måndag 4 november 2013

Top 10 films of 1993


Inspirerad av podden Filmspotting som nyligen hade en topplista över bästa filmerna från 1993 har jag tagit fram min egen lista. Det är tjugo år sedan och listor som är så gamla blir automatiskt en lista som beskriver hur bra jag minns filmerna som. Jag har inte sett om speciellt många av filmerna nedan och jag får då gå på ett minne, ibland vagt sådant.

Flera av dessa filmer skulle det vara kul att återse någon gång. Vi får väl se om det kan bli ett nytt projekt i framtiden, att se om filmer på gamla topplistor...


10. The fugitive
Fantastiskt bra action-thriller. En film man gärna ser om.


9. The piano
Mycket känslosam film med fantastisk pianomusik. Holly Hunter vann oscarn välförtjänt. Yxscenen.


8. Manhattan murder mystery 
Lyckad Woody Allen-film från 90-talet! Alan Alda är alltid bra.


7. The vanishing
Olidligt spännande. Sandra Bullock i en liten men kvävande roll. Jeff Bridges briljerar och Kiefer Sutherland tränar sig på att försöka leta rätt på någon med tidspress. Har inte sett den holländska originalfilmen.


6. Much ado about nothing
Jasså det var Kate Beckinsale som var "hjälten" i denna film! Det hade jag inte koll på förrän jag letade efter bild till filmen. Underbart härlig och varm film om jag minns rätt. Har inte sett den nya Much ado about nothing ännu.


5. Jurassic Park
Jag såg den inte på bio vilket kanske drar ner lite. Annars en otroligt häftig film. Dinosaurier!


4. Falling down
Jag älskade denna Joel Schumacher-film med en lysande Michael Douglas i huvudrollen. Musiken är mycket lyckad i denna film.


3. Groundhog day
Utan tvekan årets bästa komedi. En av decenniets bästa till och med. Ser jag gärna om igen. Och igen. Och igen...


2. Short cuts
Årets bästa film när det begav sig då jag inte såg ettan på bio. Denna såg jag två gånger på bio till och med. Robert Altman följde upp The Player med detta mästerverk. Julianne Moore gjorde storstilad och avslöjande entré i mitt filmmedvetande...


1. True Romance
Självklart etta på min lista då denna ligger på min all time best list... Fantastisk blandning av action, romantik och humor. Tarantinos manus och Tony Scotts hantverk blir till ett sagolik resultat. Och så alla skådespelare med Patricia och Christian i spetsen. Och Hopper, Walken, Pitt, Oldman, Gandolfini...

Virgil: You gotta a lot of heart, kid. 

Några hedersomnämnanden, dvs bra filmer som inte fick plats på min lista:

 • The pelican brief
 • Cliffhanger
 • Dazed and confused
 • TombstoneEn film som jag borde se någon dag: Trois coloeurs: Bleu
En film jag aldrig varit sugen på att se: Schindler's list
Årets största besvikelse: Another stakeout (ettan var ju så bra...)
Årets svagaste film? Vet inte, kanske Weekend at Bernie's II?


Det var mina minnen och favoritfilmer från 1993. Vilka är dina favoriter från detta fina filmår?

Uppdatering 2014-04-26: The fugitive flyttas från plats 6 till plats 10 (efter omtitt). Övriga flyttas upp.

20 kommentarer:

 1. Många bra filmer från det året men min etta skulle vara din femma. Att se dinosaurer i VERKLIGHETEN på det sättet förändrade min syn på allt banne mig. För jag kände inte att jag sett dom på film, jag var liksom DÄR, på ön. Att Jurassic Park hade en av filmhistoriens smartaste trailers hjälpte absolut till. Tänk om fler kunde förstå att less is more. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir inte överraskad över att det är din nummer 1 från 1993. Du gillar dinosaurierna! :-)

   Radera
 2. Men hallå, var är min etta?! Du har återstoden av dagen på dig att uppdatera din lista. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, en äkta Jojjenitoism här på bloggen. Nej du, jag har aldrig varit sugen på den filmen, men vem vet du dyker kanske upp en vacker dag med filmen under armen och beordrar en gemensam tittning?

   Radera
 3. Härligt med en klassisk Henke-lista, känns som om det var länge sedan :) Men du verkar ha svårt att tillfredsställa dina läsare den här gången... Jag saknar också min ultimata etta, alla kategorier -- Nightmare... Åsså Tombstone och In the Name of the Father, då.

  Är väl inte helt med på varken Short Cuts, MMM eller The Vanishing heller. Inte direkt dåliga filmer, men inga som står sig i konkurrensen.

  http://bilderord.wordpress.com/2012/09/16/alimo1992-1993/

  Nämnde jag att du glömde Nightmare Before Christmas på förstaplatsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jo det var ett tag sedan. Men du får en till imorgon!

