söndag 1 september 2019

K-19: The Widowmaker (2002)


K-19: The Widowmaker är en seriös och mycket välgjord ubåtsthriller av Kathryn Bigelow. Filmen är en BOATS som bygger på verkliga händelser. Hur mycket av detaljerna som är exakt hur det gick till eller är lite svarvade här och där är svårt att avgöra, men den förefaller tämligen realistisk i mina ögon. Harrison Ford, Liam Neeson och Peter Sarsgaard spelar huvudpersonerna.

K-19 var den första av två sovjetiska ubåtar av ny sort, atomubåtar bärandes kärnvapen, som togs fram i början av sextiotalet i det kalla kriget mot USA och NATO. Båten togs i bruk 1961, ett bra tag innan den var färdigtestad och den råkade ut för ett flertal olyckor. Väl ute till havs höll den på att få härdsmälta i kärnreaktorn. Besättningen tvingades till uppoffrande aktiviteter inne vid reaktorn för att hindra katastrofen. Ubåten var så nära den amerikanska kusten att en olycka med explosioner av atomvapnen lätt skulle kunna starta det tredje världskriget. Det var riktigt allvarligt.

Jag kan tänka mig att den nya tv-serien Chernobyl behandlar flera liknande frågeställningar som tas upp i denna film. Jag har inte sett Chernobyl än, men det kan kanske bli av vid senare tillfälle.

Filmen är helt klart intressant och till skillnad från Bigelows tidigare filmer har denna nästan lika höga produktionsvärden som The hurt locker och Zero dark thirty. Skådespelarna klarar sig bra överlag. De två som sticker ut är Peter Sarsgaard och Harrison Ford. Neeson får spela den enklare rollen.

Klart sevärd för de som är intresserad av ämnet.

Betyg: 3/5

2 kommentarer:

 1. En mörk film det här vilket var lite överraskande då jag trodde det skulle bli lite mer av en amerikansk hjältehistoria. Men nu handlar det om en sovjetisk historia och Bigelow behandlar det seriöst. Lite av en vändpunkt i hennes karriär från mer actionbetonade filmer till tyngre, oftast verklighetsbaserade dramer.

  Klart välgjord och skapar känslor. Dessutom sällan fel med ubåtsfilmer ;)

  http://moviesnoir.blogspot.com/2018/12/k-19-the-widowmaker.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med om att det känns som att Bigelow "hittat hem" med denna film. BOATS och lite mer allvarligt. Jag gillar ubåtsfilmer men ser inte genren som en av mina största favoritgenrer.

   Radera