tisdag 17 augusti 2021

Thirteen Days (2000)

 

Helt plötsligt blinkade jag och då var det dags att se denna rackarns film som bildligt talat legat och stirrat på mig från hyllan i flera år.

Filmen är en BOATS (based on a true story) men i detta fall är den endast löst baserad på verkliga händelser. Manus utgår från den dokumentära boken "The Kennedy Tapes: Inside the White House During the Cuban Missile Crisis" skriven av May och Zelikow. Det här med hur nära verkligheten en BOATS kommer till de verkliga verkliga händelserna är alltid av intresse. Visst, en film som tar sig stora friheter i manusskrivandet kan kanske vara bra de också, men för mig är det ofta en smolk i glädjebägaren när det uppdagas.

Denna film har omnämnts med att på ett verklighetstroget sätt beskriva vad som hände i stora drag under Kubakrisen i oktober 1962. Bra där! Problemet är dock att filmens huvudperson Kenny O'Donnell, spelad av Kevin Costner, som det verkar INTE hade den roll som påvisas i filmen. Enligt McNamara var det snarare White House Counsel Ted Sorensen som hade mest påverkan på bröderna Kennedy under krisen. Det känns trist att filmmakarna av någon anledning ändra på denna centrala sak.

Men i vilket fall, skit samma om Kevin Costner spelade "fel" person. Filmen är mycket solid, en riktig "film-film", det vill säga att alla tekniska detaljer och inte minst regin sitter som en smäck. Mycket bra och inbjudande film. Det är en drygt två timmar lång film men tiden flyger fram. Den tar ju upp en av det kalla krigets mest spektakulära, och farligaste, period då sovjeterna byggde robotbaser på Kuba för taktiska kärnvapen. En kris som kunde ha slutat i total misär.

Kevin Costner (Kenny O'Donnell), Bruce Greenwood (John F. Kennedy),  Steven Culp (Robert F. Kennedy) och Dylan Baker (Robert McNamara) gör alla sina roller bra. Det är extra intressant att se hur motarbetade de unga "killarna" från Boston och Harvard var i den amerikanska politiska och inte minst militära ledningen. Dialog och dramat påminner lite om The West Wing och dess glansdagar, men lite nedtonat förstås.

Detta är en film jag väntat orimligt länge på att bli sugen på att se, men nu är den sedd och jag är nöjd med titten. Rekommenderas till alla som är intresserade av politiska dramer, det kalla kriget och BOATS (trots dess svagheter därom).

Betyg: 3/5

4 kommentarer:

 1. Tyvärr är det rätt ofta verklighetens förebilder får sina roller omkastade, förstorade, förminskade, bortplockade, spegelvända, mm så att BOATS förvandlas till lögn, eller i bästa fall till BOAS (Based On A Story). Jag har inte sett den här filmen men reklambilden är nog att lita på: Tre män men bara KEVIN COSTNER som affischnamn. Finns det någon mer dryg människa än Kevin Costner och hans enorma ego? Typ The Postman. Body Guard. Som hans replik när Whitney Houston säger "I heard you are the best there is" svara "There is no best one" men hela han skriker ut "jag vet, jag är bäst i hela världen, på allt jag gör". Men tydligen går han att jobba med eftersom han fortfarande får vara med i filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då. Det verkar som att du inte gillar Kevin Costner? Personligen tycker jag han är ganska solid, inte minst nu i andra halvan av karriären. Han har blivit en av "silverryggarna" i Hollywood.

   Trist att BOATS ofta förvanskas, men det ligger i sakens natur att en adaption till film innebär våld på grundmaterialet. Men allt handlar ju om med vilken finess adaptionen görs...

   Radera
 2. Jag vet att jag sett filmen, men så mycket mer hänger inte längre kvar :) Med tanke på att man ändå lagt sig mycket vinn om att komma ganska nära "sanningen" skulle jag gissa att O'Donnell hade en funktion som tillät filmen komma närmare alla deltagarna jämfört med Sorensen. Alltså ett dramaturgiskt grepp som tillåter att man kan berätta historien på ett tydligare sätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en mycket trolig förklaring till ändringen!

   Jo, även om filmen var en film-film i det tekniska misstänker jag att den kommer falla i glömska någonstans ner längs vägen... :)

   Radera