måndag 24 december 2018

Young and Innocent (1937)


Veckans Hitchcock är Young and innocent som fick heta The girl was young i USA. Detta är nästan en kopia av The 39 steps förutom att det inte finns någon spionring som ligger bakom mordet. Istället är det en oskyldig man som anklagas för mordet, i detta fall på en filmstjärna. Han flyr polisen med hjälp av en ung kvinna och de två söker finna den riktiga mördaren för att rentvå vår hjälte. Den andra skillnaden mot The 39 steps är att Young and innocent är en mycket ljusare film, bokstavligen. Den utspelas mestadels på dagtid. Erica och Robert åker omkring på den engelska landsbygden i gassande solsken. Många av scenerna i The 39 steps utspelas om natten och den filmen har en mörk "aura" runt sig.

Erica spelas av Nova Pilbeam som vi såg som den unga dotter i The man who knew too much. Här gör hon ett gediget jobb som den kvinnliga huvudpersonen. Hon spelar dottern till den lokale polischefen, spelad av Percy Marmont som vi såg som olycklig alpinist i Secret agent. Robert spelas av Derrick De Marney. Han var såvitt jag kunnat se inte med i någon annan Hitchcock-film. Men han hade en liten roll i favoritfilmen The scarlet pimpernel från 1934.


Jag gillar Erica och Robert. De är frejdiga ihop. Precis som i The 39 steps ger hon sin hjälp till mannen på flykt högst motvilligt inledningsvis för att senare under filmen helt komma över på hans sida. Paret är dock mer jämställt än vad man ser ibland inom filmen värld. Hon räddar honom, han räddar henne och de har under hela filmens gång en bra balans i relationen.

Jag fann filmen charmig och småputtrigt fyndig. Dialogen är inte lika vass som i den efterföljande The lady vanishes kanske men den är bra ändå. Karaktärerna är dock mer likeable i denna.

Filmen har också en scen som kan vara den häftigaste enskilda scenen i alla Hitch's filmer före Hollywood. Det är den långa och komplicerade kameraåkningen och zoomningen i en av filmens allra sista scenen, inne i en danshall - från panoramabild till inzoomning på ögonen på en trummis. En fantastisk scen som gör hela filmen sevärd bara på grund av denna enda scen.

Scenen är omtalad och Frans och jag spenderar också en del tid på att analysera den i vårt podavsnitt. Gå in på Shinypodden för show notes och äldre avsnitt. Dagens avsnitt finner ni här.

Jag ger Young and innocent tre Drama Man av fem möjliga.

Betyg: 3/5


 Hitch's cameo
On set
On set
On set
Designsketch
Designsketch


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar