torsdag 21 april 2011

Blue Valentine (2010)

 

Dean: In my experience, the prettier a girl is, the more nuts she is... which makes you insane. You're probably nutty coo coo crazy.

Spoiler-varning! Detta är min vilda spekulation om filmens "verkliga" handling...
"Blue Valentine - A love story" står det på postern. A love story? My ass. Jag ser framför mig att de skrattat gott på marknadsföringsavdelningen när de skrev det på postern.

Vad skulle det stå på postern då? Jag kan tänka mig minst tre andra taglines som passar bättre. I "Blue Valentine" får vi följa Dean (Ryan Gosling) och Cindy (Michelle Williams) under några dagar i slutet av deras relation. Vi får se sönderfallet i dess mest fruktansvärda härlighet. Istället för "A love story" skulle jag kunna tänka mig "Blue Valentine - A break-up story".

Men varför funkar deras relation inte? Vi får ledtrådar i de tillbakablickar som visar hur Dean uppvaktar Cindy och hur de faller för varandra. Eller gör de det? Dean funderar över kärlek vid första ögonkastet i en viktig scen i filmen. Han verkar inte tro på det, men det är just det som han upplever sedan. När han träffar Cindy bestämmer han sig omedelbart. Henne ska jag ha! Men hur är det med Cindy? Varför gifter hon sig med sin Dean? Denna filmen är en studie av ett mysterium, där ledtrådarna lyfts fram genom skådespelarnas ageranden, inte av dialogen. Jag tycker en ännu bättre tagline skulle kunna vara: "Blue Valentine - A mystery".

Cindy verkar inte alls vara förälskad i Dean, varken i "nutiden" eller i tillbakablickarna. En talande scen, som kommer mycket sent i filmen, är scenen då de gifter sig. Innan hon går ut till Dean står hon framför spegeln och ser helt bestört ut. Det är inte bilden av en lycklig brud. Sedan skakar hon av sig den känslan och sätter på sig sitt bredaste leende, hon har en uppgift att utföra. Hon behöver Dean mer än hon älskar honom. Det är gåtan och svaret i en mening. Till sist tror jag att jag kommit på vilken tagline filmen verkligen förtjänar... "Blue Valentine - A con story".

Cindy: I can't do this anymore.

Michelle Williams blev oscarsnominerad för sin soll som Cindy. Detta är en film som helt och hållet bygger på de två huvudrollsinnehavarnas skådespelarprestationer. Inte story, inte dialogen, bara ett naket skådespeleri. Michelle Williams, som jag träffat en gång men det är en annan historia, gör en mycket stark insats som den kallt beräknande Cindy. I en svår situation med ruttna föräldrar och svåra livsval gör hon det bästa hon kan. Man kan inte klandra Cindy för det. Michelle är inte klassiskt vacker, hon är mer gullig i mina ögon. Hon har fortfarande barnets runda former i ansiktet och det är lite mysigt.

Ryan Goslings skådespelarmuskler har visats upp ännu en gång. Han var mycket stark i "Lars and the real girl" och här är han mycket bra igen. Hans Dean är en blåögd romantisk "fool", men egentligen är han helt enkelt bara en hederlig och godhjärtad kille. På fel plats, vid rätt tid. De hade aldrig en chans, Cindy och Dean.

Jag ger "Blue Valentine" fyra "bättre pojkvän än alternativet" av fem möjliga.

Betyg: 4/5

PS, jag undrar lite om Dean's tatuering på höger underarm var Ziggy Stardust? Coolt.

10 kommentarer:

 1. Bra skrivet och tänkvärt. Slutscenen är fantastisk roligt att du gillade den :)

  SvaraRadera
 2. Gosling-torsdag även här! Nice!

  Kul att du gillade filmen. :) Jag undrar om den kommer klättra ett steg till (uppåt) om/när du ser om den? Jag tyckte den var snäppet ännu bättre vid en omtittning och den fick ändå fem av mig redan första gången. Men det var liksom en del som föll helt på plats.

  SvaraRadera
 3. Filmitch, fiffi: hur tolkade ni filmen då? Är jag rätt ute med min analys?

  SvaraRadera
 4. Jag lutar mot en blandning mellan analys ett och tre. Cindy är nog inte så kallt beräknande tror jag, Dean är ett bra alternativ men jag uppfattar det hon gillar honom. Problemet är att de kanske går för snabbt fram därav hennes tveksamhet. En orsak till deras problem i nutid tror jag är att hon vill gå vidare i livet men han är nöjd med tingens ordning.

  SvaraRadera
 5. Har inte läst din recension pga spoilervarningen och även pga att jag tycker om att veta lite om filmen rent generellt. Vi får se när jag ser den. Många verkar gilla den.

  SvaraRadera
 6. Jag tror att dom träffade varandra vid exakt rätt tidpunkt i livet. Lite senare eller lite tidigare och dom hade aldrig blivit kära, kanske inte ens sett varandra.

  Hon behövde just då en leva-i-nuet-slacker och kärleksfull charmig kille, han behövde någon gullig med båda fötterna på jorden och jag tror att ingen av dom EGENTLIGEN gillar dessa egenheter hos varandra MEN att just där, just då, var dom perfekta för varandra en liten stund.

  Det du skriver, att hon är mer beroende av Dean än älskar honom, det tror jag är helt sant och jag tror att det omvända gäller för Dean. Att dom sen växter isär istället för ihop när dom får ett barn, ja, det är inte alltid barn är ett kitt till ett förhållande, tyvärr kan barnet lika gärna vara en kofot rätt ner i vardagen.

  Deras relation är inte särskilt speciell, många är vi som kan känna igen oss. Det finns ingen dum och ingen snäll, inget svart eller vitt, det finns bara ett "ajfan, det funkar verkligen inte hur gärna vi än vill" och så kan det bli ibland.

  SvaraRadera
 7. fiffi: Jo, bara tanken på att skaffa barn kan bli en kofot rätt ner i förhållandet. Good riddance...

  Tro mig, jag vet...

  SvaraRadera
 8. Henke:
  Kan vara en rätt högt plingande väckarklocka om att förhållandet inte är alltför bra....?

  SvaraRadera
 9. fiffi: jo, helt rätt. Förhållandet i fråga är över, dött och avslutat. Ingen mer kontakt. Jag blir alltid förvånad när folk jag känner är kompis med före detta partners. Det är liiiite misstänksamt tycker jag. Något är fel däri... Men vi är alla olika funtade.

  SvaraRadera
 10. Henke:
  Att kunna vara kompis med sina ex är en god tanke tycker jag, men en tanke som sällan funkar i verkligheten av mååååånga olika orsaker.

  SvaraRadera