fredag 15 februari 2013

Top 10 films of 2009Denna lista är ersatt av ny version av årslistan som du finner här.
DISABLED PAGE

DISCONTINUES PAGE

Som vanligt har jag gjort en topp-10 som består av mina personliga favoriter. En hel del av filmerna som just missade cutten skulle också kunnat platsa på listan. Men just idag valde jag dessa tio... Jag har en blandning av mumble core, komedi, drama, dokumentär, action, fantasy, sci-fi, romantisk komedi och BOATS. I listan återfinns flera unga spännande skådespelerskor som Carey, Anna, Emma och Zooey, men också den gamla godingen Sandra. De manliga skådisar som sticker ut är den gamle godingen George, österikaren, den mångfacetterade Sam, multitalangen Joseph och kufen Woody.


10. Beeswax

Årets bästa mumble core. Jag och Johan såg den på Filmfesten och det var en superskön bioupplevelse. Ingen direkt handling att prata om, men en riktigt härlig känsla i filmen. Maggie och Tilly Hatcher spelar systrarna Lauren och Jeannie som om det inte gjort något annat i sina liv. Väl värd att se!


9. American: The Bill Hicks story

Jag har sällan med dokumentärer på mina årslistor. Denna är dock en mäktigt bra dox som jag vill puffa för. Bill Hicks var en i förtid avliden briljant stand-up comedian som blivit något av en legend. Riktigt skön snubbe. Filmen får också representera två andra dokumentärer som hamnade precis utanför listan: The Cove och Big river man.


8. An education

Filmen som gav oss en ny stjärna. Carey Mulligan! Bra tjej. Filmen som sådan är jag lite ambivalent inför. Den har en viss kyla, men den var fortfarande njutbar då jag såg om den. Filmens styrka är dess skådespeleri. Bygger för övrigt på en biografi, vilket får mig att hajja till över den melankoliska historien.


7. Zombieland

Årets bästa renodlade komedi. Och zombiefilm. Grymma skådespelare i Woody, Jesse, Emma, Abigail och Himself. En av de mest återtittningsbara filmerna på listan, men kanske inte det första valet för filmsnobbarna.


6. Inglourious basterds
Jag hade svårt att placera Tarantinos storfilm. Visst är den bra, men inte en sådan personlig favorit att den bröt sig in på topp-5. Jag borde nog se om den för att kunna kalibrera in den på helt rätt plats. Vad kan man säga om Brad Pitt egentligen? Kan man ens kalla hans grej i denna film för skådespeleri?


5. Up in the air

Detta är en film som växt mycket efter att jag sett om den. Jag var lite frågande efter första visningen, men inser nu att den är en lysande samtidsstudie. Clooney och Kendrick är sanslöst bra. Och George har många miles.


4. Where the wild things are

Även om jag inte läst boken som barn fångades jag av magin i denna härligt varma historia. En film helt i min smak, fantasin sprutar ur öronen på filmen och den har ett stort dundrande hjärta på exakt rätt ställe i denna överraskande mörka historia!


3. The blind side

BOATS, based on a true story, om en fattig kille som tas in av en vit sydststsfamilj med uttalat republikanska åsikter. Upp och nervända världen! Det är så osannolikakt härligt att det sannolikt är helt sant.


2. Moon

Duncan Jones debutfilm var en stor överraskning. Sam Rockwell är lysande. En mycket bra film, helt enkelt. Ground control to Major Tom... Now it's time to leave your capsule if you dare.


1. (500) days of Summer

Den för mig mest personliga filmen och det självklara valet som nummer ett från 2009. Den är den perfekta kombinationen av romantisk drama-komedi och bitterljuvlighet. Zooey och Joseph för alltid i mitt hjärta!


Hedersomnämnanden... Följande filmer var nära men nådde inte ända fram:
 • Women in trouble - Fantastisk skön komedi om 10 kvinnor.
 • A serious man - Bröderna Coen's tunga drama om judisk man i Minnesota.
 • Whatever works - Woody Allen's hysteriska komedi med Larry David i huvudrollen
 • Funny people - Oväntad allvarlig komedi om en hyllad humorist som blickar tillbaka på sitt liv och sina val med vemod. Med en stark Adam Sandler i en seriös roll för en gång skull.
 • Harry Potter and the half-blood prince - Fantasyspektakel spectaculaire!

Som brukligt vill jag veta vilka dina favoritfilmer från 2009 är. Vilka filmer får inte missas?

Filmer jag vet att borde se från 2009 är Pixar's Up och Solondz' Life during wartime.


