fredag 14 september 2018

The Predator (2018)


Man får precis vad man väntar sig från filmen The Predator. Action och en portion simpel humor. Och det finns både bra och dåliga sidor av filmen.

Shane Black gör ofta roliga filmer och även här har han fått till ett kul manus. Men manus i all ära, det flyger inte om man inte har bra skådespelare att framföra dialog och action. De flesta birollerna är lyckade. Jag känner igen Thomas Jane från The Expanse och Alfie Allen från Game of thrones bland andra. Trevante Rhodes från kulturfilmen Moonlight var något av en överraskning.

Problemet är att huvudpersonen spelas av en osedvanligt blek snubbe. Tänk er en så långt ifrån Arnold som möjligt. Boyd Holbrook som vi såg som en likaledes svag karaktär som villain i Logan ska här vara en bad ass men det funkar inte för mig. Han ser ut som en oattraktiv lillebror till Brad Pitt.Den kvinnliga rollen som en forskare som hjälper de av militärerna som är goda spelas av Olivia Munn och hon är ok även om jag hellre hade sett Yvonne Strahovski från Chuck och Dexter i den största kvinnliga rollen. Nu fick hon tyna bort i en liten, liten bi-roll.

Handlingen var ett försök att blåsa nytt liv i Predator-universat men jag vet inte om de lyckades så väl. Men den var i alla fall bättre än Predators som kom för några år sedan. Jag hade gärna sett den "lilla" predatorn samarbeta med människorna mot den stora lite mer. Det hade kunna höja filmen rejält.

Detta var kanske den tredje bästa Predator-filmen? Originalfilmen från 1987 är bäst, tvåan kommer jag ihåg som svag (om jag ens sett hela). Första Alien vs. Predator gillade jag oväntat mycket. Men sedan kommer nog denna.

Jag ger The Pedator två-tre steg i evolutionen av fem möjliga.

Betyg: 2,5/5

Filmen sågs på Malmö Filmdagar och här kommer några fler texter:
Jojjenito
Fiffis Filmtajm
Rörliga bilder och tryckta ord


4 kommentarer:

 1. Fast var manuset så himla kul egentligen? Men håller helt med om Holbrooks blekhet (son till Hal?). Brad Pitt eller Joel Kinnamans okarismatiske tvilling?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, du har rätt. Jag tycker dialogen var kul bitvis, med den typ av humor som Black kör. Men manus i form av handling och så var inget vidare, det stämmer. Actioninnehållet var också ganska svagt...

   Radera
 2. Jag vet att jag har sett tvåan, den med Danny Glover, och jag har för mig att jag gillar den. Den är lite annorlunda och inleds som en knarkpolisthriller.

  Jag tyckte humorn i denna höll låg nivå, speciellt den mellan de instabila soldaterna.

  Kulturfilm. Jag tror aldrig jag har sett det ordet.

  Den näst sista bilden påminner lite om en bild från Alien. Det är väl inte en homage antar jag.

  https://jojjenito.files.wordpress.com/2016/11/alienattacks.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste nog ta och se om tvåan. Jag kan gilla den typen av b-filmer från 80- och 90-talet när jag är på rätt humör. Årets film kändes som en sådan b-film, det var kanske därför jag gillade den.

   Kulturfilm finns nog inte som vedertaget ord. Hoppas att du inte fick allt för stor chock av mitt språkbruk! ;-)

   Jag ser likheten med Alien... Det är scenen när kräket tar Dallas tror jag. Bra spaning där!

   Radera