tisdag 10 september 2019

52 Directors: John Landis


John Landis är en amerikansk regissör som mest är känd för ett gäng komedier från åttiotalet. Han har gjort några riktiga klassikers, men det är en av hans måhända något mindre kända komedier som jag håller högst.

Hans bästa film är dock den enda som jag tycker är riktigt, riktigt bra. De andra är mest kul för deras plats i popkulturens virtuella "Hall of Fame".Without further ado...John Landis topp 5
5. The Blues Brothers (1980)


John Belushi, Dan Aykroyd, Carrie Fisher, John Candy och en massa bluse-hjältar i ikonisk komedi om två galna bröder som startar bluesband för att rädda kyrkan. Lustig lite då och då.4. Ombytta roller (1983)


Dan Aykroyd, Jamie Lee Curtis och Eddie Murphy i en av åttiotalets mest ikoniska komedier om ombytta roller på Wall Street. Lustig ibland.3. En amerikansk varulv i London (1981)


Två amerikanska collegestudenter åker till Europa och får uppleva mer än vad de hade tänkt sig. Lustig.2. Deltagänget (1978)


John Belushi, Kevin Bacon, Tim Matheson, Tom Hulce, Karen Allen och Donald Sutherland i ikonisk komedi om ett galet gäng collegegrabbar i Delta Tau Chi Fraternity. Väldigt rolig av och till.1. Tre amigos (1986)


Steve Martin. Chevy Chase. Martin Short.
En av mina favoritkomedier alla kategorier.Jag har bara sett sju av John Landis sjutton filmer:

 1. National Lampoon's Animal House (1978)
 2. The Blues Brothers (1980)
 3. An American Werewolf in London (1981)
 4. Trading places (1983)
 5. Spies like us (1985)
 6. ¡Three Amigos! (1986)
 7. Beverly Hills Cop III (1994)

Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian tycker om Mr Landis filmer.

19 kommentarer:

 1. Många samarbeten med Eddie Murphy, Dan Aykroyd och John Belushi, men det är alltså en film utan någon av dem som verkligen flyger. Landis borde kanske sett över sitt umgänge tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men smaken är som baken. Jag tror inte jag är i majoritet då jag älskar den mest av hans filmer. Har du sett någon av de jag har på min lista? Minns inte om de kommit upp under något av alla filmsnack... :)

   Radera
  2. Jag har bara sett Tre Amigos, Ombytta roller, Snuten i Hollywood 3 och En prins i New York. Jag gillade alla tre när jag var liten, men det är nog bara Tre Amigos som fortfarande håller.

   Radera
  3. Oklart om det är matematiken eller grammatiken som failade där. Jag tyckte alltså om alla fyra, eller också de andra tre utöver Tre Amigos som fortfarande håller. :)

   Radera
  4. Rimligt! Blir sugen på att se om den just NU! :-)

   Radera
 2. Hoppsan. Här har jag inte mycket att komma med. Har möjligen sett Tre amigos nån gång och Ombytta roller för 20 år sen.

  Tack och hej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Alla kan inte gilla allt och många av dessa filmer var nog som bäst när de var nya och fräscha, ett generellt problem med komedier... :)

   Radera
 3. Jo, en sak till. Jag gillade avsnittet med Landis i Bergman's Video, där olika regissörer åkte till Fårö och kollade vilka filmer Bergman hade i videohyllan.

  SvaraRadera
 4. Man kan inte beskylla honom för att göra direkt tråkiga filmer om man säger så ;)

  The Blues Brothers och Deltagänget tillhör inte mina favorit. Det är som sagt en smaksak, så jag föredrar hans senare komedier under 80-talet. Där finns det en hel del att gilla och återkomma till.

  När vi tog fram namnen till listan så var inte Landis med på min. Men de fem filmerna jag tog fram kändes ändå tillräckligt uppskattade från min sida. Även kul med komedier som omväxling. Annars är det till stor del allvarligare filmer som dyker upp på våra listor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, han var kanske inte supergiven men jag är också glad över att vi tog med honom.

   Vissa av hans filmer är nästan som en radda sketcher, med vissa mycket roliga partier blandat med svagare. De filmerna har kanske i övrigt att önska. Så kan det vara med både Blues Brothers och Deltagänget.

   Man får aldrig glömma eller nedvärdera komedier! De som är så kul när de är bra. Jag slår gärna ett slag för genren, även om det kan vara svårt för dem i årsbästalistor och dylikt.

   Radera
 5. Ah ännu en regissör jag inte har så mycket gott att säga om - sicken gnällspik jag är!
  Gillade filmerna när det begav sig men det har inte åldrats speciellt väl. Det är nog bara An Werewolf in London och Three Amigos som jag fortfarande uppskattar och gärna ser om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vicken gnällspik du är! Men ibland är det ju helt på sin plats! ;-)

   Och jag är själv mycket tveksam till hur väl flera av dessa komedier egentligen har åldrats... Vi kan enas om Threee amigos i alla fall! :-D

   Radera
 6. Jag köper alla fem rakt av! Landis ÄR 80-talet. Bland annat. Punkt.
  Stilren humor...då "när det begav sig"! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, humorn var bra då men den är kanske lite utdaterad nu för tiden... En del skämt om relationer mellan herrar och damer som inte skulle funka lika bra i vår ängsliga nutid. :-)

   Radera
 7. Mja, för min del är det nog bara varulvs-filmen som fortfarande håller. De komedier som jag sett känns hopplöst föråldrade

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligt! Och jag hoppas lite att du inte har sett Three amigos! Den har en mindre tidsdaterad humor om jag får säga. :-)

   Radera
 8. Det var iofs länge sedan jag såg Three Amigos sist men då var jag å andra sidan inte särskilt trakteda av komedin öht. Tror inte Landis komiska stil är kompatibel med min...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det var. Ja, så borde det till och med vara. Komedi som genre är mycket personlig och specifik. Det är väl därför som komedier som vänder sig till alla ofta blir ganska menlösa och slätstrukna. Nej, du får kanske vända dig till dina Christopher Guest-filmer istället! ;-)

   Radera