Lite statistik... Jag har sett minst 73 filmer från 2009, varav tjugoen filmer har fått betyg 4/5 eller 5/5. Vid en närmare titt hittar jag fem ettor i listan också.


2009 års största besvikelse: Avatar
När James Cameron gör en ny sci-fi, och man gjort misstaget att någon gång koppla ihop den informationen med minnet av Aliens, blir Avatar, eller Dances with wolves in Space, som ett magnifikt magplask. Swoosh, plask! Betyg 2/5.


2009 års sämsta film: The Twilight Saga: New Moon
Coco Chanel & Igor Stravinsky kämpade länge och väl i kampen om titeln Årets sämsta film, men inte ens en butter Mads Mikkelsen kunde utmana Kristern Stewart's makalöst dåliga skådespelarinsats! Betyg etta!

24 kommentarer:

 1. Ah, dessa årslistor är alltid trevliga att ta del av. Själv har jag nästan tvingat mig själv att se ett par filmer innan jag går vidare med varje år (för annars känner jag att jag aldrig kommer se filmerna, haha).

  På din lista har jag inte sett tre filmer. Det är Beeswax, American: The Bill Hicks Story samt Where the Wild Things Are. Ingen av dem lockar direkt.

  An Education var helt ok, men den lyfte aldrig riktigt. Håller med om att Carey var bra, men inte superbra.

  Zombieland var inte riktigt min typ av komedi så den var aldrig i närheten av listan. Men vet att den gick hem hos många.

  Inglourious Basterds har jag sett ett par gånger och ja, den håller bra. Min etta från året.

  Up In the Air förstördes av filmfestivalvisningen. Blev lite bättre vid omtitt, men kunde inte släppa känslan av festivaltitten. Tror den växer när jag ser om den längre fram. Mer djup än man kan tro, och det gillar jag.

  The Blind Side var helt ok, men ingen film för min topplista. Sandra var dock bra.

  Moon tog sig in på min lista och den blev även bättre vid omtitt. Sam Rockwell borde ha blivit Oscarsnominerad för sin prestation, mycket bra.

  (500) Days of Summer ligger på min lista över filmen jag vill se om. Blev inte så tagen av den som jag känner att jag borde ha blivit. Det gäller att se den vid rätt tillfälle tror jag. Inte på min lista, men det kan det möjligtvis bli ändring på.

  Visar sig att två av tio var med på min topp 10.

  Vet inte om du sett dem, men det vore väldigt intressant att höra vad du tycker om A Single Man och In the Loop, #9 och #4 på min lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. A single man har jag inte sett. In te direkt jättesugen.

   In the loop såg jag otextad och fattade nästan hälften av vad de sa. Men den var hyllad av många.

   Jag har också sett din 8 City Island, en gedigen trea.

   District 9 har jag såklart sett, den var intressant, men berörde mig inte på djupet, en gedigen trea.

   Une prophete var så hypad när jag såg den. Jag har ju ofta svårt för denna typ av "biografiska" filmer (sann eller osann). Var otroligt underväldigad. Gav den en etta eller tvåa...

   Where the wild things are tycker jag nog att du kan våga dig på. Kanske inte din stil men den är bedårande, och mycket mörkare än vad du antagligen tror (gissar jag)

   The blind side har jag sett två gånger och har inte kunnat hålla tillbaka tårarna någondera av gångerna, speciellt när man ser bilder från NFL draften i eftertexterna...

   Vad tycker du om besvikelsen och årets sämsta film då? Kommentar?

   Radera
  2. Hmm, vad gör att du inte är sugen på A Single Man? Den har ändå Colin Firth (bättre än i sin Oscarsvinnande prestation) och Julianne Moore.

   In the Loop utan text, nej det skulle nog inte funka för mig heller. Men det är klart, kanske inte din typ av film ändå.

   Din besvikelse (Avatar) kan jag förstå. Tyckte den gjorde sig bra på bio i 3D och allt, men handlingen föll ganska platt.

   Sämsta filmen har jag inte sett, och lär inte heller se. Känner inte att jag behöver se de filmerna då de varken blir särskilt hyllade eller verkar tilltala mig i övrigt.

   Radera
  3. LOL, Colin Firth är inte ett namn man ska slänga sig med för att förmå mig se en film. Han var med i lättmjölksfilmerna The King's speech (usch tråkig) och Love Actually (Worse Actually than Valentine's Day).

   Han var ok i Hope Springs och jag var neutral till honom i Tinker tailor...

   Du borde se Twilight-filmerna! Du har för få renodlade ettor! LOL, fast första Twilight är faktiskt helt ok...

