fredag 10 mars 2017

20th Century Women (2016)



Vad är detta då? Jo, det är en typisk American independent-film med fokus på relationer och mycket dialog. Det är en blandning av komedi och drama med mer tonvikt på dramat. Annette Benning, Greta Gerwig och Elle Fanning spelar de kvinnliga huvudrollerna och Billy Crudup och nykomlingen Lucas Jade Zuman spelar killarna. Filmen utspelas i och runt ett kollektiv i Santa Barbara i California i slutet av sjuttiotalet. Den kaliforniska drömmen är stark och solen lyser med sitt varma sken. Talking Heads, David Bowie och diverse obskyra punkband fajtas om herraväldet på den musikaliska fronten.


Filmen påminner mig lite i känslan av den där lite bortglömda pärlan The kids are alright från 2010, en annan film Annette Benning var med i. I båda filmerna samsas en massa folk ur olika generationer och det är mycket prata om livet och annat. De är typiska "slice of life"-filmer dvs filmer där det är som att vi åskådare tittar in på karaktärernas liv en liten stund. Det är som att man hänger med dem, följer deras dagliga bestyr och deltar runt bordet och i samtalen när familjen äter middag - "Menstruation?" nej, inte som en fråga!

Om man gillar känslan i filmen och dess huvudpersoner är denna film perfekt för en stund förströelse. Skådespeleriet är överlag starkt och Annette Bening var på tal inför oscarsnomineringen, men hon blev inte utvald bland de förhöjda till slut. Nåväl, jag gillar filmen mycket. Den var som bäst när den sågs. Vissa filmer växer efter titten, men denna film hade inte denna utveckling. Det kan kanske vara på grund den tämligen grunda handlingen och avsaknaden av djupare mening. Men man ska inte förakta upplevelsen "här och nu". Blir lite hur man ser på det.

Jag ger 20th Century women tre starka kvinnor av fem möjliga.

Betyg: 3/5  

PS, en annan film från 2016 som lyckats mycket bra med denna stil av "slice of life-American independents" är Paterson för dem av er som är intresserade.

PPS, 20th Century women fick det sällsamma namnet Alla tiders kvinnor på svenska. Så, en amerikansk titel som specificerar en speciell tid får ett namn som indikerar "alla tider". Curios!

Fler texter om All tiders kvinnor:
Jojjenito
Rörliga bilder och tryckta ord

4 kommentarer:

  1. Känns absolut mer som en "Henkefilm" än en "Sofiafilm". Och visst är den svenska titeln helt obegriplig, den låter snarare som en pilsnerfilm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag gillade att se den, men den gav inte mycket mer än den mysiga stunden just för stunden. Är dock en film som jag skulle kunna se om för dess komiska bitar... :-)

      Radera
  2. Som vanligt försvarar jag den svenska titeln. Visst är den lätt att skämta om, med ett klämkäckt "Alla tiders!". För mig funkar titeln då filmen handlar om tre kvinnor från tre generationer/tider. Alla tiders kvinnor. Men visst, "alla" är fler än tre. ;)

    Håller med om att Paterson är bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, titeln är inte ett stort problem, tyckte bara att det var en lite lustig detalj. det var inte ens jag som gjorde spaningen, det var någon i gänget där på Victoria...

      Paterson är en stark kandidat till en vissa lista och poddning som börjar närma sig! :-)

      Radera