måndag 6 februari 2017

The Handmaiden (2016)


Jag blev sannerligen mäkta överraskad av denna film. I och för sig borde jag kanske fattat att man kan aldrig veta vad man har att vänta sig då det gäller regissören Chan-wook Park. Just det, det är den snubben som gjorde Oldboy, ni vet filmen med "klippa av tungan"-scenen? På något sätt hade jag fått för mig att The Handmaiden skulle vara ett koreanskt kostymdrama och jag förväntade mig en ganska tråkig film. När den så började dyka upp på diverse topplistor för 2016 bestämde jag mig för att ge den en chans.

Nu visade det sig att filmen bygger på boken "Fingersmith" av Sarah Waters som kom ut 2002. Boken utspelas i England under den viktorianska eran (ungefär andra halvan av 1800-talet). The handmaiden är förflyttad till Korea under den japanska ockupationen under första halvan av 1900-talet. Jag vet inte hur filmen blivit om boken filmatiserats i den tid och miljö som den var skriven för men jag kan gissa att den kunnat bli ännu bättre.


Filmen handlar om en ung fattig koreansk kvinna som får jobb som en "handmaiden" dvs tjänarinna åt en rik ogift japansk arvtagerska som bor hos en hård uncle. Sedan ska man nog inte veta så mycket mer om filmen. Den är uppdelad i tre delar och detta är långt från ett tråkigt kostymdrama. Det är en erotisk thriller! Och som sådan mycket vågad. Det är alltid kul att bli så överraskad som jag blev denna gång.

Vid sidan av den häftiga storyn är fotot otroligt snyggt. Skådespelarna är också bra. Jag gillar speciellt Tae-ri Kim i rollen som "handmaiden" Sook-Hee. Hennes kroppsspråk var en fröjd att se. Som när hon blir irriterad på sin "mistress" och puttar undan hennes ansikte. Eller när hon blir frustrerad och spänner axlarna. Många små rörelser och detaljer som gjorde mig nyfiken på mer.

Scenen när Sook-Hee slipar på en vass tand som Lady Hideko  har obehag av var en av filmens bästa scener.


Jag blev inte totalt blown away av denna film, men den är helt klart en speciell film som kommer konkurrera om en plats på årsbästalistan. Nu är i och för sig 2016 är väldigt starkt år...

Jag ger The handmaiden fyra bokuppläsningar av fem möjliga.

Betyg: 4/5 


4 kommentarer:

 1. Noterar ditt betyg men läser inte din text (väntar tills jag skrivit en själv). Såg den i helgen och det var en film som innehöll det mesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja stor överraskning. Väntar med nyfikenhet på din text (och betyg)... :-)

   Radera
 2. Damn! Skulle ha sett den igår men jag var sjuk :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch då. Hoppas du får en ny chans för den är riktigt sevärd... Krya!

   Radera