tisdag 17 september 2019

52 Directors: Wes Anderson


Wes Anderson har varit något av en favorit ända sedan Josquen introducerade mig till honom med indie-filmen Bottle Rocket. Jag har sett några av hans filmer på Filmfestivalen och där sett honom i Face-2-face vilket var trevligt. Jag frågade honom om han var intresserad av att att göra tv-serier, något många kända regissörer gör idag. Han svarade helt torrt: No. Tydligt svar i alla fall.

Nu för tiden är jag inte riktigt lika het på honom. Jag försökte se hans senaste film, den om hundarna, men den föll mig inte på läppen och jag stängde av efter ett kort tag.Without further ado...Wes Anderson topp 5
5. Bottle Rocket (1996)


En massa knasigheter med Owen och Luke Wilson.4. The Darjeeling Limited (2007)


En massa knasigheter med Jason Schwartzman och Owen Wilson.3. The Royal Tenenbaums (2001)


En massa knasigheter med Owen Wilson och Bill Murray.2. Rushmore (1998)


En massa knasigheter med Jason Schwartzman och Bill Murray.1. Moonrise Kingdom (2012)


En massa knasigheter med Bill Murray och Jason Schwartzman.Jag har bara sett åtta av Wes Andersons nio filmer:

 1. Bottle rocket (1996)
 2. Rushmore (1998)
 3. The Royal Tenenbaums (2001)
 4. The life aquatic with Steve Zissou (2004)
 5. The Darejeeling limited (2007)
 6. Fantastic Mr. Fox (2009)
 7. Moonrise Kingdom (2012)
 8. The Grand Budapest Hotel (2014)Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian tycker om Mr Andersons filmer.

14 kommentarer:

 1. Njae. Inte en favorit-regissör. Har alltid tyckt att hans filmer är snygga, quirky, men jag får inte ut speciellt mycket av dem. The Darjeeling Ldt var bra. Moonrise Kingdom var nog till slut den film som fick mig att inse att Wes inte är nåt för mig.

  Men sen såg jag The Grand Budapest Hotel och älskade den. Har inte sett hundfilmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, Moonrise Kingdom är den enda som fått 5/5 av mig. Den är skön! :-)

   Hundfilmen ja. Tycker att det räckte med en dockteaters-film. Är ingen fan av stop motion...

   Radera
  2. Och jag tyckte Moonrise Kingdom kändes som en dockteaterfilm...

   Radera
  3. Så kan det gå ibland. :)

   Radera
 2. Jag har bara sett fyra av hans filmer (Rushmore, Tenenbaums, Fantastic Mr Fox och Moonrise Kingdom). Alla är 5/10 för mig. Jag är nyfiken på hotellfilmen men det är svårt att göra slag i saken.

  Han har ju en väldigt distinkt stil, så jag förstår att han kan vara en favorit för de som vajbar med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg hotellfilmen två gånger på bio för att försäkra mig om att jag fattat den och den var bättre andra gången. Den har sina stunder, även om den nog i min bok är den mest vrickade av alla hans vrickade filmer. :)

   Radera
 3. The Grand Budapest Hotel kan vara den film som jag blivit mest positivt överraskad av nånsin. Gick in med låga förväntningar, kom ut med ett stort leende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag somnade ju hela tiden när jag såg den för första gången, tillsammans med Christian för övrigt. Sedan såg jag om den, denna gång med dig, och då uppskattade jag den mer. Men det känns ändå i maggropen som att den inte är en av de fem som jag gillar mest... :-)

   Radera
 4. Jösses eländes elände regissörerna jag ogillar radar upp sig. Näst efter De Palma torde detta vara den regissör jag har svårast för. Här kan jag dock förstå varför en del gillar honom då han har en speciell stil som emellertid inte passar mig alls. Dockskåp nämndes i kommentarerna och det är så hans filmer känns för mig. Själlösa där ytan är viktigast och knasigheterna blir bara störande moment.
  De filmer jag sett tre/fyra stycken har mest gjort mig irriterad. Bottle rocket är väl den film som varit minst sämst av de jag sett.
  Hoppas det kommer en regissör jag kan tala gott om snart - risken är att folk börjar ifrågasätta varför jag ser film överhuvudtaget ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just Wes Anderson är ju en av de mest vattendelande regissörerna så du är förlåten. ;-)

   Nu har vi bara fem regissörer som jag och Christian har gemensamma. Därefter kör vi egna val resten av året.

   Men dessa fem vill jag mena är riktigt stora och tunga namn i branschen. Nästa vecka blir det österut, gammalt och vasst. Sedan västerut, gammalt och chauvinistiskt. Sedan västerut, gammalt och invandrat. Avslutar med två regissörer som likt Madonna är kända under ett enda namn... C och H... :-D

   Radera
 5. Det tog emot en del att ha med Wes Anderson, men fem filmer fick man ihop till en lista. Gillar ändå mycket med hans stil och lekfullhet, men lite frustrerande när man känner att det kunde bli bättre (i många fall).

  Tycker ju själv att The Royal Tenenbaums är hans mest lyckade. Sen finns det tyvärr de jag inte alls gillade, som t.ex. Moonrise Kingdom. Väldigt personligt med vad man gillar så klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hans filmer är lekfull, jag håller med. Jag gillade hans filmer mer för några år sedan, men han har dalat lite i mina ögon. Är inte lika uppspelt när han kommer ut med nytt längre...

   Moonrise Kingdom var dock en fullträff i mina ögon. Det var länge sedan jag såg The Royal Tenenbaums, så den kan vara underskattad av mig nu. :)

   Radera
 6. Sällar mig till flera av kommentarerna ovan. Långtifrån någon favorit och till skillnad från dig tror jag att jag gillar hans animationer mest. Men eftersom så många prisar Moonrise Kingdom blir det väl en titt på den också så småningom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara önska trevlig titt på Moonrise Kingdom. Hoppas du gillar den. :)

   Radera