tisdag 14 mars 2017

The Wolverine (2013)


Den andra spin-offen om Logan fick helt enkelt heta The Wolverine och den kom ut 2013. Detta är filmen som kom ut mellan First Class och Days of future past men det känns som att den tar vid efter The last stand. Mycket handlar om Logans ångest över att han dräpte Jean.


Filmen är ett fall framåt jämfört med den förra Wolverine-filmen men detta är ändå ingen fullträff. Filmen är nämligen fasligt ojämn. Den är ganska bra under första halvan för att sedan balla ur helt och hållet i slutet. Resultatet blir som du förstår otillräckligt.

Tonen i filmen är allvarlig men då manus är svagt och ingen av skådespelarna sticker ut nämnvärt blir hela soppan ganska tunn. När sedan actionscenerna blir "over 9000" funkar det inte med en så allvarlig och "seriös" film. Om man vill ha galna twistar i manus och galen action måste det göras med en blinkning och ett lättsammare handlag. Man behöver helt enkelt ta sig själv på lite mindre allvar.

Jag gillar dock inledningsscenerna från norra USA någonstans bland jägare och skogshuggare. Filmen hade gärna fått uppehålla sig mer där. Men snart hamnar vi i Japan där resten av filmen utspelar sig. Första delen och den delen då Logan är svag är den bättre. Jag gillar båda de kvinnliga karaktärerna, speciellt den frejdiga med rött hår.


Desto längre filmen går blir den mer och mer orimlig. Detta kulminerar med de helt obegripliga scenerna där Logans gen "skördas" av en bad guy. Allt blir uselt tyvärr. Någon sa att tidningarna är snabba på att strunta i gamla historier och starta om på nytt som att det som skedde i en tidigare historia inte ens hade skett. Detta verkar de tycka sig kunna göra med filmerna också, men jag tycker det är dåligt berättande helt enkelt.

Jag gillade som sagt första halvan. Miljön och stämningen i den japanska miljön var bra. Sen gillade jag anfallet mot begravningen och den efterföljande jakten. Men redan under tågresan började jag snegla på klockan. De efterföljande något lugnare partier i södra Japan var ok, men sedan var det slut på det roliga. Tyvärr var ingen av filmens bad guys speciellt intressanta att se på. Och vad gjorde gänget av svarta ninjor? Dåligt skrivet manus då jag som åskådare inte ens fattade på vems sida de stred på. Till sist tyckte jag att det blev långtradigt med alla scener med Jean. Kul grepp de första gången men femtioelfte gången vi fick se henne var jag innerligt trött på hennes nuna.

Filmen hade på plussidan några partier med en tung och bra score. Vissa värden i filmen gör ändå att den kommer upp på helt ok.

Jag ger The Wolverine två bad ass tjejer av fem möjliga.

Betyg: 2/5


2 kommentarer:

  1. Makalöst tråkig film - har bara sett den en gång och kämpade då för att inte somna på bion. På pappret hade man två bra skurkar Viper och Silver samurai men dessa slarvades bort då man satsade mer på effekter. Viper är inte en ormtungad mutant och S.S är inte någon Transformer ripoff.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skurkarna var riktigt dåliga, men ändå ett stort steg fram som film som helhet jämför med den första W-filmen.

      Radera