tisdag 1 januari 2019

Nytt bloggprojekt - 52 Directors


Det nya året 2019 är nu här och med det ett nytt bloggprojekt - "52 Directors".

Varje tisdag under året kommer jag och bloggkompisen Christian på Movies-Noir att blogga om en regissör. Det blir "topp 5"-listor och lite annat. Under större delen av året kommer vi blogga om samma regissörer vecka efter vecka men mot slutet divergerar vi.

Detta är ett projekt som legat och rumlat runt i bakhuvudet ett längre tag och precis som med bloggprojektet "Decennier" var Christian inte svårövertalad om att köra projekt ihop.

Anledningen att projektet kom fram just nu var en Messenger-konversation jag hade med Carl där Jojje också hängde med på ett hörn om huruvida Tony Scotts fem bästa filmer, inte bara kunde mäta sig med brodern Ridley Scotts fem bäst, utan till och med kanske var bättre! Det är en lika meningslös konversation som underhållande. Meningslös då det handlar om subjektivt tyckande, underhållande då den tvingar en att ta ställning, vrida och vända på brödernas fem bästa filmer och ställa dem mot varandra. Jag tror inte ens att vi kom fram till ett definitivt svar!

Men det var den lilla vibrationen som fick snöskredet att ta fart och som kickade igång genomförandet av detta projekt. Vid lunch idag kommer den första regissören upp på bloggen, och givetvis startar vi med Ridley Scott. Brodern Tony kommer om en vecka.

Vi har valt "topp 5"-listor som känns som den perfekta typen av topplista för ett projekt som detta.  Jag kommer köra rankade listor, men som vanligt är rankingar fasligt volatila så de kan mycket väl hunnit ändrats mellan att jag skriver mitt inlägg och publiceringen. I detta projekt kommer magkänslan få styra. Hur annars kunna jämföra gamla filmer man såg i ungdomen med helt nya filmer? Jag kommer också köra med samma synsätt som de har på "Rotten Tomatoes", dvs om en film är mer bra (fresh) än dålig (rotten) så kan de vara med på en lista.

Klockan 12 idag kommer första regissören upp - Ridley Scott.

Hoppa nu över och läs vad Christian skriver om bloggprojektet.


Lämplig dryck att avnjuta till läsningen av mina regissörslistor?

10 kommentarer:

 1. Spännande och kul jag kollar in varje tisdag och kommenterar där jag kan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot dina reaktioner på listorna Johan. Alltid kul med kommentarer och andras instick om rangordningen... :-)

   Radera
 2. Ja, nu är vi igång!

  Som du är inne på är det högst personliga listor och man kan ändra sig fram och tillbaka. Även en del omtittar alternativt se osedda filmer kan behövas i vissa fall. Det är det som också är kul. Och så klart att läsa om och jämföra topp fem-listor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det är dels ett "göra listor"-projekt, dels ett projekt för att komplettera med filmer man inte sett likt "Decennier".

   Radera
 3. Låter som ett kul tema. Lätt att kommentera på. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett projekt som jag haft i bakhuvudet ett tag och nu blir det av. Kul med kommentarer så kör hårt. :)

   Radera
 4. Ska bli spännande att se vilka regissörer som får äran att delta. Ambitiöst projekt som alltid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart det ska va ambitiöst! ;-)

   Jag föreslog de regissörer där jag har en topp 5 i bakfickan och sedan adderades fler av Christian, och då hittade jag fler som jag faktiskt kunde ha med. Mot slutet (sista sju tror jag) kommer vi köra separata regissörer då de "gemensamma" tagit slut...

   Jag har "godkänt" tre väldigt kända regissörer trots att jag inte har 5 filmer jag egentligen gillar tillräckligt mycket för en lista, men jag tog med dem ändå för allmänintresset... :-D

   Radera
 5. Känns skönt att jag hoppade av detta tema. ;) Jag vet inte hur jag tänkte först men det lät ju så kul och jag drogs med. Men jag insåg i tid att det blev mig övermäktigt.

  Ska bli kul att följa och ska kommentera så gott jag kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska nog inte köra projekt om det riskerar kännas som en börda och "hemläxa".

   Alla kommentarer är hjärtligt välkomna, och vem vet, du kan kanske hoppa in som vice sheriff någon gång under året. Man vet ju aldrig! :-)

   Radera