lördag 19 januari 2019

The Long Kiss Goodnight (1996)


Lugna dagar under ledigheten i mellandagarna? Icke. Besök av Frans som flygit in från England. För lördagen planerade vi brädspel. Systersönerna David och Måns anlände med tåg, en söderifrån, en norrifrån. Firefly the Game stod på agendan. Efter en lång spelsession som vanns av David var natten över oss och dags för filmskolan. Pojkarna måste ju få lite gammal klassisk action sig till livs!

Vi inledde med en favorit från Renny Harlins 90-tal. Joel skulle jublat om han var där. Geena Davis och Samuel L Jackson är ljuvliga i The long kiss goodnight. Davis spelas småstadsmamman som lider av amnesi. Begravd i hennes inre ligger en bad ass assassin gömd och efter en bilolycka gör hon sig påmind. Filmen har likheter med Bourne identity, gissar att det är en homage att Geena Davis karaktär heter Samantha CAINE. Den har lite Die Hard-feeling också. Påminner om trean, inte minst på grund av Jackson. men framför allt är detta en typisk nittiotalsactionthriller. Richard Donners Conspiracy theory från 1997 är kanske ändå den film som mest påminner om denna?

Filmen står sig bra, den är riktigt bra fortfarande. Shane Black står för manus och han levererar ofta bra sådana. Geena Davis är helt suverän. Hennes småstads-Samantha Caine är underbar. Scenerna när hon upptäcker att hon är duktig med kökskniven och tror att hon är en cirkusartist är festliga. Men det är som Charly som hon verkligen blommar ut. Filmen lyckas till och med att skapa lite nervig stämning där när Charly dyker upp oannonserad i spegeln. Kemin med den sjungande Mich Henessey är underbar, i nivå med kemin mellan John McClane och Zeus Carver. Jackson gör denna typ av ruffige men charmige snubbe bra. Han har i och för sig fått träna på den flera gånger också.

Filmens inledning är superstark och det kulminerar med Charlys transformation och scene med vattentortyr. Jag älskar också scenen när Charly skjuter isen när hon och Mitch hoppat från tredje våningen i hotellet. Vissa scener är underbart "over the top". Som när hon åker ikapp en skenande bil på skridskor! LOL. Och glädjande nog funkar filmen bra under andra halvan också. Filmer som denna kan ibland tappa betänkligt mot slutet men det sker inte här. Charly och Mitchs anfall mot de onda är bad ass och kul. Den lilla ungen är smått enerverande men hon funkar ok ändå.

Pojkarna gillade filmen skarpt. Hittills har det varit True Romance och de två första Quentin Tarantino som de gillat allra mest.

Jag ger The long kiss goodnight fyra blonderade tuffingar av fem möjliga.

Betyget 4:a var populärt. Både David och Måns gav filmen 4/5. Bra pojkar det där.

Betyg: 4/54 kommentarer:

 1. En klassiker från den gamla goda tiden innan man hunnit bli allt för less på Sammys persona. Lite synd på Renny Harlin, en gång i tiden gjorde ju karln bra filmer! Just det -- ytterligare en koppling till Bourne finns. För visst är väl Brian Cox med i denna också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det man kan kanske bli lite trött på Samuel L Jackson. Har inte tänkt på det tidigare, kan nu inte un-think it.

   Visst är Brian Cox med! Han är alltid lite slajmig känns det som. :)

   Radera
 2. Är jag på rätt humör är den riktigt bra men ibland när jag sett den har jag varit lite grinigare och då finner jag tuffheten löjlig. Har oavsett humör svårt för repliken "You gonna die screaming"

  SvaraRadera
  Svar
  1. You gonna die screaming är en lökig replik, speciellt i den situationen den uttalas, men är det inte för scener som den som som filmen är så bra och cool!? :-D

   Radera