   Radera
  4. Som sagt, han är bäst här. Tycker The King's Speech var lite överskattad. Men, jag ska inte tvinga dig ;)

   Hmm, du säger det? Jag kan tänka mig att se dem på ett villkor - att det kvinnliga sällskapet jag ser den med vill se den ;D

   Radera
  5. Det kan vara en rimlig idé!

   Radera
 2. Det var en intressant lista. Nr 10 och 9 har jag inte sett och två av filmerna har jag på min omedelbara att-om-se-lista. Ska faktiskt se en av dom precis alldeles NUUUUUU!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, vilken tajming! Var den bra?

   Skulle du se 10:an eller 9:an? Eller skulle du se om någon av de övriga? Eller var det 4 filmer du inte sett egentligen? Många frågor blir det! :)

   Radera
  2. Det var inte 10:an eller 9:an jag såg, det var en omtitt på en av dom andra (en som jag verkligen inte gillade första gången jag såg den - och faktiskt inte så mycket den andra gången heller ;)) Så jag har sett åtta av tio. Missade jag nån fråga nu? :)

   Radera
  3. Nej, full pott, du missade inte någon fråga. Men du får en till istället. Vilken film var det du såg???

   Radera
  4. Eftersom jag inte kan hålla dig på halster längre med vilken "den" filmen är på min blogg så gör jag det här istället. Du får se den 1 mars vilken film det var jag såg. Eller filmer. ;)

   Radera
 3. Förstaplatsen har aldrig känts mer självklar än här.
  En awesome film! Jag älskar den också!

  Ser helt ok ut på de andra platserna också.
  Förutom kapningen av Avatar. Håller med lite om "dansar"...liknelsen, men det är ändå en vacker storfilm och fantasi! Hade man skippat superduperstriden i slutet hade det varit en femma (yes!) i min bok....!

  SvaraRadera
  Svar
  1. (500) Days of Summer... Hi5! Tar i hand på den, Steffo!
   :-)

   Avatar... Jag vill inte prata med dig mer!

   Radera
 4. @Henke & @Steffo:
  Jag är på Henkes sida angående Avatar. Vill bara tillägga det för jag vet hur ensamt det kan kännas på barrikaden när man sågar en storfim. Jag gav den också 2/5. En ruskigt svaaaaaag tvåa. Och en sådan tvåa enligt min betygsskala är typ en etta för dig va´ Henke? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo din svag tvåa kan ibland vara etta hos mig. Jag gav den en tvåa för att det var bra 3D, typ.

   Radera
 5. Håller också med om Avatars totala sugighet samt att 500 Days är väldigt trevlig. Men vart tog The Road vägen?! Bästa film för min del blev District 9 men det är som sagt många filmer kvar detta år som jag inte sett, An Education tex. Zombieland var underhållande men skulle inte kunna slå sig in på en årsbästalista, då föredrar jag tex Watchmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The road var mycket bra, men för hemsk. Jag gillar den inte.

   District 9 var gedigen, och över godkänd, en klar trea.

   Zombieland är jag medveten om att den sticker ut, den kom med på ren lustfyllnad. Njutningen av dess absurda humor och stajl. Måste ha med sådana också ibland.

   Watchmen var lite för ojämn, vissa delar väldigt bra (Roach, eller vad han hette), vissa delar nästan tråkiga. Tyckte jag, dååå.

   Radera
  2. Ojämn, ja. _För_ ojämn, nej ;) Tänkte ffallt i förhållande till just Zombieland.

   btw, Yay på senaste-kommentar-funktion :D

   Radera
  3. Yay. Senaste kommentar-funktionen! Jo, gadgeten är sönder på blogger, men Movies-Noir kom till min undsättning med en egen hacker-kod. Så han är en vardagshjälte!

   Radera
 6. 3, 5 , 9 o 10 har jag inte sett övriga filmer kvalificerar lätt in på en best of lista. Mkt mkt trevligt att se 500 och Wild things på din lista :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är som oftast ganska synkade i åsikter om film... Hi5!

   Radera
 7. Missade din obligatoriska förfrågan över bra filmer som inte är på listan kommer här:
  Star trek, Mr Nobody (ev en Henke film), Orphan (ev inte en Henke film), Adventureland. Sedan har jag en hög skräckisar men det vet inte är ngn ide att tipsa om.
  Ang. Avatar minns jag att jag satte ett högt betyg direkt efter titten ngt som jag idag ångrar - den är inte såååå dålig mer en mittfilm för mig no more - no less.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Star Trek gillade jag helt ok, gedigen trea. Mr Nobody ville jag se på filmfetsen men det blev inte av, har den fortfarande kvar. Adventureland är bra, kommer lite efter Zombieland...

   Radera