedan göra sig av med kroppen, trots att mannen inte dött än. Duke släpar omkring på den döende mannen (som är extremt seglivad) genom hela filmen. Döingen blir till och med inblandad i Duke's kollega Rough's musikkomponerande. Filmens roligaste scen är när Rough och den döende mannen sitter hos en musikproducent och pitchar deras nya låt, elektronisk musik som faktiskt var ganska bra. Disco, disco!

Is it German?
Handlingen kan man kasta ut direkt. Detta är ett flöde att otroliga scener som allt som oftast är mycket roliga. Dialogen är frän och kan säkert uppfattas som upprörande. Alla i filmen är svarta elaka individer men hela känslan i filmen är allt annat än elak. Det är en skön varm lekfullhet som får en på bra humör. Som film betraktat är den bara en liten detalj, men en kul sådan.

Extra kul var Marilyn Manson i en udda roll. Här spelar han en sextonårig enstöring som lyssnar på elektronisk musik och råkar bli trakasserad av Duke. Den gode Manson ser annorlunda ut utan all smink och mannen kan faktiskt skådespela!

Mycket kul inledning på festivalen med detta lyckopiller. Glatt men tunt. Jag hade svårt att sätta betyget. Trea eller fyra? Trots nyhetens behag kommer den kanske inte stå ut så mycket om ett tag. Det blir en välförtjänt stark trea. Men detta är helt klart en film som man skulle kunna tänka sig se om i framtiden. Men hur tänker jag här? Klart den är en fyra! Skrattar man så mycket som vi gjorde är den ju något.

Jag ger Wrong cops fyra apathetic guys av fem möjliga.

Betyg: 4/5

Fiffis filmtajm tyckte inte att det var fel poliser. Har Har du inte sett den?-killarna undkommit polisens vägspärrar? Nej, tror inte det för de verkar inte poddat om filmen än...

4 kommentarer:

  1. Riktigt superskön vansinnig film!
    Håller med om allt du skriver utom det rimliga i polisen som trakasserar kvinnor bara för att han vill titta på bröst. Han kan väl ta av sig tröjan och titta sig i spegeln. DET vore rimligare. ;)

    SvaraRadera
  2. Humorn i min kommentar! Humorn! :)

    SvaraRadera