torsdag 11 maj 2023

The Big Lebowski (1998)

 

Om mitt problematiska förhållande till bröderna Coens The Big Lebowski

Det är alltid lite frustrerande med en film som typ "alla" älskar men du själv bara tycker är "ganska bra". Detta är en sådan film för mig. Vet inte om det är filmens undflyende handling, mina svårigheter för film noir eller om det är brödernas ibland vrickade humor som jag inte riktigt greppar. 

I vilket fall så kan jag aldrig komma ihåg vad den handlar om trots att jag numera sett den minst tre gånger, antagligen fler. Men jag antar att handlingen är sekundär och det är känslan i filmen som är poängen med den.

Känslan jag får är splittrad. Jag gillar Walter (John Goodman) men han är jobbig som fan också. The Dude (Jeff Bridges) är tyvärr ganska ointressant i mina ögon, jag finner mig inte bli speciellt överraskad av honom då han är allt för mycket "one note".

Istället är det kanske bikaraktärerna jag ska ty mig till? Det var en positiv överraskning att Philip Seymour Hoffman har en så stor liten roll ändå. Det hade jag helt glömt. Sen tycker jag nog att Julianne Moore är rejält festlig som den totalt utflippade dottern till the Big Lebowski. John Tuturro spelar Jesus. Bra. Och till sist är Sam Elliot lika cool som vanligt.

The Big Lebowski har en identitet, det är klart i vilket fall. Den känns tidlös för mig även om den tydligen ska utspelas i samtiden dvs slutet av nittiotalet. 

Jag gillar den en hel del, den är ganska bra.

Betyg: 3/5

För övrigt är det mysigt att höra när en som älskar filmen pratar om den och det kan man göra via Shinypodden där Carl pratar kärleksfullt om filmen. Lyssna på Shinypodden säsong 13, eller här.

4 kommentarer:

 1. Men visst var det så att Coens ganska länge var klara favoritregissörer för din del? Var detta i så fall undantaget som bekräftade den regeln? I mina ögon och öron, till skillnad från dina, är inte minst brödernas humor klockren i fallet The Big Lebowski. Japp, jag sväljer tom de urflippade hallucinations-sekvenserna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, klart de är favoritregissörer... Eller är det klart? Kan det ha ändrat sig? Eller har jag hela tiden bara varit en wannabe? Måste hålla spaning på detta när vi fortsätter med deras filmer i podden... Kan ju vara så att jag tappat förtroendet för deras humoristiska fingertoppskänsla!

   Radera
  2. Det blir ögonöppnande att göra en sammanfattning i slutet av säsongen.

   Radera
  3. Mycket. Ska bli kul att uppdatera listan!

   Radera