tisdag 24 augusti 2021

I'm Thinking of Ending Things (2020)

Missed opportunity! Damn, detta var nog en film jag hade kunnat uppskatta ganska mycket...

Men ack, jag var antagligen på helt fel humör när jag såg den för jag fattade ingenting! Jag fann den extremt sövande och alldeles för lång, olidligt lång. Jag hade mycket svårt att hålla mig vaken och med tanke på dess innehåll blev det som att driva in och ut i drömmar både när jag var vaken och sovande.

Som min bloggarkompis Jojjenito sa är det nog bättre när Charlie Kaufman endast skriver manus och låter någon mindre vrickad person regissera. När Kaufman gör både och blir det lätt allt för... "artistiskt". 

Här har han försökt sig på att filmatisera Iain Reids roman från 2016 med samma titel. Jag har inte läst boken men jag har förstått att den ansågs svårfilmad då mycket av boken är inre monologer och tankar hos Jakes flickvän. Det känns lite typiskt att Kaufman skulle falla just för denna bok...

Så vi får se Jesse Plemons, Jessie Buckley, Toni Colette och David Thewlis i en klaustrofobisk och tidsförvirrad saga om en ung asocial man som tar hem sin nya flickvän på middag hos föräldrarna.

Inget som syns på duken är äkta, men hela filmens handling finns där på duken. Den påminner mig om filmer som Lost highway och Mulholland Dr. men denna är ännu snårigare att ta sig igenom. Inte heller lika tajt filmad eller regisserad. Den är helt enkelt inte i samma klass som filmer från den gode Lynch.

Jag sov mig igenom delar av filmen och därför känns det orättvist att ge den ett lågt betyg, men det är kanske just därför den ska ha ett lågt betyg! Eller hur, va? Och nu när jag har dyrkat upp filmen känns det helt meningslöst att se om den, mysteriefilm som den är, så jag får helt enkelt logga denna under "missed opportunities".

Betyg: 2/5

4 kommentarer:

 1. Usch vilken tråkig! Ska bli skönt att slippa den här saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns med all säkerhet de som älskar denna film, och annat Kaufman gjort. Han är en säregen prick den där Charlie Kaufman! Men jag var uppenbarligen inte mottaglig för hans buserier när jag råkade se den... :)

   Radera
 2. Jo, jag har nog sagt det. Och jag tycker det. Att Kaufman funkar bättre när han enbart skriver manus alltså. När han regisserar själv blir det lite för dystert för min smak. Inte dåligt egentligen men lite för udda och dystert. Med det sagt så kunde jag ändå inte låta bli att sätta 4/5 på den här filmen. :) Så rackarns udda. Tack för ping!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag lånade en sägning från dig för, att den är sann! Och vem vet jag hade kanske gillat filmen om jag sett den vid rätt tillfälle. Men denna gång "not so much"... :)

   Radera