måndag 11 februari 2013

Homeland - Season 1 (2011)Som av en ren slump började jag se tv-serien Homeland precis före jag såg Zero Dark Thirty. Sammanträffande? I vilket fall så har tv-serien varit en perfekt medicin för den svåra abstinens jag fick efter den magiska filmupplevelsen.

Serien, precis som filmen, handlar om en ung kvinnlig CIA-agent som jagar en högt uppsatt terrorist i efterdyningarna av 9/11. I serien heter hon Carrie, i filmen Maya, och de är i princip samma karaktär. Båda hängivna intill självförnekelse och båda med maniska personlighetsdrag. De är så lika att jag håller det som osannolikt att de INTE bygger på samma person från verkligheten. Jag skickar en hälsning till Joel som var den som först påpekade det uppenbara.

Homeland säsong 1 var mycket spännande. Den bygger på en långsam dramatisk spänning. Det är inte speciellt mycket rena actionscener så de som söker efter en ny "24" blir kanske besvikna. Behållningen för mig blev Clare Danes i huvudrollen som Carrie. Hon är väldigt bra på att spela hela den palett av känslor som den bipolära Carrie kastas mellan. När Carrie blir ledsen drar Danes ner mungiporna så att hon ser nästan komiskt ledsen ut. När hon blir kär skimrar det om henne som om hon vore gjord av stjärnstoff.

Jag gillade att det etablerades från början att Brody (Damian Lewis) har omvänts. Det blev fräscht att serien inte skulle leka katt och råtta angående var han stod. Istället är det ju Brodys hemliga liv mot hans familj och omgivning, samt Carrie mot eliten inom CIA som ger nerv åt serien. Carrie är som en osäkrad granat, alltid på gränsen att göra något galet. Hennes stöd och enda bundsförvant Saul Berenson, spelad av Mandy Patinkin (tjejnamn?), är seriens tryggaste figur. Jag hoppas att han behålls i serien i kommande säsong också.

Det mixas hejdlöst mellan antiterrosism-thrillern och relationsdramat. I början av serien väver de smart nog ihop dessa två, men under seriens gång tar Brodys familjeproblem och relationen mellan Carrie och Brody överhanden. Jag hade hellre sett en aningen mer CIA-arbete.

Personligen blev jag dock mycket glad av att se allas vår bästa "companion", Inara, i rollen som mrs. Brody. Morena Baccarin är bedårande som alltid. Hmm. Fantastisk vacker, det är vad hon är. Spectaculaire!

Säsongen slutar med en stor cliff hanger. Alla förhoppningar att storyn skulle avslutas efter en säsong dödades snabbt. Vi får verkligen hoppas att detta inte blir en sådan där serie som bara fortgår i all oändlighet. Det kommer inte finnas tillräckligt många geniala, eller ens bra, infallsvinklar för säsong efter säsong och då kommer serien bara tunnas ut och "fäjda" iväg.

Homeland säsong 1 var bra, snäppet bättre än helt ok, snäppet under lysande. Hoppas att säsong två kommer vara så bra som det antyds eftersom den vann en massa priser på Golde Globe-galan nu senast.

Betyg: 4/5

8 kommentarer:

 1. Lewis känner man ju igen på affischen (eller reklamskylten eller vad det nu är) men ska tjejen verkligen föreställa Danes?! Inte särskilt likt i så fall. Och Mandy är alltid en klippa i såväl Princess Bride som dead Like Me.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå det är Clare Danes i serien, även om planschen ser touchad ut.

   Men du, är det han? Inigo "You killed my father, prepare to die" Montoya??? Jag känner inte igen honom. Attans, det är nog dags att se om "Bleka dödens minut" (på tal om absurda svenska filmtitlar)

   Radera
  2. But of course it is... Han var lite smalare på den tiden...

   Radera
 2. Jag håller nog tyvärr den första säsongen som den bättre av de två. Om jag nu får dra ner dina förväntningar en smula.

  Men en riktigt bra serie på det stora hela. Och ja 0D30 väckte verkligen Homelängtan. Hö. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är i ett Homeland/0D30 stim just nu. Jag såg om filmen nu i veckan. Riktigt bra film. Fy tusan.

   Och jag har sett klart säsong 2. Revy kommer inom kort. Tyvärr var du lite sen med din varning och förväntningssänkning...

   Radera
 3. Såg den här förra året i ett svep. Gillade serien skarpt då den inte var svart/vit i sin syn på konflikten. Både Brody och Carrie har sin fel och brister något som gör att jag kan finna sympatier för de båda.
  Vet inte om jag kommer se S02 då jag gillade det minst sagt öppna slutet på S.01.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan mycket väl se S2, många älskar den, jag tycker att den är klart svagare än S1, men framför allt är den annorlunda. Högre tempo, mindre dramainnehåll. Gör väl inget om du missar S2 heller iofs...

   Radera