fredag 20 augusti 2021

The Courier (2020)

The Courier är ett riktigt bra spiondrama från det kalla krigets dagar. Filmen utspelas på sextiotalet och är löst baserad på verkliga händelser. Begåvade Benedict Cumberbatch spelar en brittisk affärsman med kontakter i östblocket som rekryteras av MI6 att agera som kurir i kontakterna med en högt uppsatt rysk militär som inför Kubakrisen ville hjälpa väst.

Filmen är i god John Le Carré-stil med ett karaktärsdrivet och långsamt berättande. Detta är en film-film, ett mycket bra hantverk. Det är ingen actionfilm och mycket av skådespeleriet levereras i scener utan dialog. Det är en stil av drama som belönar en uppmärksam åskådare.

Handlingen är intressant och spännande och filmen får mig att bry mig om både Greville och Oleg. Som många Le Carré-böcker är tonen närmast förlamande sorglig. Detta är en film som passar en grå höstkväll då det regnar utomhus.

Cumberbatch är mycket bra, men ryssen Merab Ninidze som spelar Oleg är nästan ännu bättre. Jessie Buckley som spelar Grevilles fru Sheila är också mycket bra, och MI6-agenten spelas ypperligt av Angus Wright. Alla skådespelare är bra helt enkelt.

Detta är en film som lätt slår Spielberg och Hanks Bridge of spies men som inte har en chans mot Oldmans Darkest hour. Någonstans mitt emellan blir en svag fyra.

Betyg: 4-/5

6 kommentarer:

  1. Kanske skulle sett denna istället för Free guy?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det, vem vet. Men Free guy är given för mig, har dock inte sett den än. :)

      Radera
  2. I min bok hamnade Free guy på 3/10

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag kan tänka mig att Ryan Reynolds kan gå många på nerverna. Om det nu var det som störde anrättningen...?

      Nåväl, jag vill i vilket fall se den. Humor är så specifikt per person så jag håller uppe mina förhoppningar! :)

      Radera
  3. R.R hör till mina favoriter och jag blir alltid lika glad när jag ser honom däremot är han kanske inte alltid med i jättebra filmer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det, så var det ja. Ok, det låter ju inte lovande men men...

      Radera