tisdag 24 september 2019

52 Directors: Akira Kurosawa


Akira Kurosawa är en av de mest kända regissörerna och det känns som att man borde ha viss koll på honom som filmintresserad. Jag har sett en handfull av hans filmer och finner dem mer intressanta än superbra. Tyvärr har inte tiden och lusten medgivit att se ikapp på fler filmer från honom. Många av dem jag funderade på är så fasligt långa. Att ha med honom i 52 Directors kändes dock givet. Denna gång har vi också med oss den bloggande kompisen Sofia som hade ett större Kurosawa-projekt på sin blogg Rörliga bilder och tryckta ord för ett tag sedan. Jag är mycket nyfiken på vilka filmer Sofia kommer lista. Välkommen i gänget Sofia!Without further ado...Akira Kurosawa topp 5
5. Rashomon (1950)


En film som kittlade mitt intellekt mer än min mage och hjärta. Kan man lita på vittnen? Vad är fake news, vad är fakta?4. The hidden fortress (1958)


Filmen som inspirerade George Lucas när han skrev episode IV måste såklart få plats på denna lista. Prinsessan, den gamle krigaren och de två komiska bifigurerna. Alla är där.3. Seven samurai (1954)


På tok för lång och lite seg emellanåt om jag kommer ihåg det hela rätt. Men en klassiker förstås. Fick också en re-make i westernformat som för övrigt är mycket bra.2. Yojimbo (1961)


En rak och rättfram samurajfilm som fick en re-make med Clintan. Klart underhållande att se den och sedan jämföra versionerna.1. Ran (1985)


Såg den med min pappa på biografen Cosmorama i Skövde 1985. Såg den alldeles för tidigt i mitt liv, och i mitt filmtittande, men jag kommer fortfarande ihåg scener från den. Det känns som att den kan ha varit suverän.Jag har bara sett sex av Kurosawas alla filmer:

 1. Rashomon (1950)
 2. Seven samurai (1954)
 3. The hidden fortress (1958)
 4. Yojimbo (1961)
 5. Sanjuro (1962)
 6. Ran (1985)

Hoppa nu över och kolla in vad Christian respektive Sofia har att säga om Kurosawa.
10 kommentarer:

 1. Du har inte fel, Ran ÄR suverän :) Men vad många bra filmer du har kvar, tror att Ikiru skulle kunna vara en bra film att börja med om du vill testa realism-Kurosawa. Samtidigt kan man inte gå fel med samuraj-Kurosawa heller. It's all good

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men viss var Ran ruskigt bra! :-)

   Tack för tipset, får lägga upp Ikuu på listan! :)

   Radera
 2. Nu tittar skämslistan fram. Jag har bara sett tre av hans filmer (Sju samurajerna, Rashomon, Ran). Alla var 4/5, men jag tar mig ändå inte för att söka upp fler. Känns lite som Bergman på det sättet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag känner igen det där. Det kan behövas ett blogg-projekt eller liknande för att "orka" plocka fram de gamla klassikerna. Är dock mer troligt att jag tar fram någon Kurosawa än en Bergman. :)

   Radera
  2. Det omvända verkar gälla för mig, då jag sett hela sju av Bergmans alster. Finns han med bland de 52?

   Radera
  3. Ohhh nej. Bara favoritregissörer, med vissa notabla undantag, Bergman icke en av dem.

   Radera
 3. Jag slängde på tre av hans filmer (Throne of Blood, The Hidden Fortress och Sanjuro) när listan skulle färdigställas. Hade endast fyra filmer jag kände var givna, så jag fick med en femte ;)

  Kan absolut hålla med om att många av hans filmer är för långa. Det betyder inte alltid att det är trist, men många gånger blir de lite tråkiga i hans fall.

  Gillar runt hälften av det jag sett. Kan inte säga att hans filmer har så hög omtittsfaktor som många andra regissörer. Men respekterar honom för vad han gjort och ett par filmer fick han verkligen till.

  Precis som Sofia tror jag du skulle kunna uppskatta några fler av hans filmer. Nu är smaken väldigt individuell vad gäller AK så vågar inte gissa vad du skulle gilla och inte gilla. Men de tre filmerna jag har på min topp fem som du inte sett kan jag iaf tipsa om ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du kände dig peppad att kolla in tre av hans filmer! Jag hade idéer att se ikapp ett gäng men det blev inte av. Har varit en stökig sommar och tidig höst...

   Tackar för tipsen! Man vet aldrig när andan faller på att se en gammal klassfilm. :)

   Radera
 4. Äntligen får jag vara positiv gillar A.K men har sett alldeles för få filmer av regissören har tom nga filmer osedda i dvd-hyllan och vill se om en hel del av hans filmer på en höft min lista:
  1 Ran
  2 Blodets tron
  3 Rashomon
  4 7 samurajerna
  5 Drömmar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött att vi kunde erbjuda en regissör som föll min herre i smaken. Hoppas att vi kan följa upp det med fyra till på raken! Du fick ledtrådar i förra... ;-)

   Bra förstaplacering! :-)

   Radera