torsdag 12 september 2019

Gentlemen Prefer Blondes (1953)


Maître d: Henry Spofford lll and valet.

Så har vi kommit till den välkända Gentlemen prefer blondes. Sexikonerna Marilyn Monroe och Jane Russell spelar två "show girls" i denna romantiska komedi. Marilyn får spela den korkade blondinen som vanligt...

Lorelei Lee: Yes. You're one of the Olympic athletes.
Olympic athlete: I'm the only 4-letter man on the team.
Lorelei Lee: You should be ashamed to admit it. No, don't say another word. No, don't say another word.

Jag erkänner villigt att jag inte fattar de mest intrikata detaljerna i skämtet ovan. Att det handlar om någon form av missförstånd är klart.

Marilyn spelar dum på ett övertygande sätt. Men även denna karaktär har "layers":

Lorelei Lee: I can be smart when it’s important, but most men don’t like it.

Hon visar på oanade färdigheter och drar till och med en limerick! Jeff Cannata skulle säkert godkänna den:

There was a fellow named Sidney
Who drank till he ruined a kidney
It shriveled and shrank
But he drank and he drank
He had fun doing it, didn't he?

Marilyn är charmig som vanligt och hon överskuggar Jane Russell med hästlängder.

En av filmens bästa sekvenser är Marilyns show där hon framför "Diamonds are a girl's best friend". Alla älskar det framträdandet. Madonna till exempel. De har lite samma dna.

Historien är dumkul, hela tiden på gränsen till allt för fånig. Det är förvecklingar varav några orimliga sådana, samt givetvis lite av den obligatoriska farsen men filmen har en kvick och ofta underfundig dialog och överlag charmiga skådespelare. Jag gillar filmen. Marilyns Lorelei Lee fick avsluta filmen med en sanning:

Lorelei Lee: Don't you know that a man being rich is like a girl being pretty? You wouldn't marry a girl just because she's pretty, but my goodness, doesn't it help?

Betyg: 3/5

PS, lesbiskt bröllop? Nä, det tror jag inte på.

4 kommentarer:

 1. Började titta på denna och såg fram emot en trevlig filmstund. Tyvärr klarade jag inte av mer än ett par minuter innan jag stängde av. Har ju svårt för musikaler, men även humorn/stilen satt inte riktigt. Nu ska jag inte säga att den är dålig då jag alltså inte sett den. Men fick känslan av att det inte var för mig och kände helt enkelt inte för att se mer, tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade ju den ganska mycket, men så är jag svag för Marilyn och hennes dumma blondiner. Hon gjorde en liknande roll i Monkey business som för övrigt är klart bättre än denna.

   Man jag förstår "problemet" rent generellt. Jag har påbörjat minst fem filmer som kanske skulle haft en chans i 52 Directors men stängt av inom 20 minuter då jag kände att jag inte var sugen på dem nästan direkt... :)

   Radera
 2. Ganska så härlig film men jag hade gärna haft fler musikalnummer. Monroe är lite underskattad som skådis.
  https://filmitch.wordpress.com/2015/04/08/gentlemen-prefer-blondes-1953-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att Monroe är underskattad. Hon har en magnetisk karisma som kanske glöms av när hon spelar en dum blondin vilket hon ofta fick göra som det verkar. Jag har en box med hennes filmer hemma. Får kanske ta och kolla in den lite närmare.

   Radera