söndag 20 januari 2019

Escape from New York (1981)


Flykten från New York är kanske inte en så speciellt bra film? Jag har ingen aning då jag endast kan se med en femtonårig novis ögon. från eran när det var helt nytt med barnförbjuden film för unga jag. Nostalgins känslor för en film som denna är starka. Jag präglades tidigt på postapokalypsen och science fiction. Filmer från eran var vid sidan av denna filmer som The Road Warrior, Alien, The Warriors och The Thing. Kurt Russel var bad ass och filmerna fick fantasin att skena iväg. Nu för tiden visar jag dessa gamla actionfilmer hemma i min biolsalong för systersönerna David och Måns. Brädspel och actionklassikers, den perfekta helgen.

Det första som slår mig när vi satt oss ner och börjat titta på denna film är hur bra John Carpenters filmmusik är. Ibland känns det som att det är en av Carpenters största styrkor och här sätter den stämningen perfekt. Visst känns det lite som att filmen är en lågbudget b-film, men känsla slår ofta stor budget och "fernissad yta". Filmen triggar en massa nyfikenhet och fantasi om världen den beskriver.

Första halvan är väldigt bra men jag har alltid tyckt att den tredje akten är något svagare. Själva jakten över bron är helt ok, men Donald Pleasances insats som presidenten drar ner slutet lite. A number one! The Duke of New York! 

Men mycket är suveränt. Miljön som tagen från en science fictionbok med alla de olika gängen med de läskiga galningarna i tunnelbanan som pricken över i:et. Harry Dean Stanton som alltid är superb. Kurt Russels Plissken som måste vara en av de tuffaste som visats på stora duken! Filmen har en uppsjö av bra skådisar i andra biroller; Lee Van Cleef, Ernest Brognine och Isaac Hayes för att nämna några.

B-film eller inte så gillar jag fajtscenerna i filmen. De går inte överstyr och håller sig hela tiden inom vad som är rimligt. Filmen ansågs nog på åttiotalet som ganska brutal men jag tycker det bara är bra. En film som detta ska vara lite rå.

Flykten från New York är en gammal favoritfilm som länge låg på min topp 10 över alla filmer jag sett. Hey! När jag var ung!! Jag var mer eller mindre säker på att den skulle upplevas supertöntig nu men jag måste säga att den höll upp väldigt bra!

Jag ger den 4 lappar över ögat av fem möjliga, medveten om att ett betygsnäpp kommer av nostalgin.

Måns gav filmen 3/5 och David gav den 3.5/5. Bra killar det.

Kul trivia är att James Cameron var "director of photography: special visual effects". Han kom att göra några av åttiotalets bästa actionfilmer lite senare...

Betyg: 4/5 

8 kommentarer:

 1. Äh, en fin gammal klassiker som håller ännu :D Som du säger, en av des styrkor är att man blir genuint nyfiken på Carpenters post-apo-New York

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg du filmen när du var en unge också? Nostalgins makt...

   Världsbyggandet är starkt i denna film. Tummen upp på det.

   Radera
  2. Unge och unge... Kanske i 20-årsåldern, men det börjar ju vara tillräckligt länge sedan nu för att bli nostalgiskt :D

   Radera
  3. 20-årsåldern? Ja, unge! ;-)

   Radera
 2. Mycket bra film spännande och samtidigt lite smårolig. Blev sugen på en omtitt nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Det känns som att det är en dålig film men så ät det så sablans kul att se den och då inser man att det är en bra film! :-)

   Radera
 3. https://filmitch.wordpress.com/2014/01/09/escape-from-new-york-1981-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppar över och kollar in vad du skriver...

   Radera