   Men du, helt på grund av dig såg jag ju faktiskt The nightmare before Christmas. Den var skön men jag fann den inte lika bra som du. Obviously...

   Åsså Tombstone har jag sett och den var bra, mycket bra. In the name of the father icke sett dock.

   Radera
  2. Japp, jag känner mig helt nöjd med den kulturinsatsen. Men du vet, mycket vill ha mer... ;)

   Radera
 4. Har sett alla utom ettan. Vilken miss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, ingen miss. Det är en helt vanlig trea, inget speciellt.

   ;)

   Radera
  2. @Bengt, ah, jag kan starkt rekommendera den. Inget att se med lille sonen dock.

   @Jojje, förstör! Ditt betyg är ju inget att säga om, folk tycker olika, men "inget speciellt"? Det är ju objektivt sett osant!

   Radera
  3. Av de övriga nio skulle jag rösta på Groundhog Day och Falling Down.

   Radera
 5. Åh, härligt. Blir peppad att fortsätta min resa. Är ju klar med 90-talet, men det är så mycket annat som kommit emellan. Får nog återuppta det efter nyår eller något.

  Nu till din lista.

  10. The Piano - Såg denna ganska nyligen och gillade den inte nämnvärt. Inte min kopp té, men välspelad.

  9. Manhattan Murder Mystery - Hmm, har jag sett denna Woody? Jo, det har jag nog. Blandar ihop den med en annan av hans filmer. Minns den som ganska mysig.

  8. The Vanishing - Jag kan förstå det. Den har en skön känsla som jag minns det. Gillar dock inte slutet som är så mycket bättre i originalet. Såg denna innan originalet, men originalet är ruggigare.

  7. Much Ado About Nothing - Ej sett.

  6. The Fugitive - Ligger högt på min lista. En av de bättre filmerna i sin genre. Actionthriller som håller om och om igen.

  5. Jurassic Park - Såg om ganska nyligen och visst är den trevlig och allt, men lite för basic story. Bästa dinosauriefilmen är det dock så klart!

  4. Falling Down - Mmm, såg om den för en tid sen och gillar den. Michael Douglas är mycket bra och filmen likaså. Även med på min lista.

  3. Groundhog Day - Håller med, bästa komedin från året och given uppe bland toppfilmerna. Sett många gånger, var dock ett tag sen...

  2. Short Cuts - Inte med på min lista, men stabil film. Vill minnas att jag hade önskat att den var bättre bara ;) Kan vara läge för omtitt.

  1. True Romance - Javisst, jag visste att du gillade den mycket. Inte med på min lista, men som underhållning är den klart bra. Funkar att se om då och då.

  Så här såg min topp 10 ut för 1993.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att jämföra våra listor. Du har mer läggning för Scorsese, Di Palma och De Niro är helt klart. De är alla filmer som andas lite retro-70-tal i mina ögon, fast jag har ju inte sett någon av dem så vad vet jag.

   The fugitive... "ligger högt"... tror jag det, den är ju etta hos dig! Och det är en ikonisk film. Jag gillar den starkt.

   Short cuts är väl värd en omtitt. Undrar jag hur den står sig idag? För mig var det en helt ny typ av film, med alla historierna som sammanflätas, med ett galleri av bra skådespelare i mindre roller, med en komplexitet som jag på den tiden absolut inte var van vid...

   Radera
  2. Sant nu när du säger det att vissa av filmerna är lite retro, haha. Fast är det kvalitativa filmer i mina ögon så är det bara att acceptera ;)

   Ja, Jagad gick nog upp på förstaplatsen när jag gjorde listan. Gillar den lika mycket varje gång jag ser den.

   Som jag minns det med Short Cuts så slutar inte alla historier lyckligt, vilket jag gillar. Då funkar en sådan film bättre vid omtitt när man inte vet om det löser sig i alla lägen...

   Radera
  3. Filmer med öppna och inte alltid helt lyckliga slut kan ofta vara riktigt bra. Och idag startar filmfestivalen på tal om sådana filmer... :-)

   Radera
 6. Jag har sett alla!!

  Jag fick nyligen mig förtäljt att där är ett litet fel i pianofilmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis. Första gången du sett alla på en årslista från mig?

   Du är ju kungen av kryptiska och långsökta kommentarer! Jag fattar inget.

   Radera
 7. Sakerligen forsta gangen. Hoppas pa fler men oklart vilket ar i sa fall, formodligen fore 1980.

  De sager att pianon fore sent 1800-tal inte kunde flyta pa grund av nagot i konstruktionen och filmen utspelar sig ju i mitten av dito sekel. Jag kan inte bekrafta for det kraver ansenlig efterforskning och det intresserar mig inte sa mycket men det ar ju en lustig "trivia" oavsett om det ar sant eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul liten trivia. Känns ruttet om det är sant. Gillar inte när man gör våld på logikens eller naturens lagar.

   